Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θ. Τζάκρη: Το Ελληνικό βαμβάκι μπορεί να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη στην παγκόσμια αγορά


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 στα Γιαννιτσά η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Θεοδώρα Τζάκρη με τίτλο «Ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας μέσω της σύνδεσης με την βιομηχανία» με ομιλητές την ίδια, τον κ. Ανδρέα Καλαντζή, γενικό Διευθυντή της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε., τον κ. Μ. Νταράουσε, Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Βάμβακος, τον κ. Απ. Δοντά, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκισμών Ελλάδας, τον κ. Θ. Ασλανίδη, Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ένδυσης Ελλάδας και τον κ. Στ. Λογοθετίδη, καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο Α.Π.Θ. και πρόεδρο του Κέντρου Οργανικών και Εκτυπώσιμων Ηλεκτρονικών Ελλάδος, ενώ παρέμβαση στην ημερίδα έκανε και ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρ. Στάμκος. 

Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ανέλυσε γιατί το βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» που έδωσε ταυτότητα στην ελληνική βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης και καλλιεργείται σε τρεις μόνο χώρες της Ε.Ε., με την Ελλάδα να κατέχει το 80% του συνόλου της καλλιεργούμενης έκτασης, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων, αλλά και για την παραγωγή ζωοτροφών και βαμβακέλαιου και έχει πολύ μεγάλη σημασία κυρίως για την Ελλάδα στην προσπάθειά της να είναι αυτάρκης. 
«Με δεδομένο ότι το βαμβάκι αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την εγχώρια βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, η οποία -παρά τη συρρίκνωσή της- εξακολουθεί να συνιστά έναν από τους πλέον σημαντικούς εξαγωγικούς κλάδους, γίνεται σαφές ότι η ενίσχυση της ποιότητας, της αξίας και της διεθνούς αναγνωρισιμότητας του ελληνικού βάμβακος μπορεί να στηρίξει τόσο την πρωτογενή, όσο και τη δευτερογενή παραγωγή της χώρας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη. 

Στην συνέχεια η κ. υφυπουργός ανέφερε πως ενώ το Ελληνικό βαμβάκι μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ένα από τα καλύτερα βαμβάκια διεθνώς, η εστίαση στην απόδοση όμως και ο μεγάλος αριθμός των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται οδήγησε σταδιακά σε υποβάθμιση της ποιότητάς του, ενώ παράλληλα η έλλειψη πιστοποίησης και σήμανσης του βαμβακιού με κάποιο διεθνώς αναγνωρίσιμο σήμα στερεί από το ελληνικό βαμβάκι μια υψηλή θέση στην παγκόσμια αγορά. 
Το αισιόδοξο όμως είναι ότι παρατηρείται μία αξιόλογη προσπάθεια ανάκαμψης της ποιοτικής καλλιέργειας, με την επιχειρηματική κοινότητα να φαίνεται σήμερα πολύ πιο ώριμη, σε σχέση με το παρελθόν, για συνένωση δυνάμεων, συνεργασίες και συμπράξεις τόνισε η κ. Υφυπουργός και ανέφερε ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με στόχο τον προσδιορισμό δράσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας του βάμβακος, με εκπροσώπους της βαμβακοπαραγωγής και της μεταποίησης, αλλά και εκπροσώπους της Δημόσιας Διοίκησης, ερευνητικών φορέων και φορέων πιστοποίησης, από την οποία διαπιστώθηκαν τα εξής:
• Στην βαμβακοκαλλιέργεια, υπάρχει σαφής τάση για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και της παραγωγής σύσπορου βάμβακος, με ταυτόχρονη αναζήτηση εναλλακτικών καλλιεργειών. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί, πλην όμως αποτελεί αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι η καλλιέργεια του βάμβακος θα εξακολουθήσει να υφίσταται σε σημαντική κλίμακα. 
• Αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής και των σχέσεων βαμβακοκαλλιεργητών - εκκοκκιστών. Προβλέπεται ότι η υιοθέτηση της συμβολαιακής γεωργίας θα είναι η πλέον ασφαλής και ρεαλιστική συνθήκη για μία βιώσιμη βαμβακοκαλλιέργεια. 
• Σημαντική επίσης θα είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών προκειμένου αφενός να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος και να μειωθούν τα κόστη παραγωγής και αφετέρου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες για επιπλέον ενισχύσεις της καλλιέργειας. 

Χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες στήριξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μέσα από συνδυασμούς παρεμβάσεων. Οι πλέον αναγκαίες είναι: η μείωση των εισροών (δηλαδή της χρήσης του νερού, της ενέργειας και των χημικών) με ταυτόχρονη διατήρηση της παραγωγικότητας, η εξασφάλιση πρόσβασης σε περισσότερο απαιτητικές αγορές εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προϊόντα αξίας, το φιλο-περιβαλλοντικό προφίλ και η πρόσδοση ταυτότητας στα προϊόντα, η πιστοποίηση και η σήμανση. 

