Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το karatzova.com στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδος - Σκοπίων (φωτο&βίντεο)


Απογευματινές ώρες χθες Δευέρα 24 Αυγούστου βρεθήκαμε στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων και συγκεκριμένα στο σημείο της σιδηροδρομικής μεθοριακής διάβασης, στο οποίο συγκεντρώνονται οι χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι  καταγράφονται – παραλαμβάνονται από τις Σκοπιανές αρχές.
Θυμίζουμε ότι τα Σκόπια κήρυξαν, την περασμένη Πέμπτη, κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και έστειλε στα σύνορα της με την Ελλάδα αστυνομία και στρατό για να εμποδίσει χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν καταφθάσει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής να εισέλθουν στο έδαφός της.
Τότε εκτυλίχθηκαν δραματικές και χαοτικές σκηνές, με τις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν ακόμη και βόμβες κρότου-λάμψης για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφος των Σκοπίων. Τελικά, μετά την κατακραυγή, οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων  στην ουδέτερη ζώνη υποχώρησαν και επιτρέπουν μέχρι στιγμής τη μαζική είσοδο μεταναστών.
Απερίγραπτος ο ανθρώπινος πόνος και η εξαθλίωση των προσφύγων που καταφθάνουν κατά κύματα στη διάβαση και περιμένουν να τους δοθεί το πράσινο φως, να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων και να κατευθυνθούν στον προορισμό τους, που είναι αρχικά η Σερβία και από εκεί σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Το σημείο όπου συγκεντρώνονται απέχει περί τα 700 μέτρα από τη πλησιέστερη πόλη των Σκοπίων τη Γευγελή και 200 μέτρα από το Σταθμό της Σιδηροδρομικής μεθορίου της Ειδομένης.
Παγκόσμιο το ενδιαφέρον αφού συνεργεία των μεγάλων Ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι στρατοπεδευμένα στο σημείο και με συνεχείς ανταποκρίσεις τους μεταδίδουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται. Διάφορες οργανώσεις και οι Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν να ανακουφίσουν τους πρόσφυγες, προσφέροντας ρούχα, φρούτα και νερό.
Οι συνθήκες υγιεινής όπως βλέπετε και στις παρακάτω εικόνες άθλιες, με κάποιες χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες, που δεν μπορούν όμως να δώσουν λύσεις στις τεράστιες ανάγκες των προσφύγων:
Η ώρα προχωρούσε και οι πρόσφυγες, αρκετοί με βρέφη και παιδιά στα χέρια τους, εναγωνίως περίμεναν το νεύμα από τις Σκοπιανές αρχές για να εισέλθουν στην χώρα τους. Τελικά το σήμα δόθηκε περί ώρα 19:15΄ και οι 600 περίπου πρόσφυγες πήραν τον δρόμο για τα Σκόπια – Σερβία. Δείτε το βίντεο:

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο στρατός των Σκοπίων έστηνε σκηνές και τοποθετούσε προβολής φωτισμού, ένδειξη ότι η διαδικασία αυτή δεν θα τελειώσει εύκολα.
Δείτε φωτογραφίες από το σημείο συγκέντρωσης - διέλευσης των προσφύγων:
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.