Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνάντηση Θ. Τζάκρη και κτηνοτρόφων Πέλλας με ΥΠΑΑΤ Β. Αποστόλου και τη διοίκηση ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτο)


Σύσκεψη για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του νομού Πέλλας είχε σήμερα η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων του νομού υπό τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πέλλας Ιορδάνη Πετρίδη, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΝ και σύμβουλοι της Υφυπουργού.

Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκε το θέμα της μειωμένης βοσκοϊκάνοτητας και του μειωμένου αριθμού επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων στο νομό Πέλλας, κατάσταση που δημιουργήθηκε το 2013, τα οποία προκάλεσαν πρόβλημα στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης των ετών 2013-2014-2015 και σε κάποιες περιπτώσεις και των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης σε πολλούς κτηνοτρόφους. Το Υπουργείο σημείωσε ότι σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά η σύνταξη των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέχρι το 2019 - και όχι των προσωρινών όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα – ενώ θα χρησιμοποιηθούν διάφορα εργαλεία όπως η δυνατότητα που δίνεται από την ΕΕ να αξιοποιηθούν στην κατανομή των βοσκήσιμων γαιών οι τοπικές ιδιαιτερότητες όπως για παράδειγμα οι παραλίμνιες, οι παραποτάμιες και οι αλπικές ζώνες, τα χαρακτηριστικά της τροφής των ζώων κ.λπ., για την αύξηση του αριθμού των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι η κατανομή πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και δικαιοσύνη.
Όσον αφορά το θέμα της νόμιμης λειτουργίας σταβλικών εγκαταστάσεων στη συζήτηση σημειώθηκε ότι, παρά τις παρατάσεις και τα προγράμματα μετεγκατάστασης, μόνο το 10% του συνόλου των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έχει αδειοδοτηθεί, αλλά τονίστηκε ότι ένα μέρος του προβλήματος αντιμετωπίστηκε ήδη με την άδεια παράτασης στο πλαίσιο του νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι συγκρότησε ήδη ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή συναρμοδίων υπηρεσιών (Περιβάλλοντος, Δασικής Υπηρεσίας κλπ) ώστε να προχωρήσει άμεσα αλλαγή του νόμου με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων συνολικά μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη και πάντως πριν τη λήξη της παράτασης στις 12/9/2016.

Όσον αφορά το ποιοτικό παρακράτημα (το παλαιό άρθρο 68, νυν άρθρο 52) αναλύθηκε από την Υφυπουργό και τους παριστάμενους κτηνοτρόφους το πρόβλημα που δημιουργείται στα βοσκήσιμα αιγοπρόβατα λόγω του ορίου της παραγωγής 120kg γάλακτος για τη λήψη του παρακρατήματος, καθώς τα βοσκήσιμα αιγοπρόβατα δεν μπορούν να επιτύχουν αυτό το όριο παραγωγής. Από το Υπουργείο σημειώθηκε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παραγωγής φέτας.
Επίσης στη συζήτηση αναλύθηκε ιδιαιτέρως η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του «κτηνιάτρου εκτροφής» για ολόκληρο τον κτηνοτροφικό τομέα ώστε να μειωθούν φαινόμενα πλασματικού αριθμού ζώων και το Υπουργείο διαβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την εφαρμογή του θεσμού.

Ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων της περιοχής Ιορδάνης Πετρίδης έθεσε επίσης το θέμα της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς οι κτηνοτρόφοι καταβάλλουν ποσά υπερτριπλάσια των παροχών που λαμβάνουν. Ο Υπουργός τόνισε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα εξεταστεί συνολικά.
Στη συνέχεια η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και η αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και συναντήθηκαν με τον Γενική Διευθυντή του Οργανισμού Γιώργο Αποστολάκη και υπηρεσιακά στελέχη. Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε ότι σήμερα καταβάλλεται το 10% της ενιαίας ενίσχυσης, το ποσό για το «πρασίνισμα» και οι πρόωρες συντάξεις του Μαρτίου. Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής και οι αδικίες που προκύπτουν λόγω της ελάχιστης βοσκοϊκανότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη τόνισε τη σημασία της ενδιάμεσης αναθεώρησης του 2017 και ότι πρέπει να υπάρξει άρση των αδικιών τόσο στο θέμα των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών όσο και στην επίδρασή τους στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και της εξισωτικής αποζημίωσης. Τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισαν ότι προχωρούν εξειδικευμένες μελέτες ανά περιφέρεια, με πιλοτική εφαρμογή στις Σέρρες, για να διερευνηθεί ο πλέον κατάλληλος και ορθός τρόπος απελευθέρωσης εκτάσεων για αύξηση του αριθμού των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων.  Από τη συζήτηση προέκυψε ότι προχωρούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε στην ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017 να μπορέσουν να αυξηθούν οι επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες ιδιαίτερα στις περιοχές που παρουσιάζονται αδικίες και πληρούν τα κριτήρια του κανονισμού της ΕΕ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.