Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αγωνιστικές συγκεντρώσεις & πορείες του ΠΑΜΕ σε Έδεσσα & Γιαννιτσά για την 1η Μάη


Σε αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς με συγκεντρώσεις και πορείες σε Έδεσσα και Γιαννιτσά  προχώρησε και φέτος το ΠΑΜΕ στην Πέλλα.
       Με κεντρικό σύνθημα “Ενάντια στην εκμετάλλευση & τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών" και με αγωνιστικό παλμό πραγματοποιήθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις  στους «Μ.Καταρράκτες» ( Πεζόδρομος ) της Έδεσσας & στη Πλατεία ΕΠΟΝ  ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά.
       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες και στις δύο πόλεις με τα πανό του ΠΑΜΕ και με συνθήματα για την «Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα Εργατιά», «Ζήτω ο Μάης των εργατών - όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών»,«Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή - είναι ο αγώνας για την ανατροπή», «Του ΝΑΤΟ το σφαγείο το στήνετε και 'σείς - κυβέρνηση και κόμματα της υποταγής», «Τέρμα πια στους εκβιασμούς - εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς»,για το δικαίωμα στη δουλειά, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για μισθούς & συντάξεις, την απαλλαγή από τις αντεργατικές πολιτικές συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  & της ΕΕ με τα διαρκή μνημόνια σε βάρος του λαού.

        ►  Η συγκέντρωση της Έδεσσας ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο του Αγρο-τικού Συλλόγου “ΕΝΟΤΗΤΑ” Πέλλας Σουμελίδη Γιάννη, δηλώνοντας το αγωνιστικό παρών της αγροτιάς στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση  των εργαζομένωνενάντια, τόσο στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και στα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, έχουν συμφωνήσει με τους «θεσμούς», την ΕΕ και το ΔΝΤ, για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που αφορούν και την αγροτιά , όπως Φορολογικό, Ασφαλιστικό, κουτσουρεμένη ασφαλιστική κάλυψη ζημιών, “πλάτες” σε ασυδοσία εμπόρων-μεταποιητών για εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και μη έγκαιρη αποπληρωμή, ανεξέλεγκτο κόστος παραγωγής, κ.ά., την ίδια στιγμή που μεγαλώνουν τα κέρδη των μεγαλεμπόρων-μεταποιητών. Κυβέρνηση και ΕΛΓΑ εμπαίζουν τους αγρότες με την απαράδεκτη καθυστέρηση των αποζημιώσεων τους, την ώρα που τα “τσουχτερά” ασφάλιστρα τους οδηγούνται στην αποπληρωμή των δανειστών. 
     Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής της ΕΕ και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και με τις προηγούμενες της ΝΔ & του ΠΑΣΟΚ, με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ )και με στρατηγικό στόχο τις “μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις” στην αγροτική οικονομία, έρχεται όλο και πιο ωμά και οδηγεί πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς στη συρρίκνωση & το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. 
      Ο αγώνας μας δυναμώνει και αποκτά προοπτική με την κοινή μας δράση με τους εργατοϋπάλληλους και τα αλλα λαϊκά στρώματα. Ανοίγει το δρόμο για ανατροπή της πολιτικής, που μας ξεκληρίζει.
      
       Κεντρικός ομιλητής από τη γραμματεία Ν.Πέλλας του ΠΑΜΕ  ο Ουγγρίνος Αλέκος, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδας, καλώντας τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο σε διαρκή αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των - όποιων έχουν απομείνει - κατακτήσεων των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμε-νων.
    Τιμάμε την Κόκκινη Πρωτομαγιά, που κουβαλά μαζί της όλα τα διδάγματα από τις μεγα-λύτερες μάχες που έχει δώσει το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο  τον κόσμο. Μέρα σύμβολο στον αγώνα των εργατών για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οδηγός για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς αγώνες. Είναι η μέρα που η εργατική τάξη όλου του κόσμου τιμά τους νεκρούς της, όχι μνημονεύοντας τους, αλλά κάνοντας επιθεώρηση των δυνάμεων της. 
