Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ξανθόγεια: Το πέτρινο χωριό με τα παραδοσιακά λιθόστρωτα που πρέπει οπωσδήποτε να... το περπατήσετε! (φωτο)


Τα Ξανθόγεια (Τοπική Κοινότητα Άρνισσας - Δημοτική Ενότητα Βεγορίτιδας), ανήκουν στον δήμο Έδεσσας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, τα Ξανθόγεια ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Άρνισσας, του πρώην Δήμου Βεγορίτιδας.
Έχουν υψόμετρο 632 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,8035504065 και γεωγραφικό μήκος 21,8547667751. 

Τα Ξανθόγεια βρίσκονται στην περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας πάνω σε ένα κομβικό σημείο της παλαιάς Εθνικής Οδού Εδεσσας-Φλώρινας, στον δρόμο για το δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλάν. Ξενοδοχεία & Αγροτουριστικά Καταλύματα είναι έτοιμα να σας φιλοξενήσουν όπως επίσης η μικρή αλλά συμπαθής ταβέρνα του χωριού. 

Ωστόσο  το κυρίως ενδιαφέρον εστιάζεται στο παλιό χωριό (2km από τον νέο οικισμό) το οποίο εγκαταλείφθηκε σταδιακά μετά την δεκαετία του 1950. Στο παλιό πέτρινο χωριό (Ρουσίλοβο) με τα υπέροχα (αν και εγκαταλελειμμένα) σπίτια που ακολουθούν την τυπική μακεδονική αρχιτεκτονική της αγροτικής υπαίθρου δεσπόζει η παλιά εκκλησία του Αγ. Δημητρίου (1884). Η εκκλησία είναι χτισμένη στον ίδιο χώρο όπου υπάρχει ακόμη παλαιότερος ναός πράγμα που μαρτυρά και η ύπαρξη της εικόνα του Αγ. Δημητρίου (1796). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το λιθόκτιστο Κωδωνοστάσιο της ίδιας περιόδου.
Στο χωριό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παραδοσιακά λιθόστρωτα όπου μπορεί ο καθένας να περπατήσει κάνοντας το γύρο του χωριού σταματώντας άλλοτε στην πέτρινες βρύσες με τρεχούμενα καθαρά νερά & άλλοτε σε σημεία εκπληκτικής θέας προς το όρος Βόρας (Καϊμάκτσαλάν) & την λίμνη Βεγορίτιδα.

Κάθε χρόνο στις 2 Μαϊου οργανώνεται παραδοσιακό γλέντι στην τοποθεσία Αγ. Αθανάσιος, δίπλα στο ομώνυμο εξωκκλήσι, από τους νέους και τις νέες του Λαογραφικού Συλλόγου των απανταχού Ξανθογειτών. Παραδοσιακή Μουσική & αυθεντικοί Μακεδονικοί Χοροί δίνουν το παρόν μαζί φυσικά με την νοστιμότατη βραστή γίδα που προσφέρεται σε όλους τους επισκέπτες όπως και τα κάρβουνα για να ψήσει κανείς τους μεζέδες που θα φέρει.
Στους μύθους & τους θρύλους συγκαταλέγεται και η γνωστή Καπετάνισσα (από τα «πέτρινα» χρόνια του εμφυλίου) Ειρήνη Γκίνη (γνωστή και ως Μίρκα στην ντοπιολαλιά) η οποία και άφησε την κληρονομιά της θαμμένη κάπου στο χωριό. Το «σεντούκι της Μίρκας»  όπως λέγεται περιέχει χειρόγραφα, προσωπικά της αντικείμενα και πίνακες μιας και η ίδια ως "διανοούμενη" της εποχής ήταν δασκάλα του δημοτικού σχολείου και ζωγράφος.
 (Μιλώντας με τους ανθρώπους του χωριού θα διαπιστώσετε την αγάπη που έχουν για την περιοχή τους. Ο Τοπικός Σύλλογος εκδίδει  μια  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα "λαογραφική" εφημερίδα με τον τίτλο "ΞΑΝΘΟΓΕΙΤΙΚΑ"  όπου συνευρίσκονται οι απανταχού Ξανθογείτες αλλά & ... οι φίλοι τους.)
januogia
Μία βόλτα στο παλαιό χωριό

Μία βόλτα στο παλαιό χωριό σε οποιαδήποτε περίπτωση κρίνεται ενδιαφέρουσα. Τα αλώνια των Ξανθογείων είναι αναλλοίωτα μοναδικά διατηρητέα μνημεία. Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στο τέρμα του χωριού όπου θα δείτε την τοποθεσία με τους τάφους στους οποίους σύμφωνα με τους μύθους και την παράδοση του  χωριού είναι θαμμένοι άντρες από τη φυλή που είχε διαλέξει  για  τη  «Μακεδονική Φάλαγγα» ο Μέγας Αλέξανδρος. (λέγεται ότι οι παλαιότεροι  που άνοιξαν τάφους έμειναν άναυδοι από το μέγεθος των νεκρών, λένε ότι είναι πάνω από 2 μέτρα ύψος). Πρέπει κάποτε οι τάφοι να ερευνηθούν και αρχαιολογικά.
Σε μια μικρή βουνοπλαγιά θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου που είναι κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του χωριού, και να απολαύσετε την μοναδική θέα που προσφέρει η παραπάνω τοποθεσία, και το φανταστικό ηλιοβασίλεμα  Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε το «Κλάτνιτς» όπου είναι κτισμένες 3 πέτρινες βρύσες και να ξεδιψάσετε από τα γάργαρα νερά των πηγών.  Ακόμη θα επισκεφθείτε την τοποθεσία «Βιρίστα», εκεί όπου βρέθηκε εικόνισμα στα νερά της πηγής, κάτω από τη μεγάλη πέτρα. Οι ντόπιοι το νερό το χρησιμοποιούσαν για διάφορα «γιατροσόφια» τα οποία γνωρίζουν ακόμα οι γιαγιάδες στο χωριό.

Εκδηλώσεις

Ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Ξανθογειτών διοργανώνει εκδηλώσεις τις οποίες σας  συνιστούμε να συμμετάσχετε εσείς & οι φίλοι σας:
2 Μαΐου, στο εξωκλήσι το πανηγύρι όπου μπορείτε να διασκεδάσετε με τα «παραδοσιακά χάλκινα» και να δοκιμάσετε γίδα βραστή προσφορά του λαογραφικού συλλόγου (ξέρουμε και να μαγειρεύουμε - υπάρχει & η ξανθογείτικη κουζίνα που είναι ενίοτε φτωχή αλλά πάντα ευρηματική)
20 Ιουλίου, εκδηλώσεις στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Εδώ γίνεται το αντάμωμα των απανταχού Ξανθογειτών
26 Οκτωβρίου, πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου πολιούχου του παραδοσιακού οικισμού "Ρουσίλοβο "
23 Δεκεμβρίου, το «ΛΗΣΝΙΚ» η παραδοσιακή φωτιά θα ανάψει για να ζεστάνει το θείο βρέφος και ο σύλλογος προσφέρει κάθε χρόνο πίττες, παραδοσιακές λιχουδιές, τσίπουρο, κρασί. (Διοργανώνεται ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες).
  
Ξανθόγεια 18 χρόνια πριν πανηγύρι Αγιου Αθανασίου 2 Μαϊου 1996

 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.