Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε με επιτυχία στην Αριδαία! (φωτο)


Αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία το αρχαίο έθιμο των Μωμόγερων χθες στην Αριδαία. 
Οι Μωμόγεροι Αλμωπίας ξεκίνησαν από το μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού και στη συνέχεια πέρασαν μέσα από τον πεζόδρομο της Αριδαίας δημιουργώντας πραγματικό χαμό, την κεντρική πλατεία και τέλος στο Χριστουγεννιάτικο χωριό.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση παραπέμπει σε ένα από τα παλαιότερα ποντιακά έθιμα που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ δεν έλειπαν οι φορές που διαρκούσε ακόμη και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα (πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής).
Το έθιμο των «Μωμόγερων» εξακολουθεί να αναβιώνει και στις μέρες μας, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου διαμένουν Πόντιοι.
Το περιεχόμενο των παραστάσεων είναι κατά κανόνα κωμικό (που σε μερικές περιπτώσεις παίρνει και κοινωνικές διαστάσεις), υπάρχουν όμως και παραλλαγές με σοβαρό περιεχόμενο.
Κεντρικό πρόσωπο σε κάθε παράσταση είναι η νύφη, που ενσαρκώνει τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Η σύγκρουση ενός νέου άνδρα και ενός γέρου για την κατάκτησή της, με την τελική νίκη του νεότερου, συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου από τον νέο. Στο τέλος ακολουθούν πάντοτε χορός, τραγούδι και τρικούβερτο γλέντι.
Aναλυτικά η ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης:
"Εχθές ολοκληρώθηκε το Δωδεκαήμερο Χριστούγεννα-Φώτα και ήταν η τελευταία ημέρα αναβίωσης του δρώμενου των Μωμόγερων στη πόλη της Αριδαίας...Να σημειώσουμε πως μαζεύτηκε ένα αρκετά μεγάλο ποσό το οποίο δωρίστηκε για την μικρή Ειρήνη από την Υδραία και της ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας καλή ανάρρωση. Επίσης να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο δρώμενο και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό καθώς και όλους τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Καλοχρονίαν και του χρόν' ξάν' αδά θα είμες !!!!"

Δείτε τις φωτογραφίες από την αναβίωση του εθίμου στην Αριδαία:
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.