Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κοινωνικό Φροντιστήριο Αγίου Γεωργίου, μια όαση ανθρωπιάς (φωτο)


Στις  δύσκολες εποχές που διανύουμε με τις ηθικές αξίες να διαβρώνονται συνεχώς η εκκλησία αποδεικνύει έμπρακτα την στήριξη της στην τοπική κοινωνία. Η δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ηχηρό  μήνυμα αλληλεγγύης έναντι στο υλιστικό πνεύμα που επιτάσσουν  οι καιροί.

Στόχος του κοινωνικού φροντιστηρίου είναι η παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε μαθητές  που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις ενός οργανωμένου φροντιστηρίου. Ειδικότερα οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα μπορούν να απευθυνθούν στο ίδρυμα και να επωφεληθούν από τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσφέρει.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό του φροντιστηρίου απαρτίζεται από εθελοντές πτυχιούχους καθηγητές οι οποίοι σε αριθμό ξεπερνούν τους 80. Καθημερινά και χωρίς καμία ιδιοτέλεια επιτελούν λειτούργημα διαθέτοντας τον χρόνο τους προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές να ανταποκριθούν στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Τα μαθήματα που παρέχονται καλύπτουν όλες τις τάξεις δημοτικού , γυμνασίου, γενικού  λυκείου σε τμήματα διαμορφωμένα ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή. Ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν εκεί είναι μεγάλος ενώ ανάλογος είναι και ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ  που οφείλουν την επιτυχία τους στο κοινωνικό φροντιστήριο.

Αφετηρία αυτού του αξιέπαινου επιτεύγματος υπήρξε η πρωτοβουλία του ιερέα Ιωάννη Σπυρίδη και της πρεσβυτέρας να ενισχύσουν την τοπική κοινωνία  στην  δύσκολη περίοδο της κρίσης. Ο πατήρ Ιωάννης διακρίνοντας την αδυναμία όλο και περισσότερων οικογενειών να στηρίξουν την φοίτηση των παιδιών τους σε οργανωμένα φροντιστήρια αποφάσισε να τους προσφέρει αυτή την δυνατότητα δωρεάν. Για το εγχείρημα αυτό αρχικά επιστράτευσε μια μικρή ομάδα ανθρώπων τόσο καθηγητών όσο και συντονιστών που βοηθούσαν στην οργάνωση της προσπάθειας. Τα πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν  ήταν ολιγάριθμα και τα μαθήματα που παρέχονταν περιορισμένα όμως τόσο η ευαισθητοποίηση από πλευράς καθηγητών όσο και η ζήτηση από πλευράς μαθητών οδήγησαν το φροντιστήριο να πάρει τις σημερινές του διαστάσεις. Από τότε το φροντιστήριο μετρά τον δέκατο χρόνο λειτουργίας του ενώ το παράδειγμά του έχουν ακολουθήσει κι άλλες ενορίες με αποτέλεσμα ο θεσμός του κοινωνικού φροντιστηρίου  να διευρύνεται συνεχώς .

Το εγχείρημα αυτό αρχικά στεγάστηκε σε δομές που διέθετε η εκκλησία οι οποίες ωστόσο αδυνατούσαν όλο και περισσότερο να εξυπηρετήσουν τον όγκο του φροντιστηρίου. Το καλοκαίρι του 2017 το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»  αξιολογώντας το έργο ανιδιοτελούς προσφοράς που παράγει η εκκλησία αποφάσισε συνδράμει ουσιαστικά ,δωρίζοντας το ποσό των 150.000 ευρώ για την ανακατασκευή του κτηρίου.  Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από εράνους της ενορίας  οδήγησαν στην ανέγερση του νέου υπερσύγχρονου κτηρίου στο οποίο στεγάζεται πλέον το φροντιστήριο. Η κίνηση αυτή έδωσε ώθηση και ελπίδα  στο φροντιστήριο να συνεχίσει το έργο του διαθέτοντας πλέον όλα τα απαραίτητα μέσα.

Η προσπάθεια αυτή επιβεβαιώνει  πως όσο και αν οι θεσμοί δοκιμάζονται κάποιες αξίες έχουν την δύναμη να μένουν αναλλοίωτες στα κελεύσματα των καιρών. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχει καταφέρει να συγκινήσει με το έργο της και να μεταδώσει έμπρακτα και ειλικρινά το μήνυμα της αγάπης για τον συνάνθρωπο. Λαμπρά παραδείγματα αποτελούν όλοι οι συντελεστές που έχουν συμβάλλει στη δημιουργία  και  την συνέχιση του κοινωνικού φροντιστηρίου και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Η συμβολή όλων μας ωστόσο κρίνεται ζωτικής σημασίας για το φροντιστήριο και  κάθε μορφή βοήθειας είναι καλοδεχούμενη.

Κυριακή Αρετάκη

agge
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.