Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τάσος Σιώνης: Η αλήθεια πίσω από την «ακριβή βιτρίνα» είναι ότι ο Δήμος Έδεσσας απέτυχε στην διαχείριση των απορριμμάτων


Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αφού η χώρα μας αδυνατεί να παρακολουθήσει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να συμμορφωθεί με τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Φυσικά πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πλέον μιλάμε για διαφυγόντα κέρδη από την μη ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, αφού τα χρηματικά ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια. 
Η  Ευρωπαική Ένωση έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2020 το 50% των αποβλήτων να  ανακυκλώνεται/επαναχρησιμοποιείται, ενώ με νέα της οδηγία έθεσε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.  Συγκεκριμένα φιλοδοξεί τα ποσοστά να είναι  55% το 2025, 60% το 2030 και 65% το 2035. Φυσικά για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζεται ο σωστός σχεδιασμός, η προσήλωση στο όραμα, η εντατική δουλεία,  και η αλλαγή νοοτροπίας.  Δυστυχώς η νυν , δημοτική  και περιφερειακή αρχή  απέτυχαν να υλοποιήσουν τους στόχους,  αγκυλωμένες σε  πολιτικές και ιδέες μιας άλλης εποχής. 
Η διαλογή στην πηγή των αποβλήτων και η υιοθέτηση καλών πρακτικών στην διαχείριση απορριμμάτων είναι πλέον μονόδρομος αφού το ειδικό τέλος ταφής στα ΧΥΤΑ ανά τόνο το 2014 κόστιζε 18 ευρώ, σήμερα και μέχρι το 2019 θα κοστίζει 23 ευρώ, το 2020 θα αυξηθεί  στα 30 ευρώ ενώ υπάρχει πρόθεση να φτάσει τα 60 ευρώ ανά τόνο σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων.


Σύμφωνα και με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Έδεσσας και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 15/06/2016 στο ΧΥΤΑ το 2014 κατέληξαν 10.176 τόνοι αποβλήτων, ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης το 2014 ήταν 6,14% και 6,01%το 2015, δηλαδή υπολειπόμαστε σημαντικά από τους στόχους που θέσαμε. Έτσι το 2015 572,65 τόνοι ανακυκλώθηκαν ενώ168,62 ως υπόλειμμα επέστρεψαν στο ΧΥΤΑ Έδεσσας για ταφή δηλαδή το 29,45% των αποβλήτων που κατέληξαν στο μπλε κάδο έπρεπε να είναι στον πράσινο. Αν ανατρέξουμε τώρα στα οικονομικά στοιχεία 404tn*18ευρώ/tn=7.272 (18ευρώ/tn το ειδικό τέλος ταφής)  προκύπτει ότι σε ετήσια βάση ο Δήμος από την ανακύκλωση είχε κέρδος 7.272 ευρώ το 2015 ποσό  που όμως  είναι πλασματικό γιατί τελικά προκύπτει αρνητικό πρόσημο εάν συνυπολογίσουμε  το κόστος μεταφοράς στο ΚΔΑΥ αλλά και της επιστροφής των υπολειμμάτων στο ΧΥΤΑ Έδεσσας (καύσιμα και εργατοώρες). 
Έτσι λοιπόν ενώ άλλοι δήμοι έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από την ανακύκλωση ο Δήμος Έδεσσας έχει αποτύχει παταγωδώς και αυτό  γιατί ενώ επτά χρόνια γνωρίζει ότι δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος από την γραμμή ανακύκλωσης, δεν αναζήτησε άλλες  εναλλακτικές πρακτικές διαχείρισης, δεν πραγματοποίησε ευρείες καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα ποσοστά υπολειμμάτων που επιστρέφουν στο ΧΥΤΑ Έδεσσας, αλλά και να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης. Επίσης δεν διεκδίκησε από την Περιφέρεια την αποπεράτωση του ΚΔΑΥ  στο «Άσπρο Κεφάλι» που είναι χωροθετημένο εδώ  και μια δεκαετία προκειμένου να μηδενιστούν τα έξοδα μεταφοράς. Δεν προχώρησε ουσιαστικά στην δημιουργία ενός κεντρικού και ενός περιφερειακού πράσινου σημείου, ούτε και στην δημιουργία πράσινων νησίδων. Ακόμη  δεν προχώρησε στην τοποθέτηση καφέ κάδων προκειμένου οι πολίτες να ξεκινήσουν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητα τους. Σύμφωνα και  με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου  Έδεσσας θα έπρεπε το 2016 να οδηγηθούν για κομποστοποίηση 233,10 τόνοι, το 2017 466,18tn, το 2018 932,36tn, το 2019 1398,54tn και 2020 1.864,72tn  βέβαια βρισκόμαστε στο τέλος του 2018 και κανένας καφέ κάδος δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά και αν αύριο γέμιζε η πόλη με καφέ κάδους θα υπήρχε πρόβλημα αποκομιδής αφού η Περιφέρεια δεν φρόντισε για την έγκαιρη δημιουργία  μονάδας επεξεργασίας των βιοαποβλήτων. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης είναι ότι ενώ σήμερα ο εργολάβος που ανέλαβε την αποκομιδή καλείται να περισυλλέξει περίπου 10.000tn αποβλήτων το 2020 θα περισυλλέξει 5.973,62tn σύμμεικτα συν 1.864,72tn κομπόστ δηλαδή θα περισυλλέξει 2.161,66tn  λιγότερα απόβλητα αλλά θα πληρωθεί με το ίδιο χρηματικό ποσό.
Συμπερασματικά θα ήθελα να αναφέρω ότι υφίστανται ποικίλες εναλλακτικές μέθοδοι για την βιώσιμη αξιοποίηση των απορριμμάτων. Όμως ο Δήμος μας πιστός στην ασυνέπεια του και στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού αδυνατεί  να υιοθετήσει και να εφαρμόσει ακόμη και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης που ο ίδιος συνέταξε.
ΤΑΣΟΣ ΣΙΩΝΗΣ

