Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων


Το «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω» του Dario Fo ταιριάζει γάντι. Σε δύο κυρίες. Στην κοινωνική και στην οικονομική συγκυρία.

Ο σπουδαίος Νομπελίστας συγγραφέας, έγραψε το έργο μόλις το 1974.

Θέλησε τότε να στηλιτεύσει μέσα από μια σπουδαία κωμωδία τον τρόπο με τον οποίο τόσο το κράτος όσο και τα συνδικάτα και ο οργανωμένος καπιταλισμός χρησιμοποιούν την εργατική τάξη αφήνοντας την μόνη, χωρίς κανένα ουσιαστικό στήριγμα: ούτε οικονομικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε φυσικά πολιτικό.

Στο έργο δύο οικογένειες εργατών αναγκάζονται να «κινηθούν» διαφορετικά από ότι ορίζει και ο νόμος και η ηθική τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μαζί τους ένας καραμπινιέρο και ένας αστυνόμος, ένας γέρος θυμόσοφος πατέρας και ένας νεκροθάφτης συνθέτουν ένα σουρεαλιστικό σκηνικό μιας πραγματικότητας που, πλέον, βιώνουμε σχεδόν όλοι μας.

Την έναρξη της δράσης, την κινητήρια δύναμη της υπόθεσης την επωμίζεται μια δεκάδα γυναικών. Και εδώ ο Ντάριο Φο δίνει ξεκάθαρο στίγμα για τη θέση της γυναίκας. Η επαναστατική πράξη γίνεται από γυναίκες. Και αυτό γιατί την καπιταλιστική αδικία τη βιώνει πρώτη η γυναίκα καθώς επωμίζεται πρώτη το οικονομικό αδιέξοδο του σπιτιού. Δεν είναι τυχαίο που στο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» οι γυναίκες πρώτες μπουκάρουν στα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι τυχαίο που πρώτες αντιστέκονται. Δεν είναι τυχαίο που πρώτες έχουν διαμορφωμένη ταξική συνείδηση. Με αυτόν τον τρόπο ο Ντάριο Φο χωρίς φεμινιστικά μανιφέστα, αποδίδει έναν αγωνιστικό χαιρετισμό στην γυναίκα, την αφανή ηρωίδα της καθημερινότητας.

Μια εξαιρετική κωμωδία, μια ανατρεπτική σάτιρα που προκαλεί μεν άφθονο γέλιο αλλά και που διεγείρει τον θεατή στο να απαντήσει σε σοβαρά ερωτήματα κοινωνικού περιεχομένου από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έδεσσας και Περιχώρων, Re-act, με τη σκηνοθετική ματιά της Ηρώς Γεωργίου.

Το «Δεν πληρώνω, δεν Πληρώνω» σηκώνει αυλαία το Σάββατο 10 Μαρτίου έως και τις 15, ημέρα Πέμπτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας. Ώρα έναρξης: 9μ.μ. Τιμή εισόδου: 7Ε για ενήλικες, 5Ε για παιδιά έως 17 ετών και δωρεάν είσοδο σε παιδιά από 12 ετών και κάτω. Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν σε δύο μικρά παιδιά, που βρίσκονται σε άμεση ανάγκη.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.