Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη του Ν. Ανδρουλάκη στην ΗΕ karatzova.com: «Η ενότητα, το στοίχημα του Προέδρου του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς»


«Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, θα παραμείνω στην παράταξη και θα εργαστώ για αυτή, όπως έκανα άλλωστε και στο παρελθόν». Αυτό επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξη στην Η.Ε. karatzova.com, ο υποψήφιος Πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Πέλλα την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου. 

Σε ότι αφορά στην επιτυχία του εγχειρήματος ανάδειξης του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς σημειώνει ότι «η επιτυχία θα κριθεί από τη μαζικότητα της συμμετοχής που θα νομιμοποιήσει ή όχι το εγχείρημα», προσθέτοντας ότι «ο επόμενος Πρόεδρος του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, το μεγαλύτερο στοίχημα που θα αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα θα είναι η ανανέωση και ανασυγκρότηση της παράταξης με όρους ενότητας». 

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «η ίδρυση του νέου φορέα και η αποσαφήνιση της ιδεολογικής του ταυτότητας θα έπρεπε να προηγηθούν της εκλογής της ηγεσίας», αλλά «δυστυχώς η επιλογή των κομμάτων που συμμετέχουν σήμερα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, ήταν να προχωρήσουμε με διαφορετικό τρόπο». 

Σχετικά με τις συνεργασίες μετά τις εκλογές τονίζει: «Οποιαδήποτε μορφή κυβερνητικής συνεργασίας πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων ώστε να μην εκπέσει στο επίπεδο της απλής μοιρασιάς θέσεων εξουσίας». 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Η.Ε. karatzova.com, έχει ως εξής: 

Ερώτηση: Κε Ανδρουλάκη, γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς; 

Απάντηση: Η αναγέννηση της παράταξης θα έχει και πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα της δημοκρατίας μας συνολικότερα μια και μπορεί, με το παράδειγμα της, να εισαγάγει ένα νέο ήθος στη πολιτική ζωή του τόπου. Επιθυμία μου είναι να δώσουμε πολιτική έκφραση στους νέους, σε αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν στα ερείπια της χώρας αλλά και σε εκείνους που έφυγαν έξω και περιμένουν ένα σήμα ότι κάτι γίνεται για καλά, για να επιστρέψουν. Σε αυτό το εγχείρημα θέλω και εγώ να συμβάλω με τις δυνάμεις μου και τις ιδέες μου. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, δεσμεύομαι ότι θα παραμείνω στην παράταξη και θα εργαστώ για αυτή, όπως έκανα άλλωστε και στο παρελθόν. 

Ερ: Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της κεντροαριστεράς; 

Απ: Φιλοδοξία μου είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής παράταξης με όλους όσους επιθυμούν να προχωρήσουμε μπροστά, συμβάλλοντας και στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Με όχημα την αλλαγή γενιάς και θεσμικού παραδείγματος, θέλουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα που να απαντά σε υπαρκτά προβλήματα, με σύγχρονο πολιτικό λόγο και κουλτούρα εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας.

Ερ: Τι πιστεύετε ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του εγχειρήματος; Είστε αισιόδοξος για αυτό; 

Απ: Η επιτυχία θα κριθεί από τη μαζικότητα της συμμετοχής που θα νομιμοποιήσει ή όχι το εγχείρημα. Για να συμβεί αυτό πρέπει η διαδικασία να αποκτήσει χαρακτηριστικά πολιτικής αντιπαράθεσης: να κατατεθούν προγραμματικές προτάσεις ώστε να μπορέσει και ο κόσμος να κάνει την επιλογή του με όλα τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι τους μονόλογους σε απομόνωση που δεν οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Για αυτό έχω ζητήσει να διοργανωθούν πέντε μεγάλες εκδηλώσεις σε ισάριθμες πόλεις, για να γνωρίσει από κοντά ο κόσμος τους υποψηφίους καθώς και δυο τηλεοπτικά debate. 

