Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με κομμένη την ανάσα οι επενδυτές


Ξεκινάει και πάλι από σήμερα να λειτουργεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο είχε «κατεβάσει ρολά» από τις 26 Ιουνίου, λόγω της αναγκαστικής αργίας που τέθηκε ο τραπεζικός κλάδος και των capital controls που εφαρμόστηκαν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  Οι επενδυτές αναμένουν με... «κομμένη την ανάσα» το άνοιγμα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ύστερα από 37 ημέρες αποχής, καθώς θα αποτελέσει ένα πρώτο κρας τεστ για το πώς υποδέχονται τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα και την επικείμενη υπογραφή της νέας συμφωνίας.
  Μπορεί όμως η επαναλειτουργία του Χ.Α. να θεωρείται από πολλούς εκ των ων ουκ άνευ, ύστερα από ένα τόσο μεγάλο διάστημα «αδράνειας», ωστόσο το «παιχνίδι» στο ταμπλό θα είναι καθαρά θέμα των ξένων funds, καθώς για τους εγχώριους επενδυτές εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί.
  Οι ξένοι επενδυτές θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων και θα μπορούν να μεταφέρουν κεφάλαια στο εξωτερικό, ενώ από την άλλη πλευρά οι Ελληνες επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές μόνο με «νέο» χρήμα, δηλαδή με χρήση μετρητών, εμβασμάτων από το εξωτερικό, κεφαλαίων που τυχόν έχουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα και κεφάλαια που προέρχονται από πληρωμές μερισμάτων και τοκομεριδίων.
  Ουσιαστικά δηλαδή το «παιχνίδι» θα γίνεται μεταξύ των ξένων funds και των ισχυρών ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι διαθέτουν μετρητά σε ξένους λογαριασμούς, αφήνοντας απλούς... παρατηρητές χιλιάδες Ελληνες μικροεπενδυτές.
  Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), οι περιορισμοί που επιβάλλονται μόνο στις αγορές μετοχών, αφήνοντας ελεύθερες τις πωλήσεις, θα ευνοήσουν σαφώς τις ρευστοποιήσεις.
  Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» είναι ότι ο Γενικός Δείκτης και κυρίως τα blue chips θα δεχτούν μεγάλες πιέσεις στις πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου, καθώς οι δραματικές εξελίξεις του περασμένου μήνα, οι οποίες συνοδεύθηκαν από μια «σκληρή» για τη χώρα συμφωνία αλλά και από καθοδική αναθεώρηση για τα φετινά μακροοικονομικά μεγέθη, θα οδηγήσουν τα περισσότερα ξένα funds σε αθρόες ρευστοποιήσεις μετοχών.
  Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων χρηματιστών, ο συνδυασμός των περιορισμένων συναλλαγών, της ανησυχίας για το μέλλον της χώρας αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αναμένεται να οδηγήσει τις κυριότερες μετοχές του Χ.Α. σε πτώση μεγαλύτερη του 20% σε πρώτη φάση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι τράπεζες, οι μετοχές των οποίων αναμένεται να «υποφέρουν» περισσότερο, εν αναμονή μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης η οποία δρομολογείται για το ερχόμενο φθινόπωρο. Σημειώνεται ότι, στο διάστημα που το ΧΑ ήταν κλειστό, το ADR της Εθνικής Τράπεζας που διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη έχει ήδη χάσει πάνω από 28%, ενώ το ETF Global X FTSE Greece 20 έχει χάσει περίπου 20%.
  Γενικά οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα κινηθεί πλαγιοκαθοδικά έως ότου υπογραφεί τελικά η νέα συμφωνία της χώρας μας με τους πιστωτές της. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, δεν αναμένονται θεαματικές εισροές κεφαλαίων στη Λεωφόρο Αθηνών, καθώς το ενδεχόμενο νέων εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο φαντάζει κάτι παραπάνω από ορατό, εξέλιξη η οποία διατηρεί την αβεβαιότητα στην αγορά. Δεν θα πρέπει εξάλλου να αποκλειστεί και η «φυγή» και άλλων μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων από το ΧΑ, καθώς η στενότητα ρευστότητας και η αδυναμία δανειοδότησης στο εσωτερικό σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολόγηση είναι πιθανόν να οδηγήσει και άλλες εταιρείες σε μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδας (με την πραγματοποίηση δημόσιων προτάσεων για την έξοδο των μετοχών από το ταμπλό), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξία και το κύρος της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
  Πώς θα μπορούν να κάνουν αγορές μετοχών
Οι εγχώριοι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν αγορές μετοχών ή να ανοίξουν θέσεις στα Παράγωγα μόνο εφόσον έχουν πιστωτικά υπόλοιπα στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς ή βάλουν «νέα κεφάλαια» στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
  Ως «νέα κεφάλαια» νοούνται αυτά που προέρχονται α) από έμβασμα εξωτερικού, β) από το προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων, γ) από επιστροφή ασφαλειών (margin), δ) από χρηματικές διανομές στους δικαιούχους των χρηματοπιστωτικών μέσων (πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων), ε) από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, στ) από υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στην Ελλάδα και ζ) από καταβολή σε μετρητά σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
  Σημειώνεται πάντως ότι έσπασε για μερίδα επενδυτών το capital control, καθώς επιτράπηκαν οι μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα που αφορούν στην απόκτηση α) νεοεκδιδόμενων χρηματοπιστωτικών μέσων που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου, ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και β) κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα προς ανακεφαλαιοποίησή τους.
  Η επανεκκίνηση των συναλλαγών θα αφορά όλες τις μετοχές, ενώ τα όρια ημερήσιας μεταβολής θα παραμείνουν στο +30% και -30%.
Πηγή: imerisia.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.