Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στοιχεία-σοκ: Δύο στους τρεις Έλληνες δεν έχουν ούτε 1.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό!


Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία αξιοποιεί και παραθέτει ο ΣΕΒ, το 68,3% του πληθυσμού ζει κοντά στο όριο της φτώχειας.

Ειδικότερα, το 12,9% έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και το 55,4% είναι οικονομικά ευάλωτο. Κινδυνεύει δηλαδή να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας, μιας και δεν έχει αποταμιεύσεις που μπορούν να τον συντηρήσουν για πάνω από 3 μήνες.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 50,4%, εκ του οποίου το 11,5% ζει στη φτώχεια και το 38,9% θεωρείται οικονομικά ευάλωτο.

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των Ελλήνων που αδυνατούν να ζήσουν αξιοπρεπώς είναι δυσανάλογα υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, με την Ελλάδα να καταγράφει, μετά τη Λετονία (78,4%), το υψηλότερο ποσοστό όσων είναι φτωχοί ή οικονομικά ευάλωτοι στον ΟΟΣΑ.

Στις ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζουν επίσης υψηλά επίπεδα ανισοτήτων, κυρίως στο εισόδημα και στον πλούτο, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 55,5%, ενώ στη Δανία, που παρέχει μαζί και με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες σχετικά υψηλότερη ποιότητα ζωής, το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 36,3%.

Επίσης, στην Ελλάδα το 67% του πληθυσμού διαθέτει αποταμιεύσεις που δεν υπερβαίνουν το 1/4 του εισοδηματικού ορίου φτώχειας, δηλαδή 983 ευρώ τον χρόνο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα, η οποία μάλιστα διευρύνθηκε την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης, επηρεάζοντας αρνητικά, κυρίως στα πρώτα χρόνια της ύφεσης, τα εισοδήματα των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων.

Στη χώρα μας, το υψηλότερο 20% του πληθυσμού έχει 5,5 φορές μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα από το χαμηλότερο 20%.

Μπορεί αυτό το ποσοστό να την κατατάσσει υψηλά σε σχέση με άλλα κράτη της Ε.Ε., ωστόσο χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό και η Τουρκία έχουν ακόμη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα.

Πάντως, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη σχετικά χαμηλότερη ανισοκατανομή πλούτου, μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου έναντι 52% στον ΟΟΣΑ και 78% στις ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζουν και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά. Καθοριστικός παράγων του χαμηλού αυτού ποσοστού της χώρας μας ενδέχεται να είναι, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η απόκτηση από ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων στεγαστικών δανείων τη δεκαετία του 2000, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου αλλά και στη διεύρυνση της μεσαίας τάξης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα υψηλά επίπεδα ανισότητας στην Ελλάδα μπορεί να αποδίδονται και σε ορισμένα κοινωνικά φαινόμενα που είναι ιδιαιτέρως έντονα στη χώρα μας.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων παντρεύεται άτομα ίδιου εισοδηματικού επιπέδου, κάτι που εντάθηκε την περίοδο της κρίσης, αναφέρει ο ΣΕΒ.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

18 comments:

  1. τι λετε ρε παιδια; Εκπλησσομαι ! Τωρα με τον Κουλη να δειτε ποσοι και ποσα θα εχουν! Μολις αρχισουμε να πληρωνουμαι γιατρους σε ιδιωτες,διοτι με τον ΕΟΠΥ θα κλεινεις ραντεβου για μετα απο δυο χρονια, να δειτε ποσοι θα εχουν λεφτα στις τραπεζες ! Δεν θελαν κοινωνικο μερισαμα, το οποιο το πηραν περυσι 800.000 δικαιουχοι,διοτι ηταν επιδομα τεμπεληδων! Τωρα αγοραστε κανενα λαικο λαχειο,μηπως και σας κατσει, και σκεπαστητε με την Ελληνικη σημαια που κραδαινατε στα συλλαλητηρια, να ζεστανετε τα κοκαλακια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι το ίδιο είναι ολοι

      Διαγραφή
    2. Ενω με τον πολακη και την πρεζου την ξαδέρφη του η υγεία πετούσε?
      Όσο για το μέρισμα ξέρεις καλύτερα απο εμένα ποιοι σύντροφοι το έπαιρναν

      Διαγραφή
    3. Για πες μας εσύ που τα ξέρεις όλα ποιοι το έπαιρναν;
      Γιατί τώρα δεν το πήρε κανένας.