      Από το Σικάγο μέχρι την πρώτη αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά στην Αθήνα το 1924. Από τον ηρωικό Μάη του 1936 της Θεσσαλονίκης, μέχρι τη συγκλονιστική θυσία των 200 κομμου-νιστών στον τοίχο της Καισαριανής, το 1944. Ημερομηνίες - σταθμοί, ένα μικρό δείγμα του λαϊκού ηρωισμού, που συμπυκνώνουν όλες τις αρετές της εργατικής τάξης και της πρωτοπο-ρίας της. Την αφοβία, τη μαχητικότητα, την ανυποχώρητη στάση μπροστά στον ταξικό εχθρό, την ανωτερότητα της οργάνωσης, την αυτοπεποίθηση που απορρέει από το δίκιο, από το μέλλον που μας ανήκει. 
    Οι μεγάλες μάχες, όπως αυτή για την κορυφαία κατάκτηση του 8ώρου, δείχνουν ότι κάθε εργατικό δικαίωμα είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και θυσιών. Δείχνουν ότι δεν υπάρ-χουν «σωτήρες» για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτηση χωρίς ταξική πάλη. Οι μεγάλοι αγώνες της εργατικής τάξης, όπως και οι εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, φανερώνουν ακόμα μια μεγάλη αλήθεια, ότι καμιά επιτυχία του εργατικού κινήματος στο έδαφος του καπιταλισμού δεν είναι μόνιμη ή δεδομένη. 
      Τρία μνημόνια, οι μισθοί έπιασαν πάτο, οι συντάξεις έγιναν φιλοδωρήματα, η λαϊκή στέγη στήθηκε στο απόσπασμα, τα μικροχώραφα και τα μικρομάγαζα, από πηγή πενιχρού εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες τους, έγιναν ασήκωτο βάρος. Οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καταργήθηκαν, η οργάνωση της απεργίας στον τόπο δουλειάς, κηρύχθηκε σχεδόν παράνομη πράξη. 
      Και δεν σταματάνε εδώ. Η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να διασφαλιστεί και η κερδοφορία να βαθαίνει. Είναι παραμύθι για μικρά παιδιά, ότι τελειώνουν τα μνημόνια. Θέλουν να κρύψουν ότι έρχεται η εφαρμογή, όσων από τα 800 προαπαιτούμενα δε μπήκαν ακόμη σε εφαρμογή. Έρχεται και νέα αξιολόγηση με 88 νέα προαπαιτούμενα. 
    Έρχεται νέα δραματική μείωση στις συντάξεις, πλειστηριασμοί και από το δημόσιο για χρέη 500 ευρώ, νέες μειώσεις σε μισθούς, μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ανέξοδες μαζικές απολύσεις, λιγότερα νοσοκομεία και φάρμακα, άγρια φορολογία, αυτόματος κόφτης για όλους. Γιατί χρειάζονται περισσότερα όπλα για το ΝΑΤΟ, περισσότερες επενδύσεις για το κεφάλαιο, περισσότερα σπίτια τα κοράκια οι τραπεζίτες.  
     Σήμερα είμαστε εδώ στην Έδεσσα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών. Σήμερα γίνεται ακόμα πιο φανερό, ότι μπροστά στις εξελίξεις, πρέπει να ηχήσει παντού το σύνθημα: 
       “Στον ιμπεριαλισμό  καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί”,
       ►  Η συγκέντρωση των Γιαννιτσών ξεκίνησε με την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου αφιερωμένου στην 1η Μάη και τους αγώνες της εργατιάς. 

       Kεντρική ομιλήτρια από την Γραμματεία του ΠΑΜΕ  η Χατζηβασιλειάδου Αριστέα, που στην ομιλία της ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα : 
         Η 1η Μάη του 2018 μας βρίσκει μπροστά σε νέες σύνθετες εξελίξεις μετά από 9 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης, στην οποία ματώσαμε για να σωθούν τα μονοπώλια.
