Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παγκόσμια ημέρα διαβήτη αύριο 14 Νοεμβρίου


 Την 14η Νοεμβρίου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη που έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως απάντηση στον προβληματισμό για την κλιμακούμενη συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως.
   Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας επικεντρώνεται στην Εκπαίδευση και την Πρόληψη για το Διαβήτη και είναι «Υγιεινή Ζωή και διαβήτης».
   Ο απώτερος σκοπός της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη είναι να συμβάλει στην ενημέρωση του κοινού για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής.
   Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγεται. Απαιτεί προσεκτικό έλεγχο των τιμών  γλυκόζης του αίματος γιατί χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση σχετίζεται με μακροχρόνιες  βλάβες στο σώμα και με την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών. Στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνονται η καρδιαγγειακή νόσος, η νεφροπάθεια, η νευροπάθεια και η  αμφιβληστροειδοπάθεια.
   Στη Χώρα μας, σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν συσταθεί Διαβητολογικά Κέντρα και Διαβητολογικά Ιατρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης Α3β/7343/1990 (ΦΕΚ 378/Β/1990). Τα Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και τα Διαβητολογικά Κέντρα στελεχώνονται με ειδικευμένους ιατρούς που έχουν εκπαιδευθεί στο σακχαρώδη διαβήτη. Σκοπός της λειτουργίας των Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων και των Διαβητολογικών Κέντρων των Νοσοκομείων είναι μεταξύ άλλων, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη καθώς και η παροχή ειδικής εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας στους διαβητικούς ασθενείς.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.