Ερ: Ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του προέδρου για να μπορεί να εκφράσει συνολικά το χώρο της κεντροαριστεράς; 

Απ: Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς το μεγαλύτερο στοίχημα που θα αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα θα είναι η ανανέωση και ανασυγκρότηση της παράταξης με όρους ενότητας. Ανανέωση σημαίνει πάνω από όλα συγχρονισμός και ευθυγράμμιση του πολιτικού συστήματος με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες στην καθημερινότητα τους. Ενότητα σημαίνει να συνθέτεις απόψεις και όχι να χρησιμοποιείς τη διαφορετική γνώμη ως αφορμή για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών τη στιγμή που ο τόπος έχει ανάγκη από έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα. 

Ερ: Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι διαδικασίες για την ανάδειξη ενός νέου πολιτικού φορέα στην κεντροαριστερά, έπρεπε να συνοδεύονται με μια συμφωνία που θα θέσει πρώτα τα πολιτικά ζητήματα και έπειτα τα πρακτικά. Μήπως έπρεπε να προηγηθεί αυτό της εκλογής του νέου αρχηγού; 

Απ: Εδώ και δυο χρόνια έχω καταθέσει την άποψη μου ότι η ίδρυση του νέου φορέα και η αποσαφήνιση της ιδεολογικής του ταυτότητας θα έπρεπε να προηγηθούν της εκλογής της ηγεσίας, ακριβώς για να έχουν επιλυθεί τα ζητήματα αυτά. Δυστυχώς η επιλογή των κομμάτων που συμμετέχουν σήμερα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, ήταν να προχωρήσουμε με διαφορετικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση όμως, εκτιμώ ότι μια εκλογική διαδικασία με αυξημένη συμμετοχή θα προσφέρει αρκετή δυναμική στο εγχείρημα, έτσι ώστε ο νέος αρχηγός να αποκτήσει τη νομιμοποίηση να προχωρήσει με τόλμη στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος. 

Ερ: Η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική διακυβέρνηση, μετά το Μνημόνιο απορρίφθηκε αμέσως από την ηγεσία της ΔΗΣΥ. Συμμερίζεστε αυτή την απόρριψη; Μετεκλογικά θα στηρίζατε μία συγκυβέρνηση με βασικό άξονα τη ΝΔ ή πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων; 

Απ: Η προοπτική του σημερινού μίζερου δικομματισμού σημαίνει συνεχή αναπαραγωγή μιας παθογένειας και σίγουρα δεν οδηγεί σε ανασυγκρότηση της χώρας. Το εγχείρημα μας δεν φιλοδόξει να περιοριστεί στο ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης σε διάφορα κυβερνητικά σενάρια. Ο στόχος πρέπει να είναι η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών μέσω της απόφασης του κυριάρχου λαού, και τότε το ερώτημα θα απευθύνεται πλέον σε άλλους. Σε κάθε περίπτωση, όμως οποιαδήποτε μορφή κυβερνητικής συνεργασίας πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων ώστε να μην εκπέσει στο επίπεδο της απλής μοιρασιάς θέσεων εξουσίας. 

Ερ: Συμφωνείτε με την επιλογή της Φώφης Γεννηματά να μην ψηφιστεί η απλή αναλογική από το ΠΑΣΟΚ; 

Απ: Το σημερινό εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Υπάρχει πράγματι η ανάγκη για ένα αναλογικότερο σύστημα αλλά αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα μέσω της μείωσης του σημερινού «μπόνους» για το πρώτο κόμμα χωρίς την πλήρη κατάργηση του. Πέρα από αυτό, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να δούμε όπως η διαφάνεια των προεκλογικών δαπανών αλλά και η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, όπως η Β' Αθήνας.

