Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γ. Καρασμάνης: Τέσσερα χρόνια αφήνουν αζήτητα στις Βρυξέλλες 254 εκ. ευρώ για μέτρα προστασίας των δασών μας!


Τα δάση μας "ρημάζονται" κάθε χρόνο από τις φωτιές, αλλά η Κυβέρνηση, κοντά τέσσερα χρόνια την εξουσία, δεν έχει καν ενδιαφερθεί να πάρει 254 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων για μέτρα και δράσεις προστασίας τους!

Την εγκληματική ολιγωρία είχε καταγγείλει ο Γιώργος Καρασμάνης αρχικά με παρέμβασή του σε συνεδρίαση αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Αφορούσε στο μέτρο Μ8 που ο ίδιος ως Υπουργός με τους συνεργάτες του είχαν εντάξει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο όμως η διάδοχός του ηγεσία στο Υπουργείο δεν έχει καν… προκηρύξει!

Η καταγγελία Καρασμάνη είχε ευαισθητοποιήσει τον συμμετέχοντα στην Επιτροπή Γιώργο Δημαρά, τότε απλό κυβερνητικό βουλευτή και σήμερα Υφυπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος απευθύνθηκε στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που, ως συνήθως, επιχείρησε να μεταθέσει την αποκλειστική ευθύνη του!

Με Ερώτησή του στη Βουλή τώρα, ο πρώην Υπουργός, προειδοποιεί ότι για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα που λήγει σε λιγότερο από δυόμιση χρόνια και του οποίου οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση και εκτέλεση είναι χρονοβόρες και μόνον τους θερινούς μήνες, κινδυνεύει να χαθεί και μαζί του οι κοινοτικοί πόροι. Και καλεί την μεν ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να σπεύσει να προκηρύξει το Μ8 ώστε να προλάβει να απορροφήσει τα 254 εκατομμύρια, τη δε ηγεσία του συναρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος να τα αξιοποιήσει εγκαίρως και πλήρως, σε έργα αποκατάστασης ζημιών αλλά και πρόληψης μελλοντικών καταστροφών στον δασικό μας πλούτο.

Ακολουθεί η Ερώτηση

 ΕΡΩΤΗΣΗ

 Του Βουλευτή Πέλλας Γιώργου ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
 Προς τους Υπουργούς:
·        Αγροτικής Ανάπτυξης
·        Περιβάλλοντος

ΘΕΜΑ:  «Στο έλεος της φωτιάς τα δάση μας και στα κοινοτικά ταμεία… αζήτητα 254 εκ. για μέτρα προστασίας τους»!

Τραγικές είναι για τη χώρα μας οι συνέπειες των πυρκαγιών που κάθε χρόνο ¨ρημάζουν¨ το δασικό μας πλούτο αλλά, παρά ταύτα, 254 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων, που θα χρηματοδοτούσαν δράσεις και μέτρα για την προστασία και την αποκατάσταση των ζημιών στα δάση μας, έχουν αφεθεί – σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα – αζήτητα και αναξιοποίητα στις Βρυξέλλες, εξ αιτίας της εγκληματικής ολιγωρίας της Κυβέρνησης και, ειδικότερα, της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!

Το εξοργιστικό γεγονός, είχε καταγγείλει ο ερωτών στη Βουλή με παρέμβασή του σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στα τέλη Ιουνίου, σε χρόνο ανύποπτο, ένα μήνα πριν από την εθνική τραγωδία με την εκατόμβη των θυμάτων στην ανατολική Αττική. Είχε υπογραμμίσει ότι μόνον την περσινή χρονιά περισσότερες από 10.000 φωτιές είχαν αφανίσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και ενώ στα κοινοτικά ταμεία παραμένουν αναξιοποίητα τα πολύτιμα κονδύλια που προορίζονται ακριβώς για την προστασία και την αποκατάστασή τους!

Αυτά τα χρήματα αφορούν στο μέτρο Μ8 που επί της δικής του θητείας στο Υπουργείο είχε συμπεριληφθεί στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), για την χρηματοδότηση επενδύσεων στην ¨ανάπτυξη δασικών περιοχών και στην βελτίωση και τη βιωσιμότητα των δασών¨, καθώς επίσης και στην αποκατάσταση των ζημιών. Κοινοτικοί πόροι που θα μπορούσαν, όχι μόνον να περιορίσουν κατά μέγιστο μέρος τις ανυπολόγιστες ζημιές στα δάση μας, αλλά και να τις αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα δε, θα είχαν δώσει πολλές θέσεις εργασίας (όπως πχ δασεργατών) ενισχύοντας οικονομικά τις ευάλωτες τοπικές κοινωνίες.

ΕΠΕΙΔΗ, εκείνη η παρέμβαση του υπογράφοντος στην Ειδική Επιτροπή ευαισθητοποίησε τον παριστάμενο συνάδελφο Γιώργο Δημαρά – τότε απλό κυβερνητικό Βουλευτή, αλλά σήμερα Υφυπουργό Περιβάλλοντος…

ΕΠΕΙΔΗ, ο κ. Δημαράς αμέσως μετά δήλωσε στον ερωτώντα ότι απευθύνθηκε στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά αυτός μετέθεσε την ευθύνη στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος…

ΕΠΕΙΔΗ, ακόμη και σήμερα – κοντά τέσσερα χρόνια – το μέτρο Μ8 ακόμη δεν έχει καν προκηρυχθεί, τα 254 εκατομμύρια ευρώ μένουν αζήτητα στα κοινοτικά συρτάρια και τα δάση μας κάθε χρόνο απροστάτευτα στο έλεος της φωτιάς…

ΕΠΕΙΔΗ, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα λήγει στις 31/12/2020, με δεδομένο δε ότι οι διαδικασίες δημοπράτησης και υλοποίησης με χρονικά περιθώρια μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες είναι χρονοβόρες, που σημαίνει ότι, αν δεν προκηρυχθεί άμεσα ώστε να τρέξουν τάχιστα οι διαδικασίες, να απορροφηθούν και αξιοποιηθούν έγκαιρα τα κοινοτικά κονδύλια, θα χαθούν πολύτιμοι πόροι για την προστασία και τη βιωσιμότητα του δασικού μας  πλούτου…

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων:

·        Του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως αποκλειστικά υπεύθυνης για να προκηρύξει χωρίς χρονοτριβή το μέτρο Μ8 που είναι ενταγμένο στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

·        Του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δραστηριοποιηθεί ¨με ταχύτητα φωτός¨ ώστε να αξιοποιήσει πλήρως τα κοινοτικά χρήματα σε μέτρα και έργα που θα αποκαταστήσουν κατά το δυνατόν τις μέχρι σήμερα ζημιές και θα αποτρέψουν νέες καταστροφές στα δάση μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Ψιλά γράμματα για τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σώου στην τηλεόραση από το Τσίπρα όλα καλά θα πουν και όλα μια χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΑΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΝ ΜΟΥΓΓΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΕΔΕΙΞΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΆΧΑ ΛΕΝ Σ ΑΠΌΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΉΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ Μ ΝΔ ΠΟΛΎ ΠΑΡΑΜΙΘΙ ΝΔ ΜΟΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ.
      ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.