Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στον "αέρα" δεκάδες έργα στην Κεντρική Μακεδονία - Επαναδημοπράτηση έργων στην Πέλλα ύψους 400.000 ευρώ


Εντάσεις προκάλεσε κατά την Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η επαναδημοπράτηση πολλών έργων μετά από την επιστροφή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την απαραίτητη αλλαγή του τρόπου δημοπράτησης. 
Τα νέα έργα που καλούνται πλέον να επαναδημοπρατηθούν, με όποιες καθυστερήσεις συνεπάγεται αυτό στην υλοποίησή τους, είναι κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ημαθίας και Πέλλας (συνολικά πάντως αφορούν σε αποκαταστάσεις ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα της περσινής χειμερινής περιόδου σε όλη την Κεντρική Μακεδονία). 
Πέλλα
Τα έργα της Πέλλας που θα δημοπρατηθούν εκ νέου με ανοιχτό διαγωνισμό για τον ίδιο λόγο είναι ύψους 400.000 ευρώ και πρόκειται για παρεμβάσεις στον Ασπροπόταμο (Μπέλιτσα), εργασίες αποκατάστασης του χειμάρρου «Πηγές Μαργαρίτας» και αποκατάσταση υδραυλικών έργων στο δρόμο περιοχής «Καπέλλη» στα Γιαννιτσά.
Ημαθία
Στα σημαντικά έργα που… επιστράφηκαν στην Περιφέρεια είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων και ενίσχυσης των αναχωμάτων της Ημαθίας, προϋπολογισμού 190.000 ευρώ, διότι χαρακτηρίστηκε παροχή υπηρεσιών κι όχι έργο…
Άλλο ένα έργο που θα επαναδημοπρατηθεί στην Ημαθία είναι η επισκευή και αποκατάσταση της κατολίσθησης στην παλιά εθνική οδό τμήμα Βέροιας – όρια Νομού Κοζάνης, προϋπολογισμού 307.000 ευρώ. Αυτό επειδή ακυρώθηκε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης που είχε επιλεγεί.
Χαλκιδική
Στη Χαλκιδική ανάλογη τύχη έχουν το έργο στο Βόθωνα (Αποκατάσταση επαρχιακής οδού Ν. Φώκαιας – Αθύτου -θέση Βόθωνας- λόγω ολίσθησης – καθίζησης επιχώματος από καταστροφικές πλημμύρες Δεκεμβρίου 2015), προϋπολογισμού 298.000 ευρώ, η αποκατάσταση της βατότητας του οδικού δικτύου Ολυμπιάδας – Σταυρού από την πλημμύρα του Οκτωβρίου του 2014 (προϋπολογισμός 100.000 ευρώ), ο καθαρισμός των ρεμάτων της Ιερισσού από τις πλημμύρες Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014 (προϋπολογισμός 150.000 ευρώ) και τέσσερα έργα συντήρησης του οδικού δικτύου του νομού ύψους 1,2 εκ. ευρώ.
Η διοίκηση της Περιφέρειας δια των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών δήλωσε πως είναι αναγκασμένη να προχωρήσει αυτά τα «επείγοντα» έργα με τη χρονοβόρα διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού πλέον και επισήμανε ότι η ακυρωθείσα διαδικασία επιλέχτηκε για να μη χαθεί χρόνος και να γίνουν τα έργα το ταχύτερο δυνατό, αφού πρόκειται για ζημιές από καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου χειμώνα κυρίως, οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη αποκατασταθεί. Μετά τις απορρίψεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου όμως πλέον η μέθοδος ανοιχτού διαγωνισμού είναι αναγκαστική.
Έντονη κριτική άσκησε η αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς τα 34 υποέργα στα οποία διατέθηκε το συνολικό ποσό των 10 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες από τις περσινές πλημμύρες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο και έτσι τελικά αντί να εξοικονομηθεί χρόνος χάθηκε…
Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ανδρίτσος, ζήτησε να απολογηθεί η διοίκηση για την απώλεια –αδίκως- οχτώ μηνών στην υλοποίηση των έργων και κατηγόρησε τη διοίκηση για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ανεπάρκεια. Ο ίδιος προειδοποίησε με ενδεχόμενη απώλεια των κονδυλίων που επρόκειτο να δοθούν γι” αυτά τα έργα και για πιθανές επιπτώσεις από τη μη υλοποίηση των έργων. «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ελληνική Αυγή», Νίκος Χρυσομάλλης, έκανε λόγο για εμμονή της διοίκησης στον τρόπο δημοπράτησης, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην είναι προστατευμένοι οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν πληγεί από πλημμύρες σε νέες θεομηνίες. «Οι νέες καθυστερήσεις βαρύνουν τη διοίκηση και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», σημείωσε. Πάντως, ψήφισε υπέρ της τροποποίησης από τη στιγμή που τα έργα θα γίνουν με ανοιχτό διαγωνισμό.
Όπως ανέφεραν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας» σε ανακοίνωσή τους, «η προσφυγή στον τρόπο αυτό δημοπράτησης είναι νόμιμη και βάσιμη όταν υπάρχει τεκμηριωμένη “κατεπείγουσα ανάγκη” από αιφνίδια και ασυνήθη πραγματικά περιστατικά, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί αν τηρηθούν οι προθεσμίες του τακτικού διαγωνισμού. Από τα τέλη του 2014, η Κ. Μακεδονία κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πλημμυρών, κατάσταση που εξακολουθεί να ισχύει για κάποιες Περιφερειακές Ενότητες έως 12 Ιουνίου 2016. Από τα 34 υποέργα, μόνο δύο προχώρησαν και βρίσκονται σε φάση αποπεράτωσης (Αποκατάσταση Τάφρου Ανθοφύτου προϋπολογισμού 608.850 ευρώ και Αποκατάσταση Τρωθέντων Αναχωμάτων Ποταμού Στρυμώνα προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ). Μετά την εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όλα τα έργα, πλην των δυο που προαναφέρθηκαν, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μπορεί τυπικά να έχει καταστεί ανίσχυρη η επίκληση του κατεπείγοντος, ουσιαστικά όμως η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών είναι επιτακτική και άμεση, ένα χρόνο ήδη μετά την εκδήλωση τους».
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.