Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Ουζμπεκιστάν


Την 1η Σεπτεμβρίου 1991 το Ουζμπεκιστάν έγινε ανεξάρτητο κράτος. Από εκείνη την  ημέρα  η Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν γιορτάζει  ως  κύρια εθνική  εορτή της - την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
    Όλο  το  έθνος  του   Ουζμπεκιστάν είναι πεπεισμένο  ότι η ανεξαρτησία έχει αλλάξει εντελώς το νόημα και την ουσία της ζωής του  και έχει  ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία του. Η ανεξαρτησία άνοιξε  το δρόμο για τη θέσπιση ενός εθνικού δημοκρατικού κράτους και την οικοδόμηση μιας ευημερούσας   κοινωνίας,  κατά  το  πρότιπο  που  ισχύει  στις  περισσότερες  χώρες και  έθνη.
    Χάρη στην ανεξαρτησία και  με  την  ανιδιοτελή  προσπάθεια,   το θάρρος και  την  ακλόνητη  πίστη  των  κατοίκων  του Ουζμπεκιστάν,  μέσα σε ένα ιστορικά σύντομο χρονικό διάστημα  πόλεις, χωριά και ολόκληρη η χώρα  ανθούν  και ευημερούν, ενώ το βιοτικό επίπεδο και  η  ποιότητα ζωής των ανθρώπων  είναι  τόσο  ανεβασμένα  ώστε  το Ουζμπεκιστάν να  θεωρείται μια σύγχρονη, δυναμική  και  προοδευμένη  χώρα.
    Σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος  για το γεγονός ότι,  παρά τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, κατά τα χρόνια της ανεξαρτησίας  η  οικονομία  του Ουζμπεκιστάν έχει αυξηθεί περισσότερο από 5,5 φορές  και   το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε 9 φορές, ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει από  τα  67 στα 73 χρόνια, που ισοδυναμεί με 75 χρόνια για τις γυναίκες.
    Σήμερα το Ουζμπεκιστάν κατατάσσεται πέμπτο  μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων κρατών στον κόσμο και κατά τη διάρκεια των τελευταίων 11 χρόνων ο  ρυθμός ανάπτυξης  του εγχώριου  προϊόντος  μας ( ΑΕΠ )  έχει ανέλθει  στο  8 τοις εκατό  κατ’ελάχιστο. Είναι φυσικό ότι  ο  λαός  της  πατρίδας  μας  απολαμβάνει  τα  αγαθά  αυτής  της  οικονομικής  ανάπτυξης  και  παράλληλα  η  χώρα  μας  έχει  γίνει  αντικείμενο  παγκόσμιου  θαυμασμού.
    Αυτή  τη  στιγμή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία  των  πιό έγκυρων  οικονομικών  και κοινωνικών  οργανισμών του κόσμου, στον παγκόσμιο  κατάλογο  ευτυχίας  στον  πλανήτη, το Ουζμπεκιστάν κατατάσσεται 44ο  μεταξύ των 158 κρατών και δεύτερο  στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.
    Από τις πρώτες μέρες της ανεξαρτησίας του το  Ουζμπεκιστάν έχει δημιουργήσει ένα νέο σύστημα, εντελώς απαλλαγμένο από στερεότυπα και δόγματα του παλαιού καθεστώτος,  που αποσκοπεί  στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς, με δύναμη,  με ανεξάρτητη σκέψη, με  νέα άποψη για τη ζωή και  ικανή για μεγάλα επιτεύγματα.
    Ετησίως, πάνω από 600 χιλιάδες νέοι  ειδικοί, οι οποίοι πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές, εισέρχονται στην ώριμη ζωή στη χώρα μας. Αυτή είναι η νεολαία που μπορεί  να  ασκήσει τουλάχιστον δύο ή τρία επαγγέλματα, κατέχει  ξένες γλώσσες, χειρίζεται  το Διαδίκτυο και τις τεχνολογίες των πληροφοριών, βρίσκεται  στην  κορυφή της σύγχρονης γνώσης  και  είναι σε ετοιμότητα για να ανταγωνιστεί με τους συνομηλίκους της στις αναπτυγμένες  χώρες.
    Σε αντίθεση με άλλους, το Ουζμπεκιστάν δεν  γοητεύτηκε από τα δάνεια που προσφέρονται  παγκοσμίως  και επομένως, δεν έχει  χρέη.
    Επί του παρόντος, το κύριο καθήκον της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της  χώρας,  με την περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων που διεξάγονται σ’ αυτήν,  τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση  των διαφόρων  κλάδων  της οικονομίας,  την   εκτεταμένη εισαγωγή των συστημάτων πληροφόρησης και επικοινωνίας, και ως εκ τούτου  την  εξασφάλιση  μιας  συμαντικής  θέσης  στον κόσμο της αγοράς.
    Η εφαρμογή της πολιτικής των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, η διαφοροποίηση των κλάδων  της, η  εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής και η  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  που  θα  βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες,  πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα και το πιο επείγον καθήκον για την κυβέρνηση.
    Με  βάση  τα  συμβαίνοντα  στις  γειτονικές  αλλά  και   τις  μακρινές  απ’  το  Ουζμπεκιστάν  χώρες,  καθώς και την κλιμάκωση των διαφόρων συγκρούσεων και εντάσεων  ανα  τον  κόσμο, η τρέχουσα πολιτική της Τασκένδης στηρίζεται  στο  ότι το Ουζμπεκιστάν δεν θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε στρατιωτικό  και πολιτικό  συνασπισμό, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός του και  ούτε  θα  στείλει  ένοπλες  δυνάμεις  του  τους  στο εξωτερικό.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.