Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τελευταίες Πληροφορίες για ΟΣΔΕ 2016


Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε) υποβάλλεται κάθε χρόνο από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς προς τον ΟΠΕΚΠΕ.  Η αίτηση αυτή υποβάλλεται μέσω πιστοποιημένων φορέων Α΄και Β΄βαθμού. 

Για το 2016 εκτός των Ενώσεων (του Ν. Πέλλας) πιστοποιήθηκαν και ιδιωτικοί φορείς μέσω των οποίων πλέον, μπορεί να κατατεθεί η  Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε)

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες αναμένεται εντός ημέρας  η ανάρτηση με τα «Οριστικά Δικαιώματα». Για την ενημέρωση των δεν χρειάζεται η προσκόμιση εκκαθαριστικού. Αν όμως σας ζητηθεί και επειδή οι ημερομηνίες είναι κοινές με τις νέες δηλώσεις και θα υπάρξει σύγχυση,  θα πρέπει να διευκρινίσετε αν το εκκαθαριστικό το καταθέτετε μόνο για την ενημέρωση ή και για την  υποβολή νέας δήλωσης  ΟΣΔΕ 2016

Η 16η Μαΐου έχει οριστεί – από τη Ε.Ε - ως τελική προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή Ε.Α.Ε. Μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία (16-04-2016) όποια αίτηση καταχωρηθεί θεωρείται εκπρόθεσμη και συνεπάγεται μειώσεις στις καταβολές των ενισχύσεων.

 Μέσα στις επόμενες 25 ημέρες - μέχρι τις 10 Ιουνίου - μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις (με μειώσεις στις καταβολές των ενισχύσεων) αλλά από την αμέσως επόμενη ημέρα (11 Ιουνίου) δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα υποβολής αιτήσεων. 

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι, στις 11 Απριλίου κατατέθηκε αίτημα προς τον επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε από την Πολωνία - που υποστηρίχθηκε από άλλα κράτη και από την  Ελλάδα – για να δοθεί παράταση, ενός μήνα, για την υποβολή των δηλώσεων. Στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε αναμένεται η απόφαση για παράταση ή όχι.

Αντιλαμβανόμαστε ότι,  οι προθεσμίες είναι “σφικτές” και έτσι θα πρέπει να προβούμε, το συντομότερο, στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. 
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, από τους παραγωγούς, στις παρακάτω αλλαγές που ισχύουν για το 2016.
Καταρχήν κάθε φορέας θα μπορεί να πάρει πρωτόκολλο αίτησης από τον οργανισμό ( έτσι δεσμεύει) το ΑΦΜ του παραγωγού έχοντας το εκκαθαριστικό του, έτσι ο παραγωγός θα πρέπει να είναι ενήμερος και σύμφωνος ότι με το εκκαθαριστικό του,  εξουσιοδοτεί τον φορέα για να προβεί στην κατάθεση  νέας  αίτησης  ΟΣΔΕ 2016 , αν αυτό γίνει εκ παραδρομής ο παραγωγός μπορεί με μία αίτηση ανάκλησης προς τον φορέα να αποδεσμευτεί . Οπότε προσοχή, που καταθέτουμε εκκαθαριστικό και για ποιόν ακριβώς λόγο.
Επίσης στις αλλαγές φέτος αναγράφεται ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), το οποίο βρίσκεται στο Ε9.
Στην αίτηση,  απαραίτητο είναι να γραφεί το  Ε-mail και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του κάθε παραγωγού.
Ο τιμοκατάλογος φέτος διαφέρει  και  ο κάθε φορέας έχει δικό του, έτσι στην αίτηση επισυνάπτεται και το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών του φορέα.
Η έκταση του αγροτεμαχίου ολική και επιλέξιμη θα  είναι η ίδια και θα προκύπτει αυτόματα από την ψηφιοποίηση.
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους εν δυνάμει «Νέους Αγρότες» που σκέφτονται να ενταχθούν μελλοντικά σε κάποιο πρόγραμμα (αναμενόμενο ή όχι). Παρ’ όλο που το πρόγραμμα θα προκηρυχτεί το Φθινόπωρο, οι Νέοι Αγρότες θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ΟΣΔΕ στις προθεσμίες που αναφέρθηκαν παραπάνω για τις δηλώσεις.

Υποχρεωτική επίσης φέτος θα είναι η καταγραφή των ψεκαστικών μηχανημάτων όπου θα πρέπει να είναι ακριβή τα στοιχεία που θα δηλώσουμε διότι θα γίνει διασταύρωση τους και σε περίπτωση παράληψης ή κάποιας ανακρίβειας θα υπάρξουν ποινές. 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι, φέτος ισχύει  νέο καθεστώς για τα ψεκαστικά μηχανήματα. Με απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θεσπίστηκε το σύστημα επιθεωρήσεων των ψεκαστικών μηχανημάτων και η χορήγηση πιστοποιητικού επιθεώρησης και αυτοκόλλητου σήματος καταλληλότητας. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν.4036/2012 όλοι οι αγρότες που διαθέτουν εξοπλισμό εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστικά μηχανήματα) είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν  - μέχρι 26 Νοεμβρίου 2016 - τουλάχιστον μία επιθεώρηση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (ψεκαστικά μηχανήματα) προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής χρήση τους, σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. μετά ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ανά πενταετία.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2016

- Όσο πιο νωρίς  υποβάλω την αίτηση μου, τόσο το καλύτερο.
-       Υποδεικνύω  τη σωστή θέση του αγροτεμαχίου μου προς ψηφιοποίηση
- Δηλώνω τη σωστή καλλιέργεια και ποικιλία, προσέχοντας αν είμαι ενταγμένος σε κάποιο μέτρο με καλλιεργητικό σχέδιο, όπου πρέπει οι ποικιλίες να ταυτίζονται.
- Δεν ξεχνώ να ενημερώσω σε ποια μέτρα είμαι ενταγμένος (βιολογική, γεωργοπεριβαλλοντικά, ολοκληρωμένη, πρόωρη, εξισωτική   κ.τ.λ.) 
- Υποβάλω τα σωστά δικαιολογητικά (Ε9, τιμολόγια, ενοικιαστήρια ) και ότι μου ζητηθεί.
- Δηλώνω τα ζώα που κατέχω, την ημέρα της δήλωσης, με ενημερωμένο το μητρώο και δεν ξεχνάω να υποδείξω την ακριβή θέση του στάβλου μου. 
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΟΤΙ
ΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΙΤΗΣΗ, ΓΛΙΤΩΝΩ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ!

ΛΟΥΣΠΑ Ι. ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Γεωπόνος Msc
e-mail:p.louspa@yahoo.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.