       Μιλάνε για έξοδο από τα μνημόνια και για δίκαιη ανάπτυξη, ενώ ετοιμάζονται να ψηφίσουν τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ετοιμάζουν το επόμενο μνημόνιο που θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως “Εθνικό στρατηγικό σχέδιο”. Ένα σχέδιο που έχει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων του κεφαλαίου.  Έφτασαν χωρίς ντροπή μέχρι το σημείο, να επιλέξουν την 1η Μάη για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για χρέη στις τράπεζες και στο δημόσιο, ακόμα και για 500 ευρώ. 
      Οι “ευρωλάγνοι” παρουσιάζουν την Ε.Ε. σαν προστάτιδα της χώρας, όταν η επιθετικότη-τα της Τουρκίας κλιμακώνεται και αυτοί κλείνουν μαζί της συμφωνίες συνεργασίας. Μιλάνε για υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων, όταν δεν είπαν ούτε λέξη για τον εμβολισμό - πρόσφατα - του ελληνικού πλοίου, που είναι στην υπηρεσία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλα-κής - ακτοφυλακής, από την τουρκική ακταιωρό. Η αστική τάξη της Τουρκίας έχει επιβάλει κατοχή πλέον σε τρεις χώρες, την Κύπρο, το Ιράκ, τη Συρία με την βοήθεια του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ρωσίας, στα μεταξύ τους αλισβερίσια για τον έλεγχο των πετρελαίων, του φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς τους στην περιοχή. Μας πουλάνε τη φιλία της Γαλλίας, που πήρε το Ο.Κ. απο την Τουρκία για να βομβαρδίσει τη Συρία και αναβαθμίζει συνεχώς την στρατιωτική της συνεργασία μαζί της. 
      Μας λένε  «φανταστείτε τι θα παθαίναμε αν δεν ήμασταν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», όταν έχουν συμφωνήσει για την διάλυση της πολεμικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, για να ενισχυθούν τα αμυντικά συστήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση παίρνει συγχαρητήρια από το ΝΑΤΟ. 
      Όταν με απανωτά μνημόνια κόβει μισθούς και συντάξεις, νεκρώνει νοσοκομεία και σχολειά, καταστρέφει την άμυνα της χώρας μας. Και δεν το κάνει από ανοησία, αφέλεια η αδυναμία. Το κάνει, διότι υπηρετεί τα συμφέροντα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, που περιμένουν κομμάτι από τις σφαγές των άλλων λαών, από τα πετρέλαια τους, τους δρόμους μεταφοράς, από την ανοικοδόμηση που θα στηθεί μετέπειτα. 
     Η Ε.Ε είναι αυτή που τροφοδότησε τους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια, χάραξε με το αίμα των λαών τα νέα σύνορα στην περιοχή με στόχο να στρώσει το δρόμο για την επέλαση των μονοπωλίων και ετοιμάζει και νέο γύρο μακελειών. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά το βρώμικο ρόλο του ΝΑΤΟ στην εισβολή και κατοχή στην Κύπρο,  όντας Ελλάδα και Τουρκία πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ, ούτε και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ξεχνά. Από τότε που η συγκυβέρνηση κάλεσε το ΝΑΤΟ να σουλατσάρει στο Αιγαίο, ξέφυγε και το θράσος της Τουρκίας, αμφισβήτησε αμέσως διεθνείς συνθήκες και σύνορα. 
   Αυτή η κυβέρνηση, μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη, υπερασπίστηκαν το άγαλμα του Τρούμαν, τσακίζοντας στο ξύλο και συλλαμβάνοντας φοιτητές στην Αθήνα. Όλα αυτά για το άγαλμα του επιχειρηματία προέδρου των ΗΠΑ, που διέπραξε το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σκοτώνοντας 200.000 αμάχους σε λίγα δευτερόλεπτα με τις ατομικές βόμβες στο Ναγκασάκι & τη Χιροσίμα. Που εξόντωσε στα βουνά της Ελλάδας άμαχο πληθυσμό, παιδιά, γυναίκες, αλλά και μαχητές του ΔΣΕ, με τις φονικές εμπρηστικές βόμβες Ναπάλμ.  Ψεκάζει με χημικά, χωρίς φειδώ, όσους υπερασπίζονται τη λαϊκή κατοικία μπροστά στα συμβολαιογραφικά γραφεία. Τιμωρεί στρατιώτες, που λένε ότι η πατρίδα μας έχει σύνορα, για τα οποία δίνουμε τη ζωή μας. Όχι όμως για το ΝΑΤΟ. 
