728x90

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρευνα χρόνων για εικονικές συμβάσεις σε 3.000 χωράφια της Β. Ελλάδας- Περιστατικά στους ν. Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Καβάλας


Αγρότης δήλωνε στην Εφορία ότι καλλιεργούσε 30 στρέμματα και εισέπραξε ενισχύσεις για 19.000 - Κωλυσιεργούσαν τους ελέγχους υπάλληλοι του Οργανισμού - Στο μικροσκόπιο πρόεδροι κοινοτήτων που βεβαίωναν το γνήσιο των συμβάσεων και υπάλληλοι

Επί οκτώ χρόνια ψάχνουν να βρουν άκρη διωκτικές και δικαστικές αρχές με τις ενισχύσεις που εισέπρατταν αγρότες μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, δηλώνοντας εικονικά ότι καλλιεργούσαν χωράφια που είχαν ξεχασμένα οι ιδιοκτήτες τους. Εδώ και λίγο καιρό αστυνομικοί του τμήματος οικονομικού εγκλήματος της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας έχουν συγκεντρώσει 3.000 καταθέσεις ιδιοκτητών χωραφιών, οι οποίοι αγνοούσαν πως αγρότες δήλωναν ότι τα νοίκιαζαν πλαστογραφώντας μέχρι και τις υπογραφές τους. Μάλιστα το «γνήσιο» της υπογραφής αυτής φέρονται ότι βεβαίωναν πρόεδροι κοινοτήτων και έτσι άνοιγε ο δρόμος για την είσπραξη των οικονομικών ενισχύσεων. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr στο «μικροσκόπιο» της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται αγρότες που εισέπραξαν μεγάλα ποσά ενισχύσεων, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του κακουργήματος, υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν πραγματοποίησαν ελέγχους παρά τις καταγγελίες, όπως και πρόεδροι κοινοτήτων και αντιδήμαρχοι, οι οποίοι βεβαίωναν το γνήσιο της υπογραφής των συμβάσεων, που φαίνεται ότι ήταν εικονικές. Τα περιστατικά επικεντρώνονται στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς και Καβάλας, για τους οποίους η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Η πρώτη καταγγελία έγινε το 2017 και με παραγγελία του τότε εισαγγελέα διαφθοράς άρχισαν οι έρευνες. Όλα αυτά τα χρόνια όμως παρατηρούνταν προσπάθειες κωλυσιεργίας από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ, διοικήσεις και υπάλληλοι του οποίου δήλωναν αδυναμία στον εντοπισμό και αποστολή στοιχείων, σχετικά με τις οικονομικές ενισχύσεις που δίδονταν στους αγρότες. Μάλιστα οι δικαστικές αρχές από το 2022, προκειμένου τα αδικήματα που ήταν σε βαθμό πλημμελήματος να μην παραγραφούν, διαχώρισαν εκείνες τις υποθέσεις και αρκετές οδηγήθηκαν στα ακροατήρια των δικαστηρίων. Ωστόσο και εκεί ελάχιστες ήταν οι υποθέσεις που οδήγησαν σε καταδίκες προσώπων που εισέπραξαν ενισχύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση περισσότερων από 200 αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης οι οποίοι απηλλάγησαν των κατηγοριών, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρά την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το 2019 δεν κατέθεσε μηνύσεις σε βάρος τους και το δικαστήριο, στο οποίο οδηγήθηκαν οι αγρότες κατηγορούμενοι για απάτη σχετική με επιχορηγήσεις, ήταν με δεμένα τα χέρια. 

Τα… γνήσια και τα στρέμματα

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που βρίσκεται στα χέρια της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος περιλαμβάνονται περιπτώσεις, οι οποίες προξενούν τουλάχιστον εντύπωση ότι δεν ελέγχθηκαν πριν δοθούν οι ενισχύσεις. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση αγρότη, ο οποίος μάλιστα είναι και παράγοντας σε συγκεκριμένη περιοχή, με ιδιοκτησία σε χωράφια 30 στρέμματα, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τη δήλωση στην Εφορία. Από τις ενισχύσεις όμως που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να έχει εισπράξει για καλλιεργήσιμη έκταση 19.000 στρεμμάτων, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων χωραφιών να αγνοούν την ενοικίαση του ακινήτου τους. Σε άλλη περιοχή της Μακεδονίας αγρότισσα εμφανίζεται να εισπράττει ενισχύσεις χιλιάδων ευρώ, όταν η δήλωσή της δεν ξεπερνάει σε εισοδήματα τα 700 ευρώ! 

Σοβαρές ποινικές ευθύνες εξετάζεται εάν έχουν πρόεδροι κοινοτήτων και αντιδήμαρχοι των συγκεκριμένων περιοχών. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για τους πρώτους υπόπτους για τη μεγάλη μπίζνα με τις ενισχύσεις, καθώς εκείνοι βεβαίωναν το γνήσιο της υπογραφής των ιδιοκτητών χωραφιών για τα οποία εισπράττονταν οι επιδοτήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των χωραφιών αγνοούσαν τη διαδικασία, καθώς στην πλειονότητά τους είναι Έλληνες του εξωτερικού είτε κάτοικοι άλλων περιοχών που είχαν καταγωγή από τα συγκεκριμένα χωριά και υπήρχαν χωράφια στα ονόματά τους, τα οποία όμως είχαν εγκαταλείψει επί χρόνια. Και τέλος ως ύποπτοι είναι υπάλληλοι και μέλη διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι ελέγχονται για ποιόν λόγο δεν εξέτασαν όλες αυτές τις δηλώσεις που οδήγησαν σε πακτωλό ενισχύσεων προς συγκεκριμένους αγρότες. 

Το βασικό αδίκημα που εξετάζεται είναι απάτη που σχετίζεται με επιδοτήσεις τόσο σε βάρος του δημοσίου όσο και σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός ότι πρόκειται και για χρήματα που προέρχονται από τον ελληνικό κορβανά φαίνεται πως είναι η αιτία που παρέμεινε η έρευνα της υπόθεσης στις ελληνικές αρχές και όχι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Βέβαια, πηγές έλεγαν, πως τα ευρήματα από την ολοκλήρωσή της ενδεχομένως να στρέψουν το ενδιαφέρον και των ευρωπαϊκών αρχών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπολογιστεί ακριβώς το κόστος της ζημίας, όπως και δεν έχει διασαφηνιστεί ποιοι είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι. 

Πηγή: Voria/ Κώστας Καντούρης



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλά άμα κάνουν στην Πέλλα ειδικά λίγο ποιο ψηλά θα πάθουν πλάκα.πολυ χρήμα.κοινο μυστικό όλων,όλοι ξέραν κανένας δεν μιλούσε.αλλα πιστεύω ότι δεν θα γίνει τιποτακαι θα πληρώσουμε την νύφη εμείς οι καθαροί αγροτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Ad Code