Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αυξημένες από 20% έως 50% στην ΠΕ Πέλλας οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης λόγω καιρού


Αντιδράσεις για το επίδομα

Αυξημένες από 20% έως 50% (ανάλογα με την περιοχή), λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας είναι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι αυτές τις ημέρες, στην Π.Ε. Πέλλας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Γιαννιτσών και Περιφέρειας Τάσος Αρβανιτόπουλος «υπάρχει μια αύξηση στις παραγγελίες στην περιοχή του δήμου Πέλλας μέχρι 20% το τελευταίο εικοσαήμερο αλλά η ταλαιπωρία των επαγγελματιών είναι όμως πολύ μεγάλη γιατί οι ποσότητες που παραγγέλλονται είναι μικρές, συνήθως από 100 με 200 λίτρα για τα νοικοκυριά, λόγω των υψηλών τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης».

«Οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι λόγω της αύξησης των φόρων και πολλοί καταναλωτές, σε συνδυασμό  με την εκκρεμότητα που υπήρξε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης ήταν διστακτικοί στις παραγγελίες αν και οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ δυσμενείς και ειδικότερα το κρύο ήταν πρωτόγνωρο», μας λέει ο ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στα Γιαννιτσά, Βασίλης Τσίτας.
Αντίθετα, πιο ψηλά υψομετρικά, στην περιοχή της Έδεσσας, οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα μέχρι και 50%, όπως μας ενημερώνει εκπρόσωπος της εταιρείας «Αναγνωστόπουλος Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», στην Έδεσσα.
Η ίδια εικόνα σχεδόν και στην Αριδαία, όπου σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων Πέτρο Τσόκα, οι παραγγελίες πετρελαίου στα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 40%. «Σ΄ αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι όσοι έκαναν παραγγελίες μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2016 θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης μέχρι 31 Ιανουαρίου, ενώ όσοι έβαλαν πετρέλαιο αργότερα θα πάρουν το επίδομα μέχρι 30 Ιουνίου», σημειώνει ο κ. Τσόκας.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου σήμερα κυμαίνονται στα 97 λεπτά το λίτρο, λόγω αύξησης των διεθνών τιμών.

Αντιδράσεις για το επίδομα θέρμανσης

Πάντως έντονες εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις από πολίτες και εκπροσώπους φορέων της ΠΕ Πέλλας για την αδικία που υφίσταται ο νομός μας σχετικά με το επίδομα θέρμανσης που η κυβέρνηση θα δώσει σε κάποιους πολίτες φέτος σε δυο δόσεις (τέλη Ιανουαρίου και τέλη Ιουνίου). «Το μέτρο είναι άδικο καθώς με τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, αποκλείει την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών», επισημαίνει ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών κ. Τάσος Αρβανιτόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ΠΕ Πέλλας και η Βόρεια Ελλάδα είναι αδικημένη γενικότερα από την απόφαση και τις κλιματικές ζώνες για το επίδομα. 

Η ένταξη της Π.Ε. Πέλλας στη Β’ Κλιματολογική Ζώνη -έχουμε τονίσει επανειλημμένως- αποτελεί κατάφορη αδικία για όλο το νομό και κυρίως για τους κατοίκους του ορεινού όγκου. «Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Άρνισσας και του Αγίου Αθανασίου ανήκουν στη Β’ Κλιματολογική Ζώνη, ενώ οι κάτοικοι του διπλανού Αγίου Παντελεήμονα εντάχθηκαν στην Α’ Κλιματολογική Ζώνη επειδή βρίσκεται στο Νομό Φλώρινας με αποτέλεσμα να εισπράττουν μεγαλύτερη επιδότηση», είχε επισημάνει παλιότερα ο δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου και δεν είχε άδικο. 

Πάντως οι πολίτες της Π.Ε. Πέλλας, που, κατά μέσο όρο, για να θερμάνουν το σπίτι τους φέτος θα χρειαστούν περίπου 3.000 λίτρα πετρελαίου, αντιμετωπίζονται όπως πολίτες άλλων περιοχών της χώρας (όπως π.χ. Κρήτη και Καλαμάτα) που χρειάζονται… από 150 έως 300 λίτρα πετρελαίου για όλη τη χρονιά.

2.000 με 3.000 ευρώ για να ζεσταθούμε στην ΠΕ Πέλλας

Αρκεί να σημειωθεί ότι στην Π.Ε. Πέλλας, μια μέση οικογένεια που ζει σε διαμέρισμα και πέρσι δεν χρησιμοποίησε άλλους τρόπους θέρμανσης (καυσόξυλα για ξυλόσομπες, τζάκια, πέλετ κ.λ.π.), χρειάστηκε για να ζεσταθεί περίπου 1.500 με 2.000 ευρώ. Στις μονοκατοικίες η καύση του πετρελαίου θέρμανσης ήταν μεγαλύτερη και το κόστος για μια μέση οικογένεια μπορεί να ανέβαινε σε 2.500 με 3.000 ευρώ. 
Φέτος, μια μέση οικογένεια σε διαμέρισμα στην Πέλλα φαίνεται ότι θα χρειαστεί περίπου 3.000 ευρώ και πολύ περισσότερα αν κατοικεί σε μονοκατοικία.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.