     Οι εξελίξεις επιτάσσουν επαγρύπνηση. Η χώρα μας μπλέκεται πιο χοντρά στους ανταγω-νισμούς. Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων παίρνονται μέτρα ενάντια στις λαϊκές κατα-κτήσεις. Έχουμε ζήσει τι σημαίνει «ξεπέρασμα της κρίσης» για το κεφάλαιο. Για λογαριασμό της χαμένης ανταγωνιστικότητας, μας επέβαλαν ανείπωτες θυσίες τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια. 
    Στη νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αποκοιμίσματος του λαού μας, στην οποία πρωτοστατούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι εργοδοτικές ενώσεις, εκτελώντας «συμβόλαια θανάτου» των εργατικών δικαιωμάτων, είτε στο όνομα της κρίσης, είτε στο όνομα της ανάκαμψης,  δε θα μπορούσε να λείπει η ΓΣΕΕ, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Που, ενώ δεν έκαναν τίποτα για το απεργιακό δικαίωμα, τη φοροληστεία, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, υπέγραψαν στα κρυφά την αθλιότητα της κυβέρνησης των 586 ευρώ κατώτερο μισθό και των 511 για τους νέους, υπονομεύοντας έτσι την διεκδίκηση κλαδικών συμβάσεων εργασίας και οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Το μόνο που καίει τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είναι πως θα διατηρήσουν την ισχύ τους μέσα από διαδικασίες εκμαυλισμού συνειδήσεων.
     Σήμερα, χρειάζεται η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος να έχει στην προμετω-πίδα της την απάντηση της, και στα μέτρα που τσακίζουν το λαό σε καιρό «ειρήνης», αλλά και την απαίτηση απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδια-σμούς. Οι διεκδικήσεις για το μεροκάματο, για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, πρέπει να συμπληρώνονται με την απαίτηση να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να μη συμμετέχουν ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αποστολές εκτός συνόρων, να απομονωθεί ο ρατσισμός, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που διχάζει το λαό και κρύβει ότι, έχουν συμφέρον όλοι οι λαοί και ιδιαίτερα οι γειτονικοί, να ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, σε όλο τον κόσμο ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τον ιμπεριαλισμό. Μόνο που όλοι ξέρουν, τι έκαναν οι φασίστες την τελευταία φορά, που κάποιος κατέλαβε εδάφη της Ελλάδας. Γίνανε υπηρέτες των ναζί κατακτητών, κατέδιδαν και κυνηγούσαν αυτούς που αντιστέκονταν. 
      Η ίδια η επικαιρότητα δείχνει, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η εξαθλίωση, η ανεργία, η φτώχεια, η προσφυγιά, κάθε μικρό και μεγάλο λαϊκό πρόβλημα «φωνάζει» για την αιτία του, που δεν είναι άλλη από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους. Ταυτόχρονα δείχνει και προς τα πού πρέπει να αναζητηθεί η διέξοδος. Η ιστορία έχει απο-δείξει ότι οριστική απάντηση στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, κατάκτηση πλήρων δικαιω-μάτων στη δουλειά, στην Παιδεία, στην Υγεία, ικανοποιώντας ολόπλευρα τις ανάγκες τους, υπήρξε όταν οι εργάτες κατέκτησαν την εξουσία, όταν κατάργησαν την καπιταλιστική ιδιοκτησία.H ταξική ατμομηχανή, για αγώνες και κατακτήσεις, έχει πάρει για τα καλά μπρος σε πολλούς κλάδους, μετράει κατακτήσεις, προετοιμάζεται για μάχες παντού.
        Οι θυσίες και οι νεκροί της τάξης μας, μπορούν να είναι σίγουροι για ένα πράγμα. Ότι την ιστορία, δεν την έγραψαν για να μείνει στα βιβλία. Άνοιξαν έναν δρόμο, που δεν θα αφήσουμε να κλείσει ποτέ,  μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο τέλος. Στο τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στο τέλος των βασάνων για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.                                   
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.