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

19 σχόλια:

 1. Δεν ψηφίζουμε τσεπκεντζη ρε μη μας πριζετε κι εσυ και ο Θωμας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. γνωστος ¨μονιμως αντιδραστικος ¨ ο κυριος αυτος ...τσιρακι του σοντρα τοτε και τωρα του τσεπκεντζη ....κριμα βρε λεβεντη μου ....το μονο που καταφερνεις ειναι να γινεις πιο αντιπαθης απο οτι εισαι ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι για τα σοβαρά επιχειρήματα σου

   Διαγραφή
  2. αγαπητε 11:56 αυτος ειναι αντιδραστικος για κατι που τον ενοχλει να πληρωνει εσυ που εισαι τσιρακι του γιαννου και προσκυνας απο το πρωι μεχρι το βραδυ για 0,60 δεν εισαι καλυτερος

   Διαγραφή
  3. ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ Η Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

   Διαγραφή
 3. Δεν μπορώ καν να τους φανταστώ τριάδα .
  Επί του θέματος πάντως με τα σκουπίδια βλέπω πιο καλή δουλειά τελευταία από ότι ήταν παλιά .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα στην γειτονιά μου να δεις πόσο καλή δουλειά γίνεται τσιράκι του Γιάννου με τρύπιους κάδους που παρακαλάω από πέρσι να αλλάξουν, ρήμαξε την καθαριότητα για να βολεύει δικά του παιδιά στον ιδιώτη, αλλά και εκείνα τα εκμεταλλεύεστε με 500 ευρώ η απόλυτη ξεφτίλα βολεμένε. Μαλλού δεν παρακολουθεις ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ με δεκάδες πολίτες να χώνουν με φωτογραφίες. Ντροπή σου τσιράκι πήγατε τον δήμο Έδεσσας 50 χρόνια πίσω. Ο Σιώννης την άποψη του λέει σωστή η λάθος εσείς μόνο μαύρη προπαγάνδα.

   Διαγραφή
  2. στο ντερε ζεις η στο καραμαν η πόλη είναι πιο καθαρή από πριν το λένε όλοι,

   Διαγραφή
  3. Επιτέλους λες την αλήθεια, η πόλη στα κεντρικά είναι "σχετικά καθαρή" όπως ήταν πάντα, οι γειτονιές στο μαύρο το χάλι. Τώρα αν θεωρείς ότι στο Καραμάν και στο Ντερέ ζουν πολίτες Β, κατηγορίας λυπάμαι για εσένα και τον δήμαρχο σου που ξέχασε που γεννήθηκε. Την εικόνα του δήμου θα την δεