Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τα ξημερώματα της Πέμπτης 1ης Μαΐου (ώρα Ελλάδος) την πολυαναμενόμενη συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία θεσπίζει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ουκρανή α' αναπληρώτρια πρωθυπουργός Γιούλια Σβιριντένκο.
"Είμαι ευγνώμων σε όλους όσους εργάστηκαν για τη συμφωνία και την έκαναν πιο ουσιαστική. Τώρα το έγγραφο είναι τέτοιο που μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία και για τις δύο χώρες μας - την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε η Σβιριντένκο.
Η Σβιριντένκο ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον στις 30 Απριλίου για να υπογράψει τη συμφωνία-πλαίσιο εκ μέρους της Ουκρανίας. Υπέγραψε το έγγραφο από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.
Η υπογραφή της συμφωνίας για τα ορυκτά έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που κατά καιρούς κατέληξαν σε άβολες καταστάσεις, όπως σημειώνει ο ουκρανικός Τύπος. Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία επρόκειτο να υπογράψουν τη συμφωνία στα τέλη Φεβρουαρίου, αλλά το σχέδιο ναυάγησε μετά τον περίφημο καβγά στον Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει τη συμφωνία.
"Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε σημαντικούς πόρους για την ανοικοδόμηση, να ξεκινήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να λάβουμε τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες από εταίρους και έναν στρατηγικό επενδυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης.
Το "Ταμείο Επενδύσεων Ανασυγκρότησης" θα το διαχειρίζονται από κοινού το Κίεβο και η Ουάσινγκτον σε μια ισότιμη συνεργασία, με τις δύο πλευρές να συνεισφέρουν σε αυτό. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ μπορεί να θεωρηθεί ως συνεισφορά στο ταμείο, αλλά η προηγούμενη βοήθεια τους δεν περιλαμβάνεται.
"Η συμφωνία δεν προβλέπει καμία υποχρέωση χρέους", δήλωσε ο κ. Σμιχάλ.
Η Ουκρανία θα διατηρήσει "τον πλήρη έλεγχο του υπεδάφους, των υποδομών και των φυσικών πόρων", συνέχισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. Η ίδρυση του ταμείου επίσης δεν θα επηρεάσει την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την Washington Post (WP), η οποία εξέτασε την τελευταία έκδοση της συμφωνίας, η συμφωνία δεν παρέχει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Αντίθετα, επιβεβαιώνει μια "μακροπρόθεσμη στρατηγική ευθυγράμμιση" μεταξύ των δύο χωρών και περιέχει δέσμευση για "υποστήριξη των ΗΠΑ προς την ασφάλεια, την ευημερία, την ανοικοδόμηση και την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στα παγκόσμια οικονομικά πλαίσια".
Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει επίσης καμία αναφορά στον υπό ρωσική κατοχή ουκρανικό πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια (ZNPP), ανέφερε η WP. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει την ανάληψη του ελέγχου της εγκατάστασης από πλευράς των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας.
Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Ο πρωθυπουργός Σμιχάλ δήλωσε στις 30 Απριλίου ότι η συμφωνία-πλαίσιο, μόλις υπογραφεί, θα υποβληθεί στο ουκρανικό κοινοβούλιο (Βερχόβνα Ράντα) προς επικύρωση.
Η συμφωνία φερόταν να αντιμετώπισε νωρίτερα ένα πισωγύρισμα της τελευταίας στιγμής, καθώς οι διαφωνίες σχετικά με τους τελικούς όρους δημιούργησαν αμφιβολίες για το εάν η συμφωνία θα υπογραφόταν, σύμφωνα με τους Financial Times.
0 Σχόλια
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.