Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα Γιαννιτσά στις 39 πόλεις που θα πάει το φυσικό αέριο - Αναλυτικά οι περιοχές


Δυναμικό πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της χώρας θέτει σε εφαρμογή η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ).

Μάλιστα προγραμματίζεται η επέκταση της διείσδυσης του αερίου, μεταξύ άλλων, και στις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο για την τροφοδοσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και για την εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης, που παρέχουν σήμερα στους κατοίκους οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ είναι εμπροσθοβαρές, καθώς είναι ενδεικτικό ότι τα επόμενα δύο χρόνια, οι πελάτες φυσικού αερίου ανά την Ελλάδα που θα συνδεθούν στα νέα δίκτυα, αντιστοιχούν στους μισούς περίπου καταναλωτές φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής, όπου τα δίκτυα αναπτύσσονται για περισσότερο από 20 χρόνια.

Οι πρώτες πόλεις επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται, ανάλογα με την περίπτωση, μέσω αγωγού (από το υφιστάμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ ή από τον αγωγό ΤΑΡ που προβλέπεται να τεθεί εφέτος σε λειτουργία), με βυτιοφόρα σε συμπιεσμένη (CNG) ή υγροποιημένη (LNG) μορφή. Αναλυτικά ο προγραμματισμός για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου έχει ως εξής:

Η πρώτη φάση που είχε ανακοινωθεί από πέρυσι, αλλά οι εργασίες δεν προχώρησαν λόγω ελλείψεων/καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, περιλαμβάνει 18 πόλεις στις περιφέρειες. Πρόκειται για:

Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 
Αλεξανδρούπολη,
Δράμα,
Καβάλα,
Κομοτηνή,
Ξάνθη
Ορεστιάδα

Κεντρικής Μακεδονίας
Αλεξάνδρεια,
Βέροια,
Γιαννιτσά,
Κατερίνη,
Κιλκίς
Σέρρες

Στερεάς Ελλάδας
Άμφισσα,
Θήβα,
Καρπενήσι,
Λαμία,
Λειβαδιά
Χαλκίδα.

Οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των εργασιών κατασκευής των δικτύων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να κατακυρωθούν το Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσουν τα έργα. Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο κ. Τσάκας, οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΕΔΑ που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο.

Ποιες περιοχές είναι στη δεύτερη φάση

Στη Δυτική Μακεδονία:
Καστοριά,
Άργος Ορεστικό,
Μανιάκι,
Γρεβενά,
Φλώρινα,
Πτολεμαΐδα,
Αμύνταιο,
Κοζάνη.
Στις τρεις τελευταίες πόλεις, που καλύπτονται σήμερα με τηλεθέρμανση από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η επέκταση των δικτύων θα επιτρέψει την διατήρηση της τηλεθέρμανσης με συνέχιση της χρήσης του υπάρχοντος δικτύου το οποίο θα τροφοδοτείται πλέον με ζεστό νερό από καύση φυσικού αερίου αντί για λιγνίτη. Για το σκοπό αυτό εξετάζεται η διεκδίκηση ενισχύσεων και από το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» της ΕΕ που θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις στις περιοχές της Ένωσης που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.

Στη Δυτική Ελλάδα:
Πάτρα,
Αγρίνιο
Πύργος
όπου το αέριο θα μεταφέρεται σε υγροποιημένο μορφή με βυτιοφόρα.

Στην Ήπειρο:
Ιωάννινα,
Άρτα,
Ηγουμενίτσα,
Πρέβεζα.

Στην Πελοπόννησο:
Τρίπολη,
Μεγαλόπολη,
Κόρινθος,
Άργος,
Ναύπλιο,
Καλαμάτα.
Για τις πόλεις που περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης έχουν γίνει οι προμελέτες και οι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν το 2021.

Στη συνέχεια ακολουθούν τα νησιά

Το επόμενο στάδιο θα είναι η επέκταση του φυσικού αερίου και στα νησιά, πρόγραμμα που συνδέεται και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το μέγεθος της τοπικής αγοράς, κ.ά. Όπως επισημαίνεται, η κατασκευή υποδομής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη για την ηλεκτροδότηση του νησιού δημιουργεί προϋποθέσεις και για την τροφοδοσία επιχειρήσεων (βιομηχανία, ξενοδοχεία), του αγροτικού τομέα (θερμοκήπια) αλλά και των νοικοκυριών με φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται στις πόλεις με βυτιοφόρα σε υγροποιημένη μορφή.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ θα ενταχθεί στην ΔΕΠΑ Υποδομών, εταιρεία που θα προκύψει από την απόσχιση των κλάδων διανομής αερίου που υπάγονται σήμερα στην ΔΕΠΑ και η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών που περιλαμβάνει εκτός από την ΔΕΔΑ, το 100% της εταιρείας διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου Αττικής και το 51% της Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας λήγει στις 14 Φεβρουαρίου.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 comments:

