Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να βρουν πώς θα διατηρήσουν τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας σε οπλικά συστήματα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αποχωρεί από τον πόλεμο. Μία επιλογή που έχουν είναι να αγοράσουν όπλα από τις ΗΠΑ.
Η Ευρώπη δεν έχει ούτε αποθέματα οπλικών συστημάτων ούτε ικανότητα να κατασκευάσει νέα οπλικά συστήματα σε μεγάλο όγκο, καθώς γίνεται σαφές ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να παραδίδουν όπλα στην Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει, συν τοις άλλοις, τις ευρωπαϊκές εκκλήσεις να συνεχίσει τις πιέσεις προς τη Μόσχα ή να επιβάλλει νέες κυρώσεις για να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποδεχτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός.
Αντίθετα, το Κρεμλίνο φαίνεται να "παίζει καθυστερήσεις" στις ειρηνευτικές συνομιλίες που υποσχέθηκε στον Τραμπ, καθώς προετοιμάζει την καλοκαιρινή επίθεση, ανέφεραν στο Bloomberg άτομα με γνώση του θέματος. Για το λόγο αυτό, μια πρόταση που κερδίσει σε αξιοπιστία είναι να αγοράσει η Ευρώπη περισσότερα αμερικανικά οπλικά συστήματα - και στη συνέχεια να τα στείλει στην Ουκρανία, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.
Η ιδέα είναι αν ο Τραμπ αρνηθεί να στείλει νέα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία, να το κάνει η Ευρώπη.
Αυτό θα βοηθούσε την Ουκρανία να βάλει φρένο σε μια νέα ρωσική προέλαση και θα ασκούσε πίεση στον Πούτιν να πάρει στα σοβαρά το θέμα της κατάπαυσης του πυρός. Και αν οι Ευρωπαίοι καταφέρουν να πείσουν τον Τραμπ να συνεχίσει την παροχή πληροφοριών προς την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ίσως θα μπορούσε να αντέξει, επισημαίνει το Bloomberg
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκόψει περισσότερες από 20 τράπεζες από το SWIFT, το διεθνές σύστημα πληρωμών, να μειώσει το ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει κάθε μελλοντική χρήση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου κυρώσεων, του 18ου κατά σειρά, για να ενισχύσει την πίεση στη Ρωσία.
"Δεν μου είναι απολύτως σαφές πόσο άσχημα θα γίνονταν τα πράγματα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούσαν επιτρέποντας ωστόσο στην Ευρώπη ή την Ουκρανία να αγοράσουν αμερικανικά όπλα και συνεχίζοντας την παροχή πληροφοριών στην Ουκρανία", δήλωσε ο Άντριου Βάις, αντιπρόεδρος σπουδών στο Carnegie Endowment for International Peace. "Δεν είναι το ιδανικό αποτέλεσμα. Δεν είναι το καλύτερο αλλά δεν είναι και το χειρότερο για το οποίο πολλοί από εμάς ανησυχούμε".
Μια τέτοια κίνηση των Ευρωπαίων θα ανάγκαζε τον Τραμπ να επιλέξει ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες επιθυμίες: την επιθυμία του να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τον Πούτιν και την επιθυμία του να φέρει περισσότερα χρήματα στις ΗΠΑ μέσω της πώλησης αμερικανικών ακριβών οπλικών συστημάτων.
Ο Τραμπ μίλησε ξεχωριστά μέσα στην εβδομάδα με τον Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες, δηλώνοντας κατόπιν ότι θα "αποχωρήσει" εάν δεν σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. "Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή κατάσταση, και θα έπρεπε να είχε παραμείνει μια ευρωπαϊκή κατάσταση", είπε.
Οι πηγές που μίλησαν στο Bloomberg ανέφεραν ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να συνεχίσουν την παροχή πληροφοριών προς την Ουκρανία που βοηθά τη στόχευση των ουκρανικών επιθέσεων. Μια σύντομη διακοπή αυτής της συνεργασίας δημιούργησε επιχειρησιακές προκλήσεις για το Κίεβο και πυροδότησε μεγάλο φόβο μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να έχουν την ίδια μεταχείριση στο μέλλον.
Ο χρόνος τελειώνει. Οι ειδικοί λένε ότι οι μεταφορές όπλων στην Ουκρανία που εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να λάβουν τέλος μέσα στο καλοκαίρι και ότι η Ευρώπη θα δυσκολευτεί να παράγει αρκετά οπλικά συστήματα για να καλύψει το κενό. Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυναμική, δήλωσαν.
Δεδομένης της αμυντικής φύσης του πολέμου για την Ουκρανία και του ζωτικού ρόλου των εγχώρια παραγόμενων drones, "δεν πρόκειται να είναι καταστροφικό" εάν δεν υπάρξει ένα άλλο συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης από την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Σάμιουελ Τσαράπ, διακεκριμένος πρόεδρος για την πολιτική Ρωσίας και Ευρασίας στο Ινστιτούτο Rand.
Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας με όπλα αμερικανικής κατασκευής, είτε αγορασμένα είτε με δωρεά, είναι ο μόνος τρόπος για να πειστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Τσαρλς Κούπχαν, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Μια συμφωνία για τους φυσικούς πόρους που υπογράφηκε με την Ουκρανία δίνει στον πρόεδρο Τραμπ τη δυνατότητα να απευθυνθεί στο Κογκρέσο για να ζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι αποτελεί την αμερικανική συνεισφορά στο κοινό επενδυτικό ταμείο και όχι βάρος για τους Αμερικανούς φορολογούμενους, είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ παροτρύνουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στείλουν περισσότερες συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία, αλλά ότι οι χώρες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα για να προστατεύσουν το έδαφός τους. Ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Απρίλιο ότι η κυβέρνησή του θέλει να αγοράσει τουλάχιστον 10 συστοιχίες Patriot από τις ΗΠΑ και ότι περιμένει απάντηση από την Ουάσινγκτον.
Ο Τραμπ "καταλαβαίνει ότι αν υπονομεύσει την Ουκρανία και η Ρωσία εξασφαλίσει τη συνθηκολόγησή της, αυτό θα αποτελέσει μια ηχηρή πολιτική ήττα για τον ίδιο", δήλωσε ο Κούπχαν. "Η Ουκρανία γίνεται το Αφγανιστάν του Τραμπ, αν όχι κάτι χειρότερο".
0 Σχόλια
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.