Η κ. Τζάκρη ανέφερε επίσης ότι οι προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η πιστοποίηση και η σήμανση του βαμβακιού, η εξωστρέφεια και η διεθνής ανταγωνιστικότητα, η έρευνα και η καινοτομία, καθώς επίσης και η ανάπτυξη και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς την οποία τίποτα από τα προηγούμενα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει η έναρξη του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη των παραγωγών βάμβακος, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς ο παραγωγός μπορεί να συμμετάσχει παράλληλα σε πολλές ξεχωριστές αλλά συνδυαστικές μεταξύ τους δράσεις, μεγιστοποιώντας την ωφέλεια για τον ίδιο αλλά και στηρίζοντας την καλλιέργεια, ενώ μπορεί να ενισχυθεί για τα πάγια κόστη που απορρέουν από τη συμμετοχή του σε ένα σύστημα ποιότητας AGRO 2 ή ECOLABEL έως και 1300 ευρώ ετησίως για 5 έτη. Παράλληλα, το μέτρο 4 του Προγράμματος δίνει τη δυνατότητα σε μεμονωμένους βαμβακοπαραγωγούς να κάνουν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους με προμήθεια παγίων και με επιδότηση 40-50 % επί της καθαρής αξίας έως 500.000 ευρώ. Εάν οι επενδύσεις γίνουν από συλλογικά σχήματα, η επιδότηση μπορεί να ανέλθει και στο 70% και οι συλλογικές επενδύσεις στα 2.000.000 ευρώ. 
Η κ. Υφυπουργός έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως «σήμερα ξεκινά από εδώ, από τα Γιαννιτσά, αυτή η πρωτοβουλία για τη σύσταση ομάδων παραγωγών και τη δημιουργία δικτυώσεων και σας καλώ να αξιοποιήσετε αυτές τις ευκαιρίες. Τα αναμενόμενα οφέλη από τη δημιουργία των δικτυώσεων είναι σημαντικά για όλους τους συντελεστές στο σύνολο της αλυσίδας αξίας. Αυξημένη προστιθέμενη αξία, ποιότητα, πιστοποίηση και σήμανση σημαίνει υψηλότερες τιμές των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές και καλύτερες τιμές για όλα τα ενδιάμεσα προϊόντα. Καλύτερες τιμές για τα νήματα, καλύτερες τιμές για το εκκοκκισμένο βαμβάκι και προφανώς καλύτερες τιμές για το βαμβάκι που καλλιεργεί και παραδίδει ο βαμβακοπαραγωγός στο εκκοκκιστήριο. Αρκεί να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά η δικτύωση, η συνένωση δυνάμεων, ο συνδυασμός των παραγωγικών δυνατοτήτων και η εστίαση στα ειδικά και απαιτητικά τμήματα της παγκόσμιας αγοράς. Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε ότι το σήμα Better Cotton έχει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Αυτό το σήμα σύντομα θα αντιπροσωπεύεται και θα προσφέρεται και στην Ελλάδα. 

Το Μade in EU from Greek Cotton μπορεί να αποτελέσει τη φιλοσοφία και τον κεντρικό στρατηγικό στόχο του Δικτύου που θα δημιουργηθεί, προκειμένου, έστω και με καθυστέρηση, το ελληνικό βαμβάκι να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη στην παγκόσμια αγορά». Ο κ. Ανδρέας Καλαντζής, Γενικός Διευθυντής της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε., στην εισήγησή του με θέμα «Το βαμβάκι ως αγροτικό προϊόν και βιομηχανική α΄ ύλη - Δυνατότητες για αύξηση της προστιθέμενης αξίας στην παραγωγική αλυσίδα» αναφέρθηκε καταρχήν στην διττή αξία του βαμβακιού ως αγροτικό προϊόν και ως α’ ύλη για την βιομηχανία και τόνισε ότι η ενίσχυση της ποιότητας, της αξίας και της διεθνούς αναγνωρισιμότητας του ελληνικού βάμβακος μπορεί να στηρίξει τόσο την πρωτογενή όσο και την δευτερογενή παραγωγή της χώρας μας. Αναφέρθηκε στα προϊόντα που προκύπτουν από την κατεργασία του βάμβακος και έκανε μια αναφορά στην παραγωγική αλυσίδα του βαμβακιού από την παραγωγή του έως την πώληση των βαμβακερών ειδών ένδυσης στην αγορά. 

Στη συνέχεια ανέφερε πως η διαθεσιμότητα των α΄ υλών αναδεικνύεται σε βασικό ζητούμενο και ουσιαστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων και στην κλωστοϋφαντουργία και τόνισε ότι η βιωσιμότητα των α΄ υλών για την κλωστοϋφαντουργία με τη χρήση εναλλακτικών φυσικών ινών, βιοπολυμερών και ανακυκλωμένων υλικών, έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα για την Κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση ως 1 από τις 7 “Textile Flagships for Europe”. 
Ως προτεραιότητες για τη στήριξη του βαμβακιού ανέφερε: την συνεχή βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας των καλλιεργούμενων ποικιλιών βάμβακος, τις βελτιώσεις στις καλλιεργητικές τεχνικές, την εξοικονόμηση νερού και την μείωση των εισροών, την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της εκκόκκισης του βάμβακος (όπως η βαμβακόπιτα, ως εξαιρετικά πλούσια ζωοτροφή), την εφαρμογή συμβολαίων καλλιέργειας, την ενδυνάμωση των σχέσεων και την δικτύωση των παραγωγικών συντελεστών του κλάδου, την αντιμετώπιση των συνεπειών των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών και στην καλλιέργεια του βαμβακιού, όπως π.χ. προσβολές από εντομολογικούς εχθρούς και άλλες ασθένειες, την ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, την πιστοποίηση και την σήμανση, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την στόχευση στα υψηλών απαιτήσεων ειδικά τμήματα της παγκόσμιας αγοράς. 

Ο κ. Καλαντζής έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η παραγωγική αλυσίδα: βαμβακοκαλλιέργεια - κλωστοϋφαντουργία - ένδυση αποτελεί πλέον προτεραιότητα στη βιομηχανική πολιτική της χώρας και στηρίζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση, χρηματοδοτείται η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης, η συγκρότηση δικτυώσεων και η δημιουργία αλυσίδων αξίας και ότι η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι και προϊόντα αξίας, με πιστοποίηση, σήμανση και φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ αυξάνεται εις βάρος των χαμηλής ποιότητας και αξίας. 

 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.