Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απορρίμματα της Βέροιας στην Έδεσσα: Μια πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση για τον τόπο μας!


Καταρχήν προσωπικά με χαρά δέχτηκα την εκλογή του Δημάρχου  Έδεσσας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και του εύχομαι καλή θητεία με σωστές και εποικοδομητικές αποφάσεις προς όφελος τόσο του Δήμου μας όσο και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας. Ωστόσο, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε όλοι από τον τοπικό τύπο ότι τα απορρίμματα της Βέροιας, μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ του Φο.Δ.Σ.Α, αρχίζουν να μεταφέρονται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Έδεσσας.

Είναι γνωστό ότι τα απορρίμματα της Βέροιας μεταφέρονταν στον καλύτερο διαχειριστή απορριμμάτων της Ελλάδας, που είναι το ΔΙΑΔΥΜΑ της Κοζάνης, που εξυπηρετεί όλη την Δυτική Μακεδονία. Προφανώς εξαιτίας του υψηλού κόστους της μεταφοράς και της διαχείρισης από την Βέροια στην Κοζάνη και επειδή η Βέροια ανήκει στην Κεντρική Μακεδονία, αποφασίστηκε να διαχειρίζεται τα απορρίμματα ο Φο.Σ.Δ.Α στέλνοντας τα απορρίμματα στην Έδεσσα.

Αυτή η απόφαση όμως είναι καταστροφική για τον Δήμο μας, καθώς ήδη ο ΧΥΤΑ της Έδεσσας δέχεται τα απορρίμματα της Σκύδρας, της Νάουσας και της Αριδαίας. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διάρκειας ζωής του, αφού σύμφωνα με τη μελέτη του δημιουργήθηκε με ορίζοντα 25ετίας εφόσον όμως περιελάμβανε μόνο τον όγκο των απορριμμάτων του Δήμου Έδεσσας και του Δήμου Σκύδρας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας μας καλόπιστα ότι με την επιβάρυνση των απορριμμάτων της Νάουσας, της Αριδαίας και τώρα και της Βέροιας ότι ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ της Έδεσσας απομειώνεται. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε 5 με 10 χρόνια θα αναζητά ο Δήμος Έδεσσας ΧΥΤΑ για να αποθέσει τα απορρίμματα του!!!  Όλα τα παραπάνω λοιπόν προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Γι’ αυτό και έθεσα το θέμα στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση στις 31/1/2020, ζητώντας πειστικές απαντήσεις ώστε να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία του Δήμου Έδεσσας:
Α)    Γιατί ξανά επιλέχτηκε ο ΧΥΤΑ της Έδεσσας; 
Β) Γιατί να υποστούμε στον Δήμο μας μια επιπρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση;
Γ)   Ποιο είναι το ακριβές σκεπτικό και περιεχόμενο της απόφασης αυτής; 

Θα ήταν λυπηρό πραγματικά αν ο κ. Γιάννου, ως μέλος του Δ.Σ. του Φο.Σ.Δ.Α έδωσε την συγκατάθεσή του για να συμβεί αυτό. Οποιοσδήποτε συνδημότης μας θα περίμενε από έναν Εδεσσαίο Δήμαρχο να αγωνιστεί, να διεκδικήσει και να αποτρέψει την μεταφορά των απορριμμάτων της Βέροιας στο ΧΥΤΑ μας και  παράλληλα να πετύχει τον τερματισμό της απόθεσης των απορριμμάτων, τόσο από την Αριδαία όσο και από την Νάουσα.

Συμπερασματικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ πως ο κ. Δήμαρχος «κατάφερε» πραγματικά, όχι μόνο να μην σταματήσει την απόθεση των απορριμμάτων από την Αριδαία και την Νάουσα, αλλά να μας επιβαρύνει και με τα απορρίμματα της Βέροιας. Οι γνωστές δικαιολογίες του Δημάρχου ότι «Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι» ή ότι «Διοικούν άλλοι τον Φο.Δ.Σ.Α» ενώ  ανήκει και ο ίδιος στο Δ.Σ. δεν μπορούν να καλύψουν τους πολίτες. Οφείλει, ως έχει υποχρέωση και καθήκον, να υψώσει ανάστημα για το καλό του Δήμου μας.

