Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέθανε ο ευεργέτης της Αλμωπίας Νικόλαος Ξενιτίδης που με το έργο του δίδαξε ανθρωπιά και αλληλεγγύη!




Έφυγε σήμερα (Καθαρά Δευτέρα) από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο μεγάλος ευεργέτης από την Αλμωπία, Νικόλαος Ξενιτίδης, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα το πρωί στο σπίτι του, στη Καλαμαριά. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί αύριο (Τρίτη) στην Καλαμαριά και θα ενταφιασθεί, στην γενέτειρα του, Χρυσή Αλμωπίας.   

«Κυνήγησε» τα όνειρά του

Ο Νικόλαος Ξενιτίδης γεννήθηκε στη Χρυσή του Δήμου Αλμωπίας και εδώ και  αρκετά χρόνια ζούσε στην Καλαμαριά. Μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και τις στερήσεις, ενώ έζησε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, αναπτύσσοντας αντιστασιακή δράση. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Έδεσσα και παρά τις αντιξοότητες που βίωσε, το 1943 έφτασε στη Θεσσαλονίκη για να κυνηγήσει τα όνειρά του και να ξεκινήσει μία καινούρια ζωή.
Έστησε μια μικρή εταιρεία που ασχολούνταν με ποτιστικά συστήματα για τα χωράφια, όταν τον πλησίασε ένας καπνέμπορος και του πρότεινε να στήσουν μια επιχείρηση εισαγωγής τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων. Αυτή ήταν και η αφετηρία στην αλλαγή της οικονομικής κατάστασης του κ. Ξενιτίδη. Η εταιρεία στεγάστηκε στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη, και ο ίδιος αφοσιώθηκε στη δουλειά του εισάγοντας φτηνά τρακτέρ από την Πολωνία. Οι χαμηλές τιμές, αλλά και η καλή φήμη του ως επαγγελματία γρήγορα δημιούργησαν ένα τεράστιο πελατολόγιο από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Ένα τραγικό περιστατικό στη ζωή του, ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει το μεγαλειώδες έργο της προσφοράς του. Δεν είχε ακόμα ενηλικιωθεί, όταν έχασε τον μεγάλο αδελφό του, ο οποίος ήταν κομμουνιστής και εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Τότε δημιουργήθηκε η ανάγκη στον κ. Ξενιτίδη, να καταφέρει να αποκτήσει χρήματα και με αυτά να κάνει αγαθοεργίες στη μνήμη του αδελφού του. Όταν ολοκλήρωσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία, αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπικές πράξεις, προσφοράς και αλληλεγγύης. Με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής προσφορές, πραγματοποίησε δωρεές εκατομμυρίων, προκειμένου να χαρίσει μία καλύτερη ζωή στους συνανθρώπους του.


Πρότυπο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης

Στην εποχή της οικονομικής ευμάρειας, επέλεξε να προσφέρει όσα περισσότερα μπορούσε χωρίς δόλο. Χάρισε στο επαρχείο Αλμωπίας ένα ασθενοφόρο, το οποίο θα εξυπηρετούσε συνολικά 44 χωριά. Ένα ασθενοφόρο δώρισε και στο νοσοκομείο της Βέροιας, για να εξυπηρετεί και τους προσκυνητές στην Παναγία Σουμελά, ενώ το τρίτο ασθενοφόρο το δώρισε στο δήμο Καλαμαριάς. Στον ίδιο δήμο, πριν από δύο χρόνια δώρισε και δύο λεωφορεία για τη δημοτική συγκοινωνία, ενώ σημαντική ήταν η δωρεά δύο λεωφορείων για άτομα με ειδικές ανάγκες, την οποία έκανε στη μνήμη της γυναίκας του, με την οποία έζησαν μαζί 49 χρόνια. 
Ο Νίκος Ξενιτίδης ευεργέτησε και τον τόπο που γεννήθηκε. Μεταξύ άλλων, με δικά του χρήματα τοποθετήθηκαν καλοριφέρ στην εκκλησία του χωριού του και δημιουργήθηκαν ωδείο και πνευματικό κέντρο στην περιοχή της Αλμωπίας (Ξενιτίδειο). Παρότι οι καιροί άλλαξαν, με την οικονομική κρίση να χτυπά την πόρτα σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, ο ίδιος δε σταμάτησε το κοινωνικό του έργο. Εδώ και δεκαετίες ο κ. Ξενιτίδης έδινε σε δέκα φτωχούς φοιτητές κάθε χρόνο περίπου 400 ευρώ το μήνα ως φοιτητικό επίδομα.  



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.