Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ», Ανδρέας Κουτσουρέλης, μιλάει στην ΗΕ karatzova.com


Ο ηθοποιός και σκηνoθέτης Ανδρέας Κουτσουρέλης μιλάει για την «Ασκητική»...

Ο Ανδρέας Κουτσουρέλης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την παράσταση «Ασκητική» (Salvatoresdei) την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 20:30, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών.

Ο κ. Κουτσουρέλης μίλησε για το σημαντικό αυτό εγχείρημα στην Η.Ε. karatzova.com λίγο πριν την μεγάλη παράσταση. Διαβάστε τι μας είπε…

Ερώτηση: Ποια ήταν η αφορμή για να σκηνοθετήσετε την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη; Είναι κάτι που το είχατε σκεφτεί από καιρό;

Α.Κ: Την Ασκητική την είχα διαβάσει σε νεαρή ηλικία. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε σκέφτηκα να σκηνοθετήσω αυτό το φιλοσοφικό κείμενο. Η πρόταση μου έγινε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ κύριο Αναστασάκη στα πλαίσια του έτους ΄΄Καζαντζάκη΄΄ και ομολογώ ότι ήταν έκπληξη και τιμή για μένα.

Ερ: Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για σας να σκηνοθετήσετε την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη;

Α.Κ: Ήταν ένα στοίχημα για όλους τους συντελεστές και όχι μόνο για μένα. Έπρεπε να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα της σκέψης του Καζαντζάκη, ώστε να μπορέσουμε να το μεταφέρουμε και στους θεατές. Όλο το εγχείρημα ήταν μια πρόκληση για μας. Πιστεύω ότι αυτή η πρόκληση είχε θετικό αποτέλεσμα.

Ερ: Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε για να σκηνοθετήσετε ένα φιλοσοφικό έργο και να το παρουσιάσετε σε μια θεατροποιημένη εκδοχή;

Α.Κ: Η κατανόηση και η εμβάθυνση στο λόγο του συγγραφέα ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία για μας. Έπρεπε να συντονιστούμε, ώστε να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Απαιτούσε πολύ διάβασμα γύρω από τη ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη του Καζαντζάκη.

Ερ: Ποιες ήταν οι δικές « παρεμβάσεις» στο κείμενο;

Α.Κ: Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στο κείμενο. Φρόντισα (αν αυτό θεωρείται παρέμβαση) να αφαιρεθούν τα επαναλαμβανόμενα κομμάτια, ώστε να μη κουράσουμε τους θεατές με επαναλήψεις και να μη λείψει τίποτα από τη σκέψη και αγωνία του συγγραφέα.

Ερ: Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στην παράσταση;

Α.Κ: Δεν υπάρχουν ρόλοι στην παράσταση. Όλοι οι επί σκηνής ηθοποιοί, εκφράζουν τις εσωτερικές φωνές ενός ανθρώπου. Στην πραγματικότητα ο "ρόλος" είναι ένας. Η αγωνία του ανθρώπου να ανακαλύψει το "θείο".

Ερ: Πόσοι ηθοποιοί θα συμμετέχουν στην παράσταση;

Α.Κ: Στην παράσταση συμμετέχουν 6 ηθοποιοί (Στάθης Βούτος, Γιάννης Γρέζιος, Κώστας Ίτσιος, Αντρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης), 6 εσωτερικές φωνές Ενός ανθρώπου, που συγκρούονται, διαφωνούν, συμφωνούν, αμφισβητούν, αγωνιούν.

Ερ: Τι αποκομίσατε εσείς από τη μελέτη ενός τέτοιου φιλοσοφικού έργου;

Α.Κ.: Η ενασχόλησή μας με ένα τόσο σπουδαίο φιλοσοφικό κείμενο μας έδωσε τη δυνατότητα και την ικανοποίηση, να θεατρικοποιήσουμε ένα τέτοιο φιλοσοφικό κείμενο.

Ερ: Ποιος είναι ο στόχος σας από αυτήν την παράσταση; Τι είναι αυτό που θα θέλατε να μείνει στο κοινό από αυτό το σπουδαίο έργο;

Α.Κ: Ο τόσο επίκαιρος - διαχρονικός λόγος και αγωνία του Νίκου Καζαντζάκη.

Ερ: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Α.Κ: Θα ήθελα να κλείσω με μια φράση από την ΑΣΚΗΤΙΚΗ του Καζαντζάκη. " ...να πεθαίνεις κάθε μέρα. Να γεννιέσαι κάθε μέρα. Ν' αρνιέσαι ότι έχεις κάθε μέρα. Η ανώτατη αρετή δεν είναι να 'σαι ελεύτερος, παρά να μάχεσαι για ελευτερία"

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.