Βαγγέλης Δ. Θωμάς
Δημοτικός Σύμβουλος
 Έδεσσας - Βεγορίτιδας

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Αυτή είναι σωστή και γόνιμη αντιπολίτευση.Εμείς εδώ στη Σκύδρα δεν έχουμε καν αντιπολίτευση.Όλα αέρα περνάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό θα είναι άτομα που ασχολούνται με τα κοινά να γνωρίζουν ένα θέμα και όχι μόνο να λαικίζουν!
    Τα απορρίμματα του Δήμου Ναούσας με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2013 ορίσθηκε ο ΧΥΤΑ Έδεσσας ως χώρος απόθεσης. Ο ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ συστάθηκε την 1-1-2014 . Τα απορρίμματα του Δήμου Αλμωπίας πήγαιναν στο ΧΥΤΑ της Χρυσής.Απο το 2015 ο ΧΥΤΑ Χρυσής με απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΕ Πέλλας λόγω κορεσμού σταμάτησε την λειτουργία του και ο ΦΟΔΣΑ όρισε σαν πλησιέστερο χώρο το ΧΥΤΑ Έδεσσας μέχρι την επέκταση του ΧΥΤΑ της Χρυσής. Οι εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ της Χρυσής έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η λειτουργία του εν λογω χωρου έχει δοθεί με διεθνή διαγωνισμό σε εταιρία και αναμένεται να ξεκινήσει εκ νεου η λειτουργία του. Με την έναρξη της λειτουργίας τα απορρίμματα της Αλμωπίας θα επιστρέψουν στον ΧΥΤΑ Χρυσής. Ο ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης του είναι υπεύθυνος για την διαχείρηση όλων των χωρων απόθεσης απορριμμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ΧΥΤΑ ΈΔΕΣΣΑΣ όπως και όλοι οι χώροι της κεντρικής μακεδονίας ανήκουν στο ΦΟΔΣΑ και όχι στον Δήμο όπου έχουν χωροθετηθεί. ΤΟ ΔΣ του ΦΟΔΣΑ αριθμεί 67 μέλη και ένα μέλος από τα 67 είναι ο Δημος Έδεσσας.
    Καλό είναι όποιος έχει το ενδιαφέρον είτε ασχολείται με τα κοινά είτε θελει να κάνει πολιτική με εξειδικευμένα θέματα να ενημερώνετε πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρε μικρέ πριν γράψεις ρώτα δεν είναι κακό, ο δήμος δεν έχει σχέση με τις αποφάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λαϊκισμός η μείωση του χρονου ζωης του ΧΥΤΑ του Δήμου μας?? Ο ερχομός των απορριμάτων της Βέροιας θα μειώσει κι άλλο τον χρόνο ζωής του που ήδη έχει επιβαρυνθεί...Εμάς μας ενδιαφέρει το περιβάλλον τα άλλα είναι διαδικαστικά οφείλει ο κάθε δήμαρχος να υπερασπίζεται τα συμφέροντα πρώτα της πόλης του και μετά των άλλων Δήμων!!
    Υγ: Πρέπει να στραφούμε στην οικολογία και στο πως θα διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα μας όχι πως θα τα θαβουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΧΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ επειδη βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Έδεσσας....Ο ΧΥΤΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!!!όταν θα κλείσει και ο ΧΥΤΑ ΈΔΕΣΣΑΣ τότε πάλι ο ΦΟΔΣΑ θα αποφασίσει που θα πάει τα σκουπίδια ο Δήμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν ο Θωμάς λαικιζει γιατί το ΔΣ πήρε απόφαση να διαμαρτυρηθεί για απόφαση φοσδα ομόφωνα;;δηλαδή δεν το κατάλαβα αντί να πιέσουμε για κδαυ μετατροπή του χυτά σε χυτυ θα δεχόμαστε όλα τα απορριμματα της Ημαθίας που αρνήθηκε πεισματικά την δημιουργία ΧΥΤΑ στα όρια του νομού της πριν μια δεκαετία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Έδεσσας για διαμαρτυρία είναι για τα μάτια του κόσμου. Ο ΦΟΔΣΑ ως υπεύθυνος φορέας για την ορθή διαχείρηση των απορριμμάτων ενδιαφέρεται για την Κεντρική Μακεδονία συνολικά και όχι για να κάνει μικροπολιτική στην τοπική κοινωνία.Ο ΧΥΤΑ ΕΔΕΣΣΑΣ δεν ανήκει στο Δήμο Έδεσσας.

      Διαγραφή
  7. Για μικρός καλά τα πάει κάτι για ομόφωνη απόφαση μου είπαν ότι πήρε το ΔΣ..Απόκτησε επιτέλους αντιπολίτευση ο Γιάννου πλέον απολογείται για ότι κάνει και δεν κάνει...Τα απορρίμματα της Βέροιας να τα πάνε άλλου η πόλη μας δεν μπορεί να μαζεύει όλους τους καημένους εδω...
    Ευτυχώς που πίεσε η αντιπολίτευση και δεν θα τα δεχθούμε αν περιμέναμε από τον κυρ Τάκη μπορεί και της Θεσσαλονίκης να μας φέρουν χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η αντιπολίτευση αλλά να έχει προηγηθεί έρευνα για ένα θέμα και να υπάρχουν στοιχεία από αρμόδιους φορείς (από τον ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στην προκειμένη). Όλοι οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ισότιμα μέλη του ΦΟΔΣΑ. Ο τόπος όπου θα αποθέσει κάποιος τα απορρίμματα του καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους οπως χιλιομετρική απόσταση, χρόνος ζωής των υφιστάμενων χώρων, δυναμικότητα χώρου κ.λ.π. Ο ΦΟΔΣΑ αντιμετωπίζει συνολικά την διαχείρηση των απορριμμάτων για όλη την Κεντρική Μακεδονία.Ποιος σας είπε ότι η πίεση της αντιπολίτευσης και το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Έδεσσας θα ακυρώσει την απόφαση του ΦΟΔΣΑ???

      Διαγραφή
  8. ΑΛΛΛΗ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΠΡΟΣΤΆ Η ΠΑΡΆΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΣΕΠΚΕΝΤΖΗ,ΝΑ ΔΗΛΏΣΕΙ ΤΗΝ ΘΛΙΒΕΡΉ ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ.6ΜΉΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΈΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ ΉΔΗ (ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΌΜΕΝΑ ΤΟΥΣ )ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΗ ΠΑΡΆΤΑΞΗ 3 ΓΙΑ ΥΠΟΨΉΦΙΟΙ ΔΉΜΑΡΧΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΌΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΈΣ.ΚΑΛΗ ΔΙΆΛΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.