      Διαγραφή
    4. Δηλαδή θέλεις να μας πεις ότι με μέρισμα σώθηκε ο Ελληνας;Πας καλά;

      Διαγραφή
    5. Βολεμένε πολλοί Έλληνες σώθηκαν ναι έτσι όπως τα κατάφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ηταν ανάσα για πάρα πολύ κόσμο. Γκεκε;

      Διαγραφή
    6. Τι λες βρε τραχανά;Σώθηκε ο Έλληνας με 500€ μια φορά;Πόσο τυφλωμένος είσαι;Η υπερφολογηση σου λέει κάτι;Σου πήρε τα πάντα και σου έδωσε ψίχουλα και άτομα σαν και του λόγου σου το έφαγαν το σανό.Ευτυχως δεν είμαστε όλοι χαπατα όπως εσύ,ξέρουμε τι γίνεται.Οσο για το βολεμενος τολμάς να μιλάς και συ με 0.60 το σχόλιο;Έλα σε παρακαλω κρυψου στην τρύπα σου.

      Διαγραφή
  2. Τα χειρότερα έρχονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μέρισμα έγινε βασιλόπιτες μπουφέδες και βόλτες τα σ/κ για σκι.
    Ανωνυμε 7:32 για βολεμένο σε κόβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γκρινιάζουν, αλλά τα καζίνο φίσκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως τα χειρότερα έρχονται γιατί αυτοί ασκούν δανεική πολιτική και ψέμματα αλλά να ρωτήσω κάτι ποτέ ο Έλληνας ο μέσος πολίτης εδώ και δέκα χρόνια είχε 1000 € καταθέσεις?? Ποτέ?? Απλά οι δημοσιογράφοι και γενικά η ενημέρωση έρχεται τελευταία και καταιδρωμενη τι να πω απέχουν από την πραγματικότητα Γενικά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΟΤΙ 2 ΣΤΟΥΣ 3 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ Κ.Λ.Π, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚ;
    ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπως ειπε και ο χριστος πιο ευκολα θα περασει η καμηλα απο τη βελονοτρυπα, παρα θα μπει ο πλουσιος στη βασιλεια των ουρανων.....(κανενας δεν παιρνει τιποτα μαζι του, ολα εδω μενουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην Ελλάδα το σπουδαιότερο θέμα είναι οι συνταξιούχοι και τα αναδρομικά που διεκδικούν . Το πρόβλημα των νέων λύθηκε με τα 32 ευρώ που ίσως, κάποια στιγμή, πάρουν στον κατώτατο μισθό, το δημογραφικό λύθηκε με τα 2000 που θα δοθούν σε δύο δόσεις για κάθε γέννηση, το μεταναστευτικό λύθηκε με τα φράγματα για τις μέδουσες, το μακεδονικό λύθηκε με την προσπάθεια να μπουν τα Σκόπια στην ΕΕ. Επομένως είναι πλεονεξία να θέλουμε να έχουμε και 1000 ευρώ στην τράπεζα για μια δυσκολη ώρα. Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν δεν σταματήσουν τα επιδόματα τα Κέα κ τα μεα ανάπτυξη δεν έχει με το να ταιζονται οι τεμπέληδες εις βάρος των εργαζομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δε φταίνε τα ΚΕΑ τα ΣΕΑ ή τα ΜΕΑ που δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Τα κλεφτρονια οι κυβέρνηση σας φταίνε που ισοπεδωσαν όλη την οικονομία του κράτους βούτα βούτα .
    Φτωχοί και άνθρωποι με ανάγκες πάντα θα υπάρχουν που θα πρέπει να στηρίζει ένα κράτος. Μάθαμε τώρα τεμπέληδες δουλευταρα εσύ.
    Ξέρεις πόσα τεμπελοσκυλα είναι στο δημόσιο που δε πατάνε στη δουλειά τους και τσιμπάνε μισθουλακο ;
    Αντε γιατί πολλές παπαριες εκτοξεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.