Ερ: Η πρόσφατη έξοδος της χώρας στις αγορές δεν αποτελεί ένα θετικό βήμα για την πορεία της χώρας; 

Απ: Η πρώτη έξοδος στις αγορές αποτελεί ένα θετικό, αρχικό, βήμα το οποίο όμως προγραμματιζόταν να γίνει 18 μήνες νωρίτερα. Ο λόγος που δεν έγινε στην ώρα του ήταν η τακτική των καθυστερήσεων που εφάρμοζε η Κυβέρνηση ώστε να ικανοποιήσει ένα στενό κομματικό ακροατήριο. Το μόνο που κατάφερε στο τέλος ήταν να χάσουμε δυο χρόνια με ύφεση αντί για ανάπτυξη, χιλιάδες λουκέτα και στρατιές νέων ανέργων. 


Ερ: Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό; Υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας στη χώρα μας; 

Απ: Δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Πολλοί επέλεξαν να επενδύσουν σε ένα διχαστικό πολιτικό λόγο, ορισμένες φορές και με ακραία χαρακτηριστικά, που δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες της χώρας. Η εμπειρία των δυο ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πλέον διαψεύσει τις προσδοκίες που καλλιέργησε αυτός ο διχαστικός πολιτικός λόγος. Η κοινωνία πλέον αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, από όσες μπήκαν σε μνημόνια, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σε αυτά. Υπάρχει λοιπόν αδήριτη ανάγκη για μια παράταξη με προοδευτικά χαρακτηριστικά και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στο πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα της δημοκρατίας και θα συμβάλλει και στον εξορθολογισμό του δημοσίου διάλογου, ειδικά στα εθνικά θέματα και την οικονομία όπου επικρατούν συχνά θεωρίες συνωμοσίας.

Ερ: Κλείνω με μια «κλισέ» -αλλά πολύ σημαντική- ερώτηση: Είστε πολιτικός της νέας γενιάς. Τι λέτε στους νέους που γυρνούν την πλάτη στην πολιτική λόγω της (πολύπλευρης) κρίσης; 

Απ: Με θλίβει η απομάκρυνση των συνομήλικων μου από την πολιτική, κατανοώ όμως τους λόγους. Είναι αλήθεια ότι συμπεριφορές και πρακτικές από μερίδα του πολιτικού κόσμου έχουν απαξιώσει την πολιτική συμμέτοχη. Η απομάκρυνση από τα κοινά όμως δεν αποτελεί λύση. Ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση είναι η ενεργή μαζική συμμετοχή. Οι αρχαίοι, που όλοι αναγνωρίζουμε τη πολιτική τους σοφία και αντίληψη, θεωρούσαν μέγα κοινωνικό ατόπημα την άρνηση συμμετοχής στα κοινά, την «ιδιώτευση» όπως την αποκαλούσαν. Μόνο η συμμέτοχη στην πολιτική μπορεί να προκαλέσει κοινωνική μεταβολή με το επιθυμητό ιδεολογικό πρόσημο. Μόνο μέσω της συλλογικής προσπάθειας και των κατάλληλων δημόσιων πολιτικών μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές και καλές δουλειές ώστε να μη φεύγουν οι νέοι έξω αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να επιστρέψουν οι μετανάστες των τελευταίων ετών. Όραμα μου είναι πείσουμε ξανά τους νέους για την αξία της Πολιτικής, να τους πείσουμε ότι δεν είναι όλα μάταια και προαποφασισμένα, ότι το αίτημα για αλλαγή και επανεκκίνηση της χώρας παραμένει επίκαιρο αλλά και δίκαιο. 

Ερ: Πως θα κινηθείτε προεκλογικά; Θα επισκεφθείτε την Πέλλα; 

Απ: Θα προσπαθήσω να επισκεφθώ τις περισσότερες περιοχές της χώρας, να συνομιλήσω με όσους περισσότερους φίλους μπορώ και να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο πρόγραμμα και τις προτάσεις μας για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα, στην Πέλλα θα βρεθώ την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, όπου θα συναντηθώ με εκπροσώπους και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών και στη συνέχεια θα συμμετάσχω σε μια ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment