Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναβίωσε και φέτος το "κουρμπάνι" στη Γουμένισσα Κιλκίς (βίντεο)


Πρόκειται για ένα έθιμο που πραγματοποιείται την 1η Φεβρουαρίου, στη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, του προστάτη των αμπέλων και αμπελουργών.

Το "κουρμπάνι" αναβίωσε για μία ακόμη χρονιά, φέτος, στη Γουμένισσα του Κιλκίς, έναν τόπο όπου οι κάτοικοι είχαν πάντα ως κύρια απασχόληση την αμπελουργία και αποδίδουν ξεχωριστή τιμή στον Άγιο Τρύφωνα. 

 Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Μορφωτικός, Λαογραφικός, Πολιτιστικός Σύλλογος "Άγιος Τρύφων" Γουμένισσας άρχισαν χθες Παρασκευή  με τον Μέγα πανηγυρικό εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Τρύφωνα.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε  όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε παρέλαση χορευτικών τμημάτων από τον Σύλλογο προς το εκκλησάκι του "Αγίου Τρύφωνα", Αγιασμός και εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων. Στη συνέχεια στήθηκε λαϊκό γλέντι με τα χάλκινα Γουμένισσας και άφθονο μπρούσκο κρασί.

Συμμετείχαν οι Σύλλογοι:

ΠΣ Άγιος Τρύφων Γουμένισσας
ΠΣ Άγιος Κωνσταντίνος Δήμου Λάρισας
Λαογραφικό Τμήμα ΙΝ Αγίου Γεωργίου Κορδελιού Θεσ/νίκης
Τμήμα Παραδοσιακών Χορών "Αρης Θεσσαλονίκης" 

kourmpgou

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.