Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στην ψηφιακή εποχή περνά ο αμπελώνας της Γουμένισσας



Με ηλεκτρονικό «μάτι» θα παρακολουθείται εφεξής όλος ο βιολογικός κύκλος του αμπελώνα της Γουμένισσας. Μέσα από ένα δίκτυο τεχνικών μέσων ευφυούς γεωργίας οι αμπελουργοί, οι γεωπόνοι και οι οινοποιοί της περιοχής, θα λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο ακόμη και στο κινητό τους τηλέφωνο, κρίσιμες πληροφορίες για την αμπελοκαλλιέργεια.

Ο γεωπόνος Βασίλης Ιωαννίδης, όπως φαίνεται στο βίντεο, τοποθετεί στα κλήματα γραμμικούς κώδικες άμεσης απόκρισης, γνωστότερα και ως QR Code. Οι μοναδικές αυτές ψηφιακές ταυτότητες είναι τμήμα ενός ευρύτερου ηλεκτρονικού «ματιού», που θα παρακολουθεί τον αμπελώνα της Γουμένισσας.

Για το ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής αμπελουργικής ζώνης, έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο από μίνι ψηφιακά κέντρα, τα οποία συλλέγουν, μέσα με ειδικούς αισθητήρες, κρίσιμα εδαφοκλιματικά στοιχεία για την καλύτερη διαχείριση του αμπελώνα.

Με την αξιοποίηση των ψηφιακών εδαφοκλιματικών πληροφοριών, οι οποίες είναι διαθέσιμες από το σύστημα και στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη, σε πραγματικό χρόνο, ο αμπελουργός μπορεί να μειώσει και το κόστος της καλλιέργειας.

Στην πλήρη ανάπτυξή του το καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο θα μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένο ιστορικό για την παραγωγή και εμφιάλωση του κρασιού της Γουμένισσας, ενισχύοντας την εξωστρέφειά του και το εισόδημα των παραγωγών.

Μεγάλο πλεονέκτημα της ψηφιακής υποδομής, που έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, είναι ότι μπορεί με μικρές προσαρμογές να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες καλλιέργειες.

Το εγχείρημα μετάβασης του αμπελουργικού τομέα της Γουμένισσας στη ψηφιακή γεωργία, υποστηρίζεται από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τον ΕΛΓΟ–Δήμητρα, το Αθηνά Research Center και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της ΔΑΟΚ Κιλκίς.

Ο Φίλιππος Παπαδόπουλος, διευθυντής διαχείρισης έργων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή “ΟΜΙΚΡΟΝ 3”. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.