Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με τους προέδρους των Ε.Κ. Έδεσσας - Αλμωπίας, Ν. Γκοτζαμάνη και Πέλλας, Θ. Ζουρνατζίδου: «Η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της…»


«Πρέπει όλοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, όλα τα κοινωνικά στρώματα, να αντιδράσουμε αγωνιστικά, δυναμικά και συντεταγμένα σε ένα  κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας, της ανεργίας, και της υπερφορολόγησης». 
Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το «βροντερό» μήνυμα που στέλνουν, μέσα από την κοινή συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι πρόεδροι των δύο Εργατικών Κέντρων  της Π.Ε. Πέλλας.
Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Έδεσσας- Αλμωπίας Νίκος Γκοτζαμάνης και η πρόεδρος του Ε.Κ. Πέλλας (πρώην Γιαννιτσών), Θεανώ Ζουρνατζίδου, εκτιμούν ότι «η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της» και  καλούν στις κινητοποιήσεις τα σωματεία -μέλη τους, τους εργαζόμενους της περιοχής, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες στην απεργιακή συγκέντρωση των φορέων, την ερχόμενη Τετάρτη 30/5/2018.

Ολόκληρη η συνέντευξη των δύο συνδικαλιστών της Πέλλας στην Η.Ε. katratzova.com, έχει ως εξής:

Ερώτηση: Που αποσκοπεί η πρωτοβουλία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με την δημιουργία μετώπου, με τίτλο: «Κοινωνική Συμμαχία – ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ»; 

Γκοτζαμάνης Νίκος (ΕΚ Έδεσσας- Αλμωπίας): Η πρωτοβουλία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με την δημιουργία μετώπου, με τίτλο: «Κοινωνική Συμμαχία – ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ» αποσκοπεί σε ένα  κοινό μέτωπο κατά των πολιτικών λιτότητας, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης. 
Πρέπει όλοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, όλα τα κοινωνικά στρώματα, να αντιδράσουμε αγωνιστικά, δυναμικά και συντεταγμένα για όλα τα ανοιχτά και σημαντικά ζητήματα που προανέφερα.

Ζουρνατζίδου Θεανώ (ΕΚ Πέλλας- πρώην Γιαννιτσών): Τα συνεχή μνημόνια έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα τους πιο «αδύναμους κρίκους» της κοινωνίας μας και  ιδιαίτερα τη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικροεπαγγελματιών, των αγροτών αλλά και των επιστημόνων που αδυνατούν πλέον να βιοποριστούν αξιοπρεπώς, μέσα σε συνθήκες οξείας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Η δράση στοχεύει να σηματοδοτήσει την κοινή φωνή της κοινωνίας ενάντια σε λιτότητα, ανεργία, υπερφορολόγηση, έχοντας ως στόχο τη συλλογικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.  Να υπάρξει συντεταγμένη αντίδραση για να διεκδικήσουμε να βγει η κοινωνία και η χώρα από την «επί οχτώ χρόνια οικονομική δυσπραγία και καχεξία. Σημειώνουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο. Όλα τα προηγούμενα  χρονιά αντιδράσαμε συντονισμένα όλοι οι τοπικοί παραγωγικοί, εργατικοί, κοινωνικοί φορείς της πόλης στις ασκούμενες μνημονικές πολιτικές. Δηλαδή η κοινωνική συμμαχία από την βάση, ήταν γεγονός τοπικά,  με αποκορύφωμα την αντίδραση στην ψήφιση του Ασφαλιστικού  στις 4 Φλεβάρη του 2016. Αυτός ο συντονισμένος αγώνας πρέπει να έχει και συνέχεια. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανακόψει την συνέχιση της βάρβαρης αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής και να οδηγήσει στην πραγματική έξοδο από το τούνελ των μνημονίων, είναι ο  δρόμος της μαζικής και αγωνιστικής αντίστασης των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Ολόκληρης της κοινωνίας.  

Ερ: Ποια είναι σήμερα τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την κυβέρνηση; Ποιο είναι δηλαδή το πλαίσιο των αιτημάτων σας ενόψει της γενικής απεργίας της 30ης Μαΐου;

Γκοτζαμάνης Νίκος: Η κυβέρνηση έχει πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει και να λύσει. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά αιτήματα ενόψει της γενικής απεργίας της 30ης Μαΐου:
- Καταπολέμηση της ανεργίας.
- Κοινωνικό κράτος που θα προστατεύει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, όπως και την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη των θυμάτων της κρίσης.
- Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
- Προστασία της δημόσιας υγείας.
- Ένα Δημόσιο σύγχρονο και αποτελεσματικό.
- Αξιοπρεπείς συντάξεις.
- Περιορισμό της εξοντωτικής φορολόγησης.
- Ανεξάρτητη δικαιοσύνη και εμπέδωση του κράτους δικαίου.

Ζουρνατζίδου Θεανώ: Το μνημόνια υποβάθμισαν ραγδαία το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, οπότε όλα τα μεγάλα και σημαντικά θέματα των εργαζομένων είναι σε εκκρεμότητα. Διεκδικούμε την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονικών διατάξεων. Διεκδικούμε: Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα. Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης,  των εργολαβιών που υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία, κατάρτιση του ενοικιαζόμενου εργαζομένου. Πραγματική μείωση της υψηλής ανεργίας (όχι με το σπάσιμο μιας θέσης εργασίας σε 2 και 3. Με την αντικατάσταση παλιών εργαζομένων, που είχαν σχετικά πιο σταθερή εργασία και καλύτερη αμοιβή, από νεότερους, πιο ευέλικτους και κακοπληρωμένους. Με τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που έχουν ημερομηνία λήξης). Καμία παρέμβαση στο δικαίωμα της απεργίας. Όχι στην πώληση και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών. Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και στη μείωση των συντάξεων. Ανατροπή του νόμου Κατρούγκαλου και ανάκτηση των περικοπών των συντάξεων. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε δημόσιο και συντάξεις. Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια, πλήρη προστασία της Α΄ κατοικίας. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Προσλήψεις σε υγειά παιδεία αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν.
Μ΄ αυτό το πλαίσιο και τα αιτήματα καλούμε στις κινητοποιήσεις τα Σωματεία -Μέλη μας, τους εργαζόμενους της περιοχής, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες στην απεργιακή συγκέντρωση των φορέων, στις 30/5/2018, στις 11.00 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Ερ: Στην Πέλλα η ανεργία εδώ και χρόνια βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη. Πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις;

Γκοτζαμάνης Νίκος: Πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Πρέπει να δρομολογηθούν πολιτικές αγοράς εργασίας που θα αναβαθμίζουν το ανθρώπινο δυναμικό και θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση. 
Παράλληλα, επιβάλλεται η  μείωση της φορολογίας και η διευκόλυνση των επιχειρηματιών, ώστε να μπορούν να απασχολούν στις επιχειρήσεις τους περισσότερο εργατικό δυναμικό.

Ζουρνατζίδου Θεανώ: Προτάσσεις από τους φορείς υπάρχουν. Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών είναι αυτή που λείπει μέχρι σήμερα. Καταλυτικό ρόλο, που η περιοχή μας αλλά και ολόκληρη η χώρα οδηγήθηκαν στην «μάστιγα» της εποχής, στην μεγάλη ανεργία, διαδραμάτισαν το φορολογικό σύστημα αλλά επίσης η απομόνωση και ο αποκλεισμός μας από τα βασικά μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα. Η συμπλήρωση, βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών Οι οδικοί άξονες, η σύνδεση με την Εγνατία, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση είναι απαραίτητοι όροι για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην παραγωγική ανασυγκρότηση και κατ΄ επέκταση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η περιοχή της Πέλλας. Επίσης, ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα. Η πεδιάδα της Πέλλας είναι η μεγαλύτερη και ίσως πιο  εύφορη στην χώρα, που υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, αλλά και στον τουρισμό.  

Ερ: Εκτός από την ανεργία, όπως είπατε, υπάρχει η μερική απασχόληση, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι άθλιοι μισθοί και συντάξεις, χωρίς ΣΣΕ, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι  δυσβάσταχτοι φόροι.... Πόσο αντέχει η κοινωνία μας να συνεχιστεί αυτό;

Γκοτζαμάνης Νίκος: Η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της και βρίσκεται σε απόγνωση. Πρέπει να σταματήσουν και να διορθωθούν όλα αυτά τα κακά και δεινά που αναφέρατε και αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Αυτό επίσης πρέπει να γίνει άμεσα γιατί όλα αυτά τα χρόνια οδηγηθήκαμε στην οικονομική εξαθλίωση. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που απεργούμε και διεκδικούμε.

Ζουρνατζίδου Θεανώ: Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι στο Λεκανοπέδιο Αττικής ζουν με μισθούς κάτω των 500 ευρώ, οι εργοδότες καθυστερούν να τους πληρώσουν και οι ίδιοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους, όπως για παράδειγμα τη θέρμανση. Ούτε λόγος για  διασκέδαση και διακοπές. 57% όσων προσλήφθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, επτά στους δέκα μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δήλωσαν ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ 30% εργάζονται με μερική απασχόληση Ένας στους τρεις δουλεύει σε διαφορετικό τομέα από τις σπουδές του. Ένας στους τέσσερις δουλεύει χωρίς πλήρη ασφάλιση. Τέσσερις στους δέκα καθυστερούν να πληρωθούν Ένα στα δύο νοικοκυριά αδύνατή να  πληρώσει λογαριασμούς και μείζον ζήτημα είναι  η εγκληματικότητα. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας και στην δική μας. Και σίγουρα καταδεικνύουνε με αδιάσειστα στοιχεία ότι η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της..! 

Ερ:  Είστε αισιόδοξοι για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ;

Γκοτζαμάνης Νίκος: Όχι, δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος διότι είναι πράγματα που μας έχουν υποσχεθεί εδώ και χρόνια και για την ώρα πάμε από το κακό στο χειρότερο. Είτε επίσημα είτε ανεπίσημα...

Ζουρνατζίδου Θεανώ: Οι κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μετά την έξοδο θα επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων, αλλά και ότι θα θεσμοθετηθεί  αύξηση του κατώτατου μισθού. Η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και η  αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης για τους εργαζόμενους έχει ήδη ψηφιστεί για να εφαρμοστή μετά τον Αύγουστο του 2018. Εδώ είναι και το μεγάλο διακύβευμα.  Και για τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς εταίρους. Να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να  ανοίξουν ξανά την διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ.  

Ερ: Πιστεύετε τελικά ότι μπορούμε να έχουμε μια «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, ή θα είμαστε σε συνεχή επιτροπεία από τους δανειστές μας;

Γκοτζαμάνης Νίκος: Νομίζω, δυστυχώς, ότι δεν θα ξεμπλέξουμε τόσο εύκολα και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Φαίνεται ότι για πολλά χρόνια θα είμαστε υπό επιτήρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ζουρνατζίδου Θεανώ: Έπειτα από οκτώ «πέτρινα» χρόνια, η χώρα, όπως όλα δείχνουν,  βγαίνει από την η σκληρή επιτροπεία με τη μορφή που ήταν έως σήμερα. και αυτό προφανώς Είναι  σημαντικό. Όμως, σίγουρα η χώρα  θα εξακολουθεί0 να τελεί υπό το άγρυπνο και αυστηρό βλέμμα των Ευρωπαίων εταίρων. Ωστόσο, το μείζον είναι εάν και κατά πόσο αυτή η έξοδος είναι «καθαρή». Εάν πράγματι η Ελλάδα θα βρεθεί στο κατώφλι μιας νέας, ίσως πιο ελπιδοφόρας οικονομικής περιόδου. Οι εργαζόμενοι είναι επιφυλακτικοί διότι μία έξοδος καθαρή, πρέπει να μη μειώνει τα εισοδήματα των πολιτών, (μείωση αφορολογήτου ) και  να μην  κόβει τις συντάξεις. 

Ερ: Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων λένε ότι η Πέλλα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης... Πιστεύετε ότι αυτό υπάρχει; Γιατί δεν εφαρμόστηκε από κανέναν  μέχρι τώρα;

Γκοτζαμάνης Νίκος: Νομίζω ότι στα χαρτιά είναι όλα εύκολα, ακόμα και αν υπάρχει ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης δεν εφαρμόστηκε από κανέναν διότι αυτά τα πράγματα προϋποθέτουν και ύπαρξη πόρων και πρωτοβουλίες καθώς και θυσίες από τα οποία μάλλον στερούνται οι υπεύθυνοι.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Περιφερειακό Χωροταξικό σχέδιο Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων χαμηλής και μέσης όχλησης του Νομού μας στα όρια του Νομού με την Ημαθία. Επίσης υπάρχει και το σενάριο για την κατάργηση της ΒΙ.ΠΕ. Δροσιάς.
Αυτή η αποβιομηχάνιση της περιοχής μας σας φαίνεται σαν Σχέδιο Ανάπτυξης;

Ζουρνατζίδου Θεανώ: Πρόσφατα ως τοπικός φορέας, παραβρεθήκαμε  στις εργασίες για το αναπτυξιακό συνέδριο Κ. Μακεδονίας. Εκεί διερευνήθηκε  η αναπτυξιακή προοπτική της Πέλλας με βάση τις προτάσεις των ιδίων των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.  Η καθολική αποδοχή αυτής της διαδικασίας από  τους φορείς,  έδειξε πως στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας εκφράζεται η κοινή αγωνία για το μέλλον της περιοχής μας. Περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας από τη μια, και το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της περιοχής μας. Από την άλλη, κατατάσσουν την περιοχή στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των πιο φτωχών νομών της χώρας και από τους τελευταίους σε ανάπτυξη. Το μέγεθος του προβλήματος  βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την προνομιακή γεωγραφική της θέση και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής η οποία στο παρελθόν υπήρξε,  ισχυρό βιομηχανικό, βιοτεχνικό και εξαγωγικό εμπορικό κέντρο (Κλωστήρια Πέλλης Ελληνική Υφαντουργία, Βιοτεχνίες Φασόν,  Σπαράγγι,  Φρούτα).


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment