Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναρτώνται από τον ΟΗΕ οι συντεταγμένες ΑΟΖ Τουρκίας - Λιβύης


Ζήτημα ημερών αποτελεί, βάσει των υπολογισμών της Αθήνας, η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο συνυπέγραψαν η Άγκυρα με την κυβέρνηση Σάρατζ της Τρίπολης. 

Όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή της Κυριακής", με αυτή την εξέλιξη το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θα αποκτήσει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ. Η επισημοποίηση του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, επίσης, θα αποδεσμεύσει την Άγκυρα για να διεξαγάγει έρευνες σε αυτές.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που προκαλεί εύλογη ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει. Γι' αυτό και, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ξεκινά αύριο Δευτέρα ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Εφόσον, λοιπόν, παραχθούν κάποια αποτελέσματα από τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ αυτή την εβδομάδα, θα ανοίξει ξανά ο διάλογος για νέα συνάντηση ανάμεσα στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Στην Αθήνα γίνεται, επίσης, μια προσπάθεια ανάγνωσης της πραγματικής κατάστασης μέσα στην Τουρκία προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορεί να εξελιχθεί ένα σενάριο προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν ως το 2021.

Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να πετύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις 29,7 χλμ., το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοπιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΖΗΤΗΤΑΝΕ ΜΟΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ΄
    ΠΟΙΟ ΡΑΓΙΑΣ.....ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι ρε φίλε. Τώρα κυβερνούν πατριώτες κι όχι εθνομηδενιστες. Απλά φυσάει στο Αιγαίο και τα κύματα φέρνουν τουρκικά ερευνητικά πλοία στην ΑΟΖ μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και έλυσε το Μακεδονικό. Ακολούθησε η ΝΔ λύνει το λαθρομεταναστευτικό. Κανείς από τους δυο δεν ασχολήθηκε με υδρογονάνθρακες και ΑΟΖ. Κάποιοι λοιδορούσαν όταν Έλληνες επιστήμονες μιλούσαν για υδρογονάνθρακες κ.λ.π. Από το '74 και μετά απολαμβάνουμε όμως τη Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο. Μόλις ξεπληρώσουμε τα δάνεια που χρωστάμε στους δανειστές-τοκογλυφους και αφού θα μείνουμε και χωρίς υδρογονάνθρακες , όχι πως θα μας άφηναν θα αναφωνησουμε: Είμαστε φτωχοί , άλλη μια φορά, πλην τίμιοι. Κούλη Αλέξη, Φώφη, κ.λ.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τουρκοι εδραιωνουν την κυριαρχια τους με στρατηγικη και ο Κουλης ξεσκιζεται σε ταξιδια και διακοπες. Ολη η δουλεια ηταν να ξελασπωσουμε το "νονο" -ναρκοεμπορα, αρχηγο της κυβερνησης . Και θα παμε και στην Χαγη να διαπραγματευτουμε το εθνικο μας Δικαιο , το οποιο επικυρωσαν οι Συνθηκες της Λωζανης ,οι συνθηκες μεταξυ Ελλαδας-Ιταλιας για τα Δωδεκανησα μετα τον 2ο παγκοσμιο πολεμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάλι καλά κυβερνάει ο Μητσοτάκης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχουν πολύ δουλειά για να ενημερώσουν τον κόσμο γιατί δεν τους αφήνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.