Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Ο Θόδωρον και το Κοκκύμελον»


Ένα παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο για μικρά και μεγάλα παιδιά, το οποίο φέρνει το παιδί κοντά στην παράδοση μέσα από τον ποντιακό λόγο και ξυπνάει στους μεγάλους αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια.
Εκδόσεις: Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε. 
Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον ξεκίνησε το ταξίδι του τον Νοέμβριο του 2015 και αγαπήθηκε αμέσως.
Περιγράφει την ιστορία ενός μικρού παιδιού, του Θόδωρου, που γονιδιακά ανακαλύπτει τις ρίζες του και ταξιδεύει μαζί με τη λύρα του παππού του στην παράδοση των προγόνων του.
Οι κριτικές για το βιβλίο είναι εξαιρετικές
Η κ. Χαριτίδου Γεωργία, δρ. φιλολογίας, γ.γ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών αναφέρει  για το βιβλίο: « Η ανάγνωση και μάλιστα στην ποντιακή διάλεκτο του καλαίσθητου βιβλίου, ήταν μια έκπληξη για μένα. Θα χαρακτήριζα το βιβλίο αυτό που διαβάζεται πράγματι εύκολα και ευχάριστα ως ένα αφήγημα με παραμυθιακά στοιχεία, αλλά το πιο σημαντικό, θεωρώ πως είναι το γεγονός πως μέσα από τη μικρή ιστορία που παρουσιάζει προβάλλεται όχι μόνο η ποντιακή διάλεκτος, αλλά και ολόκληρος ο ποντιακός πολιτισμός , το ποντιακό ήθος. Αναδεικνύεται πρωταρχικά η μεγάλη σημασία της οικογένειας, ο ρόλος του παππού και κυρίως της γιαγιάς με εκείνες τις υπέροχες προσφωνήσεις της «πούλι μ’ , γιάβρι μ’, λελεύω το ψόπο σ’». (Εφημερίδα ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, φύλλο Φεβρουαρίου, 2016)
Ο καθηγητής κ. Στάθης Πελαγίδης το χαρακτήρισε «μικρό βιβλίο, αλλά μεγάλο ως αξία».
Ο κ. Παυλίδης Αντώνης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ , τονίζει  πως έχει μεγάλη σημασία που ένας εκπαιδευτικός μέλος του συνδέσμου, έγραψε ένα παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο. Εφημερίδα ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, φύλλο Φεβρουαρίου, 2016).
Στο περιοδικό ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ  (Τριμηνιαίο Λαογραφικό Περιοδικό του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, τεύχος 186) ο αρθογράφος Στάθης Ταξίδης σημειώνει στο σχετικό αφιέρωμα για το βιβλίο: 
«Το βιβλίο υπηρετεί με εξαιρετική επιτυχία τους στόχους που έθεσε ο συγγραφέας. Κατάφερε να συνδυάσει καταπληκτικά λόγο και εικόνες, ώστε να περάσει με ευχέρεια τον λόγο και τα μηνύματά του στα μικρά παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Η πολυαισθητηριακή επαφή των αναγνωστών επιτυγχάνεται και με το cd αφήγησης που συνοδεύει την έκδοση ».
Την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η Τσοπλακτσόγλου Σοφία και την μουσική επιμέλεια και ηχογράφηση του cd αφήγησης ο Αϊνατζής Διογένης, ο οποίος παίζει λύρα και τραγουδά ένα παραδοσιακό τραγούδι.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε ήδη στην Άψαλο, Έδεσσα, Αριδαία, Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντία, στις 13 Μαΐου θα παρουσιαστεί στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης μέσω του εκδοτικού οίκου και στις 15 Μαΐου στην Ανθοέκθεση της Έδεσσας σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «ΚΡΑΛΛΗ». 
Πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησε η 2η έκδοση και θα το βρείτε στον εκδοτικό οίκο και σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.