Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Φυσάει Κόντρα": Περί παραχώρησης δημοτικών κτιρίων σε ιδιώτες


Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος  στο δημοτικό συμβούλιο , στα ΜΜΕ και στην τοπική κοινωνία για  το θέμα που αφορά την παραχώρηση σε ιδιώτες,  δημοτικών κτιρίων, όπως το κέντρο των καταρρακτών και αυτό του δημοτικού κολυμβητηρίου, μιας και η δημοτική αρχή αποφάσισε  να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες.
Οι  απόψεις διαφορετικές και αντικρουόμενες.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι οι δήμοι σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση έχουν υποχρέωση να εξασφαλίσουν στους δημότες πρόσβαση σε αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία , η εργασία. Να παρέχουν αξιόπιστες και όσο το δυνατόν φθηνότερες υπηρεσίες όπως αυτή της καθαριότητας, καθώς και να φροντίζουν για την ποιότητα ζωής των πολιτών με καίριες παρεμβάσεις σε ζητήματα περιβάλλοντος , σε αυθαιρεσίες δημοτών που αφορούν π.χ. την κατάληψη απ’ αυτούς  κοινόχρηστων χώρων, στο τομέα του αθλητισμού κ.ά.  
Σίγουρα και σε καμιά περίπτωση ο δήμος δεν είναι θεμιτό  να είναι επιχειρηματίας. Δεν μπορεί να έχει στην κατοχή του και να λειτουργεί μια επιχείρηση. Όσες φορές το έχει επιχειρήσει αυτό έχει αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος πολύ κακός επιχειρηματίας.
Αυτό που θα μπορούσε όμως να κάνει είναι να αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία , που δεν είναι και μικρή , προς όφελος των συμπολιτών μας και μάλιστα εκείνων που η οικονομική κρίση τους έχει πλήξει περισσότερο. Με λίγα λόγια να ασκήσει μια κοινωνική πολιτική που αυτή την στιγμή δεν υφίσταται.
Όμως η δημοτική αρχή εθελοτυφλώντας και εξαρτημένη από κάποιες εμμονές και ιδεοληψίες φιλελεύθερης απόχρωσης αρνείται να δει την πραγματικότητα και επιμένει στις λανθασμένες επιλογές της.
Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία το «επιχειρείν» είναι πάρα πολύ δύσκολο και ο δήμος αδυνατεί να εισπράξει τα μισθώματα των δημοτικών κτιρίων που ήδη νοικιάζει σε ιδιώτες. Για να γίνει κατανοητό αυτό θα παραθέσω κάποια στοιχεία:
Για το 2014 ο δήμος Έδεσσας είχε νοικιασμένα στη δημοτική ενότητα Έδεσσας και Βεγορίτιδας  13 κτίρια (εξαιρούνται το κέντρο των καταρρακτών και το τημενιδών).
Από αυτά εισπράχθηκαν ενοίκια μόνο για τα τρία.  Από τα υπόλοιπα δέκα κτίρια ο δήμος δεν εισέπραξε ούτε ένα Ευρώ. Και μιλάμε για το ποσό των 110.230,93 Ευρώ.
Παρόλα αυτά τα στοιχεία η παράταξη που διοικεί το δήμο αποφάσισε να δώσει σε ιδιώτη τη λειτουργία του κολυμβητηρίου. Νομίζω ότι μας κοροϊδεύουν ή υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Ας μη γελιόμαστε το κολυμβητήριο δεν πρόκειται να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Ο ιδιώτης σε λίγο καιρό θα βρεθεί σε αδιέξοδο και θα φεσώσει τον δήμο εγκαταλείποντας την προσπάθεια.
Επειδή όλοι μας που κατοικούμε σε αυτόν τον τόπο και επιθυμούμε το καλύτερο , και για το συγκεκριμένο θέμα το καλύτερο είναι η λειτουργία του κολυμβητηρίου, η δημοτική αρχή θα πρέπει να αλλάξει πρακτική . Να αφήσει τις εμμονές και να καθίσει να συζητήσει ζητώντας προτάσεις από όλους. Και προτάσεις υπάρχουν. Αν δεν μπορεί να το λειτουργήσει μόνος του ο δήμος επειδή το κόστος λειτουργίας του είναι μεγάλο θα μπορούσε να κάνει συμφωνία- σύμπραξη  με τους γειτονικούς δήμους  Αλμωπίας και Σκύδρας που η απόσταση που μας χωρίζει είναι μικρότερη των είκοσι χμ. Να προχωρήσει ύστερα από μελέτη στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου κάτι που θα μείωνε σημαντικά το κόστος λειτουργίας του. Να ζητήσει τη συνδρομή όλων των αθλητικών συλλόγων της περιοχής και να βάλει στο παιχνίδι τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και όλους τους μαθητές των δημοτικών , γυμνασίων και λυκείων της πόλης μας που με ένα μικρό αντίτιμο θα μπορούσαν κάποιες ώρες να κάνουν εκεί το μάθημα της γυμναστικής μαθαίνοντας κολύμβηση.
Λύσεις λοιπόν υπάρχουν και δεν είναι αυτές της παραχώρησης σε ιδιώτες, χωρίς αντίκρισμα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι  η δημοτική αρχή να αλλάξει πρακτική και νοοτροπία και να αρχίσει να ακούει και στη συνέχεια να συζητάει με τους δημότες. Προπάντων όμως να βρίσκει λύσεις προς όφελος του συνόλου και όχι των λίγων.

Δημητριάδης Βασίλης
Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης
«Φυσάει κόντρα»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.