Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων σε 20 ημέρες


Ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών, Γιώργος Κυρίτσης, ερωτηθείς "πως η κυβέρνηση θα καλύψει την φιλοξενία 14.000 ανθρώπων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ειδομένη, με δεδομένο το γεγονός ότι τα κέντρα φιλοξενίας στην Β. Ελλάδα είναι ασφυκτικά γεμάτα", είπε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν άμεσα πάνω από 2000 θέσεις σε υπάρχουσες δομές και από την Δευτέρα η δυνατότητα αυτή θα αυξηθεί καθώς θα εντατικοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Στο ερώτημα "αν θα υπάρξει δημιουργία Γενικής Γραμματείας για την Υπηρεσία Ασύλου" είπε ότι υπάρχουν σκέψεις αλλά ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ σε ερώτηση για τα στελέχη με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθεί η χώρα μας από την Ευρώπη, είπε ότι η πρόβλεψη με βάση τα συμφωνηθέντα είναι να βρίσκονται στην χώρα μας ως τις 28 Μαρτίου, οι συνεννοήσεις είναι σε προχωρημένο επίπεδο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν έλθει στην Ελλάδα να εγκατασταθούν.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι "και τα hot spot είναι κλειστά κέντρα", είπε ότι δεν υφίστανται κέντρα κράτησης ενώ σε ότι αφορά τα νησιά είπε "τα θεωρούμε κλειστές δομές, υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και να είναι στην διάθεση των ελληνικών Αρχών, η αντίληψη δεν είναι να φυλακίσουμε τους ανθρώπους ".

Είπε ότι υπάρχει προγραμματισμός για την δημιουργία 30.000 θέσεων για το επόμενο εικοσαήμερο και ότι σε γενικές γραμμές είναι οριοθετημένα τα σημεία στα οποία θα υπάρξουν οι δομές φιλοξενίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι "οι σχετικές ανακοινώσεις δεν μπορεί να γίνουν από τον ίδιο διότι υπάρχουν συνεννοήσεις με τις τοπικές αρχές".
Στο ερώτημα "αν η Ελλάδα θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της Τουρκίας ως 'ασφαλούς τρίτης χώρας'" ο κ. Κυρίτσης παρέπεμψε στα όσα είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ότι δηλαδή "η ελληνική πλευρά δεν κρίνει αναγκαίο να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο".

Ο κ. Κυρίτσης, ερωτηθείς αν αντίστοιχες κινήσεις με την Ειδομένη θα γίνουν και για την αποσυμφόρηση του Πειραιά, είπε ότι "η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές, όπως η Ειδομένη και ο Πειραιάς να πάψουν να υφίστανται.

"Αυτήν την στιγμή γίνεται προσπάθεια και προς τις δύο κατευθύνσεις, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα της Ειδομένης πρέπει να πάρει μια σχετική προτεραιότητα. Αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά" είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για την Διαχείριση των Προσφυγικών Ροών.

Αναφερόμενος στο αραβόφωνο δελτίο της ΕΡΤ, αλλά και στην πρωτοβουλία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ώστε σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διαθέτει ελεύθερο Wi-Fi για δωρεάν πρόσβαση στη αραβόγλωσση σελίδα του πρακτορείου, είπε ότι "είναι πρωτοβουλίες που βοηθούν πάρα πολύ την εκστρατεία ενημέρωσης την οποία και η κυβέρνηση θέλει να εντείνει διότι θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον κόσμο που φθάνει στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να είναι απολύτως ενήμερος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του".
ΑΠΕ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.