Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εισαγόμενα μεταχειρισμένα το 50% των αυτοκινήτων που αγοράζουν οι Έλληνες


Στη μέση πλέον μοιράζεται η αγορά των επιβατικών αυτοκινήτων ανάμεσα σε καινούργια και μεταχειρισμένα, εισαγόμενα από το εξωτερικό, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τον κλάδο και δείχνει ταυτόχρονα ότι οι Ελληνες καταναλωτές αδυνατούν ακόμη σε μεγάλο βαθμό να αγοράσουν ένα καινούργιο Ι.Χ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 2019 οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων προς ιδιώτες –αυτές δηλαδή που δεν συμπεριλαμβάνουν τα εταιρικά– ήταν λιγότερες από αυτές των εισαγόμενων μεταχειρισμένων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον Ιανουάριο του 2020 ταξινομήθηκαν 19.061 επιβατικά αυτοκίνητα. Από αυτά, τα 9.574 ήταν καινούργια (ποσοστό 50,22%) και τα υπόλοιπα 9.487 εισαγόμενα μεταχειρισμένα.

Τον Ιανουάριο του 2018 το μερίδιο των καινούργιων Ι.Χ. ήταν 55,45%, ενώ τον Ιανουάριο του 2019, 51,88%. Συνολικά, πάντως, η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων  ενισχύθηκε κατά 7,5% τον Ιανουάριο του 2020 έναντι του Ιανουαρίου του 2019, με την αύξηση σε καινούργια και εισαγόμενα μεταχειρισμένα να είναι 4,1% και 11,2%, αντιστοίχως.

Το 44% των καινούργιων Ι.Χ. που πωλήθηκαν τον φετινό Ιανουάριο ανήκουν στην κατηγορία των SUV, έναντι μεριδίου 36,4% τον περυσινό Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ).

Αν μη τι άλλο, η εν λόγω κατηγορία, η οποία πλέον εκπροσωπείται τόσο από αυτοκίνητα μικρού όσο και από μεγάλου κυβισμού, όχι μόνο επιδεικνύει ισχυρές αντοχές, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Το πλέον μεγαλύτερο μερίδιο από τα SUV έχουν πάντως τα μεσαία (C - SUV) με 21,2%, όμως τη μεγαλύτερη ανάπτυξη έχει η αμέσως προηγούμενη κατηγορία, τα B - SUV. Το μερίδιό τους τον Ιανουάριο του 2020 διαμορφώθηκε σε 18,3%, ενισχυμένο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των υβριδικών. Τον Ιανουάριο του 2020 έφτασαν το 11,6% επί του συνόλου των καινούργιων επιβατικών που πωλήθηκαν τον μήνα αυτό, έναντι 4,4% τον Ιανουάριο του 2019.

Εν τω μεταξύ, υποχωρεί το μερίδιο των βενζινοκίνητων και των πετρελαιοκίνητων σε 58,3% και 27,7%, αντιστοίχως, από 61,5% και 32,6% τον Ιανουάριο του 2019. Πολύ μικρό, βεβαίως, παραμένει ακόμη το μερίδιο των επαναφορτιζόμενων, μόλις 0,6%.

kathimerini.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.