  1. Η ΕΔΕΣΣΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΙΑΝΝΟΥ;
    ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΔΕΣΣΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΑΛΜΩΠΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΙ.
    ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΗΦΑΚΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΠΟΛΕΩΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΩ..
    ΚΑΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΑΣΠΡΟ Κ.Λ.Π ΣΤΟ Ν. ΠΕΛΛΑΣ, ΤΟ ΓΡΑΨΑΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.
    Η ΕΔΕΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.
    ΔΗΜΑΡΧΕ ΑΣΕ ΤΑ ΜΠΕΤΑ, ΤΑ ΠΛΚΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΒΡΑΧΙΟΝΕΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ,ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΜΦΙΒΑΛΩ, ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΔΕΣΣΑ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ Β΄ ΦΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ.
    ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ,ΛΕΩ ΕΓΩ, ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΠΝΕΟΥΜΕ ΤΟ ΝΤΟΥΜΑΝΙ ΑΠΟ ΤΖΑΚΙΑ, ΞΥΛΟΛΕΒΗΤΕΣ, ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ.
    ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΠΕΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ.
    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η΄ ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκινάει διανομή αερίου σε μπουκάλι από την Τζάκρη θα πωλείται στης πλατείες όσο για τους βουλευτές του νομού δεν ήξερα ότι έχουμε βουλευτές γιατί απλά είναι ανύπαρκτοι μόνο ανακοινώσεις βγάζουν μόλις γίνει κάτι σωτήρια δεν υπάρχει

      Διαγραφή
  2. «Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές ενέργειες για τη δημιουργία δικτύου διανομής στην Έδεσσα και με χαρά βλέπω ότι ο
    σχεδιασμός αυτός παίρνει σάρκα και οστά. Για μένα προσωπικά είναι ένα στοίχημα, καθώς από την Άνοιξη του 2018 ξεκίνησα μία προσπάθεια για το φυσικό αέριο, για την οποία τότε είχα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τον Μάρτιο του 2019 ξεκινήσαμε τις επαφές και την ανταλλαγή αλληλογραφίας με την εταιρία EDIL, καθώς η δημιουργία δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Έδεσσα ήταν κοινός μας στόχος. Παρείχαμε κάθε δυνατή υποστήριξη, απλώς δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, καθώς το 2019 ήταν εκλογική χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σίγουρο είναι ότι μετά από προσπάθεια ενός σχεδόν έτους δόθηκε η αδειοδότηση της ΡΑΕ και όλα δείχνουν ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν απρόσκοπτα. Από την πλευρά μας θα πρέπει να παραχωρήσουμε οικόπεδο για την εγκατάσταση του σταθμού αποσυμπίεσης και να δούμε τεχνικά ζητήματα για το δίκτυο, αλλά όλες αυτές οι ενέργειες θα πραγματοποιηθούν μετά την αναλυτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Δηλώνω την μεγάλη μου ικανοποίηση για αυτή την εξέλιξη, που θα επιφέρει χαμηλότερο κόστος θέρμανσης, χαμηλά έξοδα συντήρησης λόγω της καθαρής ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος, με ένα καύσιμο που έχει μέχρι και 30% χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το πετρέλαιο». Γραφείο Τύπου Δήμου Έδεσσας

    ΑΠΛΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .....ανταλλαγή αλληλογραφίας με την εταιρία EDIL.......
      Μήπως δεν μας δουλεύει ο Γιάννου και το γραφείο απλά απλά έγινε κανένα ορθογραφικό λάθος - αναγραμματισμός στην ανακοίνωση;
      Μήπως αντί για EDIL ήθελαν να γράψουν LIDL ;

      Διαγραφή
  3. ντροπη στο δημαρχο εδεσσας που εβγαλε και ανακοινωση ΝΤΡΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απαντηστε κυριε δημαρχε για το παραπανω κειμενο ΑΠΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ!!!!! εχουμε πουλησει τα παντα για 500 λιτρα πετρελαιαο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλώς 6.39 , δεν σε δουλεύει κανένας. Το έργο είναι έτοιμο όπως φαίνεται να δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία. Και τα λεφτά είναι πολλά... μα πάρα πολλα ...Να γιατί η Έδεσσα έμεινε απέξω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαιτω να ανέβει ο γνωστός ηθοποιός πάνω στην ταράτσα του δημαρχείου με πανω τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλαράκι δεν φταίει ο δήμαρχος τον παρέσυρε ο Λάκης βασιλειαδης .Αυτός εβγαλε ανακοίνωση, ενθουσιάστηκε ο δήμαρχος και το γλεντήσε .Ας πρόσεχε και να μην παρασύρεται,αφού ξέρει απο γκάφα σε γκάφα παιχτεί το παιδί .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΑ ΠΩς ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ;;;; Η ΕΔΕΣΣΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ;;;;; ΤΖΑΜΠΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΛΑΚΗΣ; ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΜΕ.......ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΕΦΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.