Η άνοδος που καταγράφεται στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των τελευταίων εβδομάδων για την επιστροφή της μεταβλητότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις χονδρεμπορικές τιμές να καταγράφουν διαδοχικά ανοδικά ράλι και την αγορά των παραγώγων να υποδεικνύει συνέχιση της ανοδικής πορείας και τους επόμενους μήνες, οι καταναλωτές που εξακολουθούν να παραμένουν σε κυμαινόμενα τιμολόγια χάνουν σημαντικά ποσά σε σχέση με εκείνους που έχουν στραφεί σε σταθερά συμβόλαια.
Η ψαλίδα μεγαλώνει
Οι τιμές των κυμαινόμενων τιμολογίων που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιούλιο ξεκινούν από τα 14,24 λεπτά/kWh και φτάνουν έως και τα 20,55 λεπτά/kWh, ενώ ο μέσος όρος διαμορφώνεται πέριξ των 17 λεπτών/kWh. Για ακόμη έναν μήνα, επιβεβαιώνεται ότι η χονδρική τιμή – που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης των εν λόγω συμβολαίων – καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις τελικές τιμές λιανικής.
Ενδεικτικό είναι ότι η ΔΕΗ, μερίδιο άνω του 50% στην αγορά προμήθειας, προχώρησε σε αύξηση 8,3% στο βασικό κυμαινόμενο τιμολόγιό της, ανεβάζοντας την τιμή από 14,4 λεπτά/kWh τον Ιούνιο σε 15,6 λεπτά/kWh για τον Ιούλιο. Αν επιβεβαιωθούν τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς παραγώγων, που δείχνουν χονδρική πάνω από τα 110 ευρώ/MWh για τους επόμενους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο), τότε δεν αποκλείεται ο Αύγουστος να φέρει νέα ανατίμηση, με τη τιμή να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά τα 16 λεπτά/kWh.
Το πρόβλημα για τον καταναλωτή επιτείνεται από την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τη συνέχιση ή μη των κρατικών επιδοτήσεων. Από τον Μάρτιο του 2024 και μετά, το κράτος έχει διακόψει την οριζόντια στήριξη για την ηλεκτρική ενέργεια, περιορίζοντας τις επιδοτήσεις μόνο στα τιμολόγια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Σταθερά τιμολόγια: Ο μόνος δρόμος εξοικονόμησης
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι καταναλωτές καλούνται να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους και να αξιολογήσουν εάν τα κυμαινόμενα τιμολόγια εξακολουθούν να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Η απάντηση, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι μάλλον αρνητική.
Η αγορά προσφέρει σήμερα πληθώρα σταθερών τιμολογίων, με κλειδωμένη τιμή για 12, 18 ή και 24 μήνες, που ξεκινούν από τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά/kWh. Σε αρκετές περιπτώσεις, η τιμή φτάνει τα 9,8 ή 9,9 λεπτά/kWh, με το μειονέκτημα ενός υψηλότερου μηνιαίου παγίου που μπορεί να αγγίζει τα 9,9 ευρώ. Ακόμη κι έτσι, όμως, η συνολική επιβάρυνση παραμένει μικρότερη από αυτή των κυμαινόμενων τιμολογίων.
Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη συμβολαίων – κυμαινόμενα και σταθερά – μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 10 λεπτά/kWh. Για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 200 kWh το μήνα, αυτό σημαίνει διαφορά 20 ευρώ τον μήνα, χωρίς να υπολογίζεται η επιπλέον επιβάρυνση που ενδέχεται να προκύψει αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χονδρεμπορικής.
Οι παγίδες και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Πριν προχωρήσουν στην αλλαγή τιμολογίου, οι καταναλωτές οφείλουν να συγκρίνουν συνολικά το κόστος, όχι μόνο της τιμής ανά κιλοβατώρα αλλά και των παγίων χρεώσεων, ενώ πρέπει να δώσουν προσοχή σε ρήτρες πρόωρης αποχώρησης που ενδέχεται να περιλαμβάνονται στα νέα συμβόλαια. Επιπλέον, καλό είναι να διασταυρώνουν εάν τα προϊόντα εντάσσονται στα εποπτευόμενα τιμολόγια που υπόκεινται σε κανόνες διαφάνειας από τη ΡΑΑΕΥ.
Τι δείχνουν οι τάσεις για το επόμενο τρίμηνο
Η εικόνα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ευμετάβλητη, με πολλαπλούς παράγοντες να τροφοδοτούν την αστάθεια:
-Η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται λόγω θερινής περιόδου και χρήσης κλιματιστικών
-Οι καιρικές συνθήκες (χαμηλή υδροηλεκτρική παραγωγή) πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές
-Η ανοδική πορεία του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές
-Οι διακυμάνσεις στην αγορά ρύπων (CO₂)
-Η σύγκλιση αυτών των παραμέτρων καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι και οι τιμές λιανικής θα συνεχίσουν να ακολουθούν ανοδική πορεία, ειδικά για τα τιμολόγια που βασίζονται σε ρήτρες αγοράς ή την τιμή χονδρικής.
Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή της μεταβλητότητας και η αύξηση των κυμαινόμενων τιμολογίων καθιστούν σαφές πως για τον μέσο καταναλωτή, η παραμονή στα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια μεταφράζεται σε οικονομική απώλεια που μπορεί να ξεπεράσει τα 15 ευρώ τον μήνα. Σε περιβάλλον χωρίς κρατική στήριξη, η στροφή προς τα σταθερά συμβόλαια αναδεικνύεται σε επιλογή χαμηλότερου ρίσκου και – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα – οικονομικά συμφερότερη.
capital.gr
0 Σχόλια
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.