Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έρχεται νέα φορο-λοταρία με έπαθλο €100.000



Το μοντέλο της φορολοταρίας όπως είχε στηθεί αρχικά, απέτυχε. Κανένας δεν πληρώνει με πλαστικό χρήμα έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να είναι ένας από τους 1.000 «τυχερούς» οι οποίοι κάθε μήνα κερδίζουν 1.000 ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατάλαβε ότι το μοντέλο δεν δουλεύει και τώρα είναι θέμα χρόνου η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία η φορολοταρία η οποία σχεδιάστηκε με το σκεπτικό ότι θα αποτελέσει ένα κίνητρο αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλάζει ριζικά.

Πρώτα απ’ όλα, τα έπαθλα. Τα χιλιάρικα δίνουν τη θέση τους σε μηνιαίες κληρώσεις 2.000, 3.000, 5.000 και 10.000 ευρώ (δεν αποκλείεται ακόμα και 50.000 ευρώ) ενώ τα Χριστούγεννα όλοι οι «λαχνοί» υπό μορφή δαπανών που εξοφλήθηκαν με πλαστικό χρήμα θα μπαίνουν στην κληρωτίδα για να προκύψει ένας τυχερός ο οποίος θα κάνει καλύτερα Χριστούγεννα έχοντας κερδίσει 100.000 ευρώ.

Στο τραπέζι του προβληματισμού για τα έπαθλα είχε μπει και το ενδεχόμενο κλήρωσης ακινήτων ή αυτοκινήτων αλλά σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι σκέψεις αυτές εγκαταλείφθηκαν. «Μόνο μετρητά» αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Το δεύτερο που αλλάζει ριζικά είναι ο τρόπος διεξαγωγής της κλήρωσης και της δημοσιότητας των αποτελεσμάτων. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι σήμερα δεν ξέρουν καν πότε κληρώνει η φορολοταρία (του Οκτωβρίου έγινε στις 24 Νοεμβρίου) ενώ υπάρχει και ισχυρή καχυποψία (όπως αποτυπώνεται σε σχόλια αναγνωστών σε σχετικές δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό Τύπο) για το εάν η κλήρωση είναι αδιάβλητη και εάν τελικά πράγματι κάποιοι κερδίζουν. Η αλήθεια είναι πως πράγματι κάθε μήνα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν από 1.000 ευρώ και σε ετήσια βάση η λοταρία μοιράζει 12 εκατ. ευρώ ενώ οι τυχεροί «λαχνοί» δίνονται στη δημοσιότητα μέσω μακροσκελών καταλόγων της ΑΑΔΕ οι οποίοι αναρτώνται στον ιστότοπο aade.gr.

H κλήρωση εφεξής θα μεταδίδεται live και η ενημέρωση των φορολογουμένων θα είναι άμεση και με…ονοματεπώνυμο. Όχι με κωδικούς αποδείξεων με ακόμα και πάνω από 10 ψηφία.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με αλλεπάλληλες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες διαμορφώνοντας ένα ελκυστικό πλαίσιο για τους φορολογούμενους. Για την ενεργοποίηση του μέτρου διαπιστώθηκε πως δεν χρειάζεται διάταξη νόμου αλλά μια απλή υπουργική απόφαση η οποία είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

Η πρεμιέρα της νέας φορολοταρίας αναμένεται τον Ιανουάριο αν και το οικονομικό επιτελείο θα ήθελε να κάνει τα πρώτα «δώρα» στους φορολογούμενους τα Χριστούγεννα που έρχονται. Ο χρόνος όμως φαίνεται να μη φτάνει.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.