Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αυτές είναι οι εταιρίες που εγκλωβίστηκαν με μετρητά στις τράπεζες


Οι μεγάλες καταθέσεις είναι κυρίως εταιρικοί λογαριασμοί και ένα κούρεμά τους θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία της αγοράς και στην απασχόληση.
Αν και διαψεύστηκε μετ’ επιτάσεως και επανειλημμένα, ενδεχόμενο κούρεμα τους προκειμένου να μείνουν όρθιες οι τράπεζες (;) απειλεί να ξεριζώσει συθέμελα την ιδιωτική οικονομία. Το ίδιο όμως πλήγμα θα δεχθούν και οι δημόσιες επιχειρήσεις που διατηρούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε ελληνικές τράπεζες. Τα μεγέθη είναι ευδιάκριτα κυρίως στις εισηγμένες, αν και εκτιμάται ότι οι καταθέσεις τους αποτελούν κλάσμα μόνον του συνόλου των επιχειρήσεων. 

Με βάση λοιπόν τους ισολογισμούς πρώτου τριμήνου καθαρά διαθέσιμα ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ βρισκόταν στα ταμεία 28 εισηγμένων εταιρειών. Οι αναλυτές κοιτούν αυτό το νούμερο διότι κούρεμα πριν πάρουν τα δάνειά τους πίσω οι τράπεζες είναι μάλλον απίθανο. 

Οι δέκα εισηγμένες λοιπόν με τα περισσότερα πλεονάζοντα κεφάλαια ήταν στα τέλη Μαρτίου:

ο Καρέλιας (291,4 εκατ. ευρώ),
η ΜΕΤΚΑ (287,8 εκατ.),
ο ΟΠΑΠ (264,5 εκατ.),
η ΕΥΔΑΠ (243,4 εκατ. αλλά έχει μεταφέρει 60 εκατ. στην ΤτΕ),
η Αεροπορία Αιγαίου,
η EXAE,
τα JUMBO,
η Grivalia,
ο ΟΛΘ
 και η Alpha Αστικά Ακίνητα.

Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει πως τα ταμειακά της διαθέσιμα βρίσκονται σε ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Ο ΟΛΠ σύμφωνα με πληροφορίες κάνει το ίδιο ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια εμφανίζονται να έχουν διαθέσιμα σε συστημικές τράπεζες εντός Ελλάδος, σε υποκαταστήματά τους εκτός Ελλάδος αλλά και σε ξένες τράπεζες λόγω των συναλλαγών που απαιτούνται για την αγορά αργού. Πολλοί έχουν προβεί και σε διανομές μερισμάτων. Φυσικά, αν και εφόσον, γίνει κούρεμα οι όμιλοι που θα δουν τις καταθέσεις τους να περικόπτονται θα καταστούν μέτοχοι των τραπεζών όπως έγινε στην Κύπρο.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Η LIDL ??????????????????????????????????????????? ΠΑΛΙ ΕΞΩ ΤΑ ΠΗΓΕ ?????????????????????????????? ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΜΑΘΑΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΒΓΑΛΑΝ ΟΛΑ ΕΞΩ?????????????????????????????????? ΑΛΛΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΤΙ "ΜΥΤΗ" ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ !!!!!! ΡΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ......ΡΕ ΠΟΣΟ ΣΤΗΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.