Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρωτοβουλία Πολιτών: Η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-ΠΕ Πέλλας μέσω Γιαννιτσών μπορεί να αποτελέσει τμήμα της "Σιδηροδρομικής Εγνατίας"


Πρόσφατη είναι η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ για την ανάθεση της Σύμβασης Μελέτης  Γ`φάσης  της σύνδεσης του Νέου Λιμένα Καβάλας (στη Νέα Καρβάλη) με τους Τοξότες Ξάνθης σε κοινοπραξία μελετητικών γραφείων. 
Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την αναμονή της προώθησης για χρηματοδότηση από τo CEF της μελέτης και κατασκευής της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Π.Ε.Πέλλας μέσω Γιαννιτσών, η Πρωτοβουλία Πολιτών για το Σιδηροδρομικό Δίκτυο ΠΕ Πέλλας, με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Π.Ε.Πέλλας μέσω Γιαννιτσών εκτός από τα πολλά ανταποδοτικά οφέλη της είναι ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, πράγμα που έχει πολλές φορές έχει αναδειχθεί από την Πρωτοβουλία στο παρελθόν και  μπορεί να αποτελέσει τμήμα της "Σιδηροδρομική Εγνατίας"  όπως εξ άλλου δήλωσε και  ο υπουργός μεταφορών Χ.Σπίρτζης στις 3-10-2017 στα Γιαννιτσά».

«Μπορεί δηλαδή», επισημαίνει η Πρωτοβουλία στην ίδια ανακοίνωση «να αποτελέσει συνέχεια της υπό κατασκευή ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ (Αλεξανδρούπολη-Τοξότες Ξάνθης-Καβάλα-Αμφίπολη -Θεσσαλονίκη) προς τη Δυτική Μακεδονία ,τη Δυτική Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια».
 Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της επικαιροποιημένης μελέτης σκοπιμότητας (του 2008 ) που δημοσιοποιήθηκε το Μάρτη του 2018 η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών θα έχει συνολικό μήκος 86,7 χλμ και κόστος 110 εκ €.Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης να τονίσουμε πως η σύνδεση Τοξότες - Ξάνθη μήκους 31,8 χλμ θα έχει κόστος 250 εκ €. 
Η πολύ μεγάλη αυτή διαφορά κόστους/χλμ οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ιδιαίτερα φιλικό πεδινό ανάγλυφο της σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Π.Ε.Πέλλας μέσω Γιαννιτσών.


Kαι η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: 
«Είναι επομένως αυτονόητη η άμεση υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Π.Ε.Πέλλας μέσω Γιαννιτσών με οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο και θέλουμε να πιστεύουμε πως οι δεσμεύσεις  του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών για προώθηση της χρηματοδότησης της μελέτης και του έργου στο C.E.F. (Connecting Europe Facilities) στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα γίνουν πραγματικότητα».  


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.