Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Λυκόστομο: Φυσικές ομορφιές, γιορτή Καστάνου και... «Λυκοστομίτικα»


Το Λυκόστομο (μέχρι το 1926 Στρούπινο) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το Λυκόστομο έχει 403 κατοίκους. Βρίσκονται σε υψόμετρο 200 μέτρων.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Λυκόστομο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Λυκοστόμου, του πρώην Δήμου Αριδαίας.
Το Λυκόστομο έχει υψόμετρο 211 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,9873744937 και γεωγραφικό μήκος 21,9821811795.

Το χωριό είχε μικτό μουσουλμανικό και εξαρχικό χριστιανικό πληθυσμό στις αρχές του 20ού αιώνα, με πλειοψηφία χριστιανών (370 έναντι 280 χριστιανών, οι οποίοι επρόσκειντο στην Εξαρχία). 
Στο χωριό λειτουργούσε εξαρχικό σχολείο. Στην απαρίθμηση του 1913, το Λυκόστομο είχε 670 κατοίκους και στην απογραφή του 1920 είχε 460 κατοίκους. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν 24 προσφυγικές οικογένειες. 
Στην απογραφή του 1928 είχε 684 κατοίκους και στην απογραφή του 1940 ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί σε 984. Μετά το τέλος του εμφυλίου, πολλοί κάτοικοι μετέκεισαν στην Γιουγκοσλαβία. Το 1951, το Λυκόστομο είχε 355 κατοίκους. Η πορεία του πληθυσμού στις επόμενες απογραφές είναι η εξής: 1961: 491, 1971: 463, 1981: 382, 1991: 368, 2001: 395, 2011: 403 κάτοικοι. 

Το Λυκόστομο είναι γνωστό για τις φυσικές ομορφιές του, για την ετήσια γιορτή Καστάνου αλλά και για τα «Λυκοστομίτικα». Βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Αριδαία και μόλις 3 από τα περίφημα Λουτρά Πόζαρ.
Οι κάτοικοι του χωριού, σεβόμενοι τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους, έχουν δημιουργήσει ένα σύλλογο με έντονη δραστηριότητα, τον Μορφωτικό Σύλλογο Λυκοστόμου «ΛΥΚΟΦΩΣ», ενώ και η ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ, συμμετέχει ουσιαστικά στην αθλητική ζωή του τόπου.
Πολιούχος είναι ο Άγιος Νικόλαος, του οποίου η μνήμη τιμάται την 6η Δεκεμβρίου.

Ο πανέμορφος οικισμός του Λυκοστόμου εκτείνεται σε έναν απάνεμο και πυκνόφυτο από καστανιές, κερασιές και αμπέλια κάμπο.
Το πράσινο και η εκκωφαντική ησυχία κυριαρχούν στο τοπίο και προκαλούν στον επισκέπτη συναισθήματα ηρεμίας και τάσεις περισυλλογής και ευεξίας.
Ο οικισμός αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα του δήμου Αλμωπίας, ενώ στις αρχές του εικοστού αιώνα ανήκε, μαζί με το Γαρέφι στην κοινότητα Προμάχων. Τελικά οι δυο οικισμοί (Στρούπινο και Τσερνέσοβο) αποτέλεσαν ξεχωριστές κοινότητες μετά τους πολέμους και έτσι εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι τις ημέρες μας.
Οι κάτοικοι του Λυκοστόμου ασχολούνται κατά το πλείστον με την γεωργία, τη κτηνοτροφία και την υλοτομία. Είναι γνωστός σε πολλούς ο κάμπος του χωριού σαν ένας επίγειος παράδεισος, αφού οι κλιματικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδανικές  και ευδοκιμούν τα πάντα.
Το χωριό είναι πόλος έλξης αρκετών επισκεπτών, που επιζητούν την ηρεμία και την επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ενώ υπάρχουν ξενώνες, παραδοσιακά ταβερνάκια και καφέ για να ικανοποιήσουν τον οποιονδήποτε και ο περιηγητής που θα περπατήσει τα δρομάκια του χωριού, θα ανακαλύψει κρυφές πλατειούλες με πανύψηλα πλατάνια, αρκετές πέτρινες βρυσούλες με γάργαρα τρεχούμενα νερά και πολλές παιδικές χαρές.

Μετά την πρόσφατη παραίτηση της Σοφίας Αλεξίου από το αξίωμα της προέδρου της Τοπικού Συμβουλίου, νέος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λυκοστόμου ορκίστηκε την περασμένη Δευτέρα ο Ιωάννης Ουρτζάνης.
lik


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.