Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έξι μήνες προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Έξι μήνες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να τακτοποιήσουν τις πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες. Για την ακρίβεια, όσοι ιδιοκτήτες έχουν εντελώς αυθαίρετα κτίρια ή με υπέρβαση - τουλάχιστον- κατά 40% στην κάλυψη και τη δόμηση ή καθ' ύψος πάνω από 20% έχουν στη διάθεσή τους 181 ημέρες προκειμένου να επωφεληθούν από τις προβλέψεις του νόμου.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου 2020 ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλάζει. Από εκεί και πέρα, οι μεγάλες παραβάσεις δεν θα τακτοποιούνται, και η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου.

"Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις θα πρέπει να επωφεληθούν το διάστημα που απομένει έως το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου και να πάνε να τα τακτοποιήσουν. Αν δεν το κάνουν παίρνουν πολύ μεγάλο ρίσκο..." λέει στα "ΝΕΑ" ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης.

Το ρίσκο που παίρνουν οι ιδιοκτήτες που δεν θα τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους είναι είτε να κατεδαφιστούν είτε να καταστεί πολύ υψηλό το κόστος διατήρησής τους.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο οι ιδιοκτήτες με ακίνητα που ανήκουν στην κατηγορία 5 αλλά και με μικρότερες παραβάσεις μπορούν να τα τακτοποιήσουν σε 100 δόσεις. Την ίδια ώρα οι μακροχρόνια άνεργοι μπορούν να προβούν σε τακτοποίηση καταβάλλοντας το 30% των προβλεπόμενων προστίμων, αλλά και οι δικαιούχοι του ΚΕΑ καταβάλλοντας το 20%. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων, δηλ. αυτά με λιγότερες αυθαιρεσίες, όσοι από τους ιδιοκτήτες ενταχθούν στον νέο νόμο θα έχουν περιθώριο να τακτοποιήσουν έως το 2025.

Με το νέο καθεστώς θεσπίζονται μεταξύ άλλων, κλιμακωτά πρόστιμα και σύνδεση με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Τα πρόστιμα θα κινούνται στη λογική των (νέων) προστίμων που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο. Δηλ. θα είναι κλιμακωτά και θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησής τους και σύνδεσης - εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Και χωρίς Ηλεκτρονική Ταυτότητα δεν θα μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση ή άλλη πράξη.

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου 2020 με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2025. Ωστόσο θα πρέπει να καταβάλουν προσαυξημένα κατά 20% πρόστιμα για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε χρόνο καθυστέρησης. Δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης καθυστερήσει έναν χρόνο ακόμα θα πληρώσει 25%, αν καθυστερήσει τρία χρόνια θα πληρώσει 30% και πάει λέγοντας...

Επί της ουσίας η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια ηλεκτρονική δήλωση, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά στοιχείων - εγγράφων όπως είναι για παράδειγμα η οικοδομική άδεια, τα σχέδια του κτιρίου και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

2 σχόλια:

 1. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΜΑΛΟΥΣ,ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το απόγευμα θα πάρει την δική σου ακίνητη περιουσία , πήγαινε να την φυλάξεις και άσε τα σχόλια στα μπλογκ.

   Διαγραφή

Αφού σας ευχαριστήσουμε για την μοναδική εκτίμηση και εμπιστοσύνη που δείχνετε στην Ηλεκτρονική Εφημερίδα karatzova.com, καθιστώντας την πρώτη -με διαφορά- σε επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Πέλλας, θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι:

Στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των αναγνωστών- επισκεπτών της η Η.Ε. karatzova.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής.

Όμως θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η Η.Ε. δεν δημοσιεύει σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, φασιστικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Από όπου και αν προέρχονται, όπου και αν απευθύνονται…

Είναι αυτονόητο επίσης ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και όχι κατ' ανάγκην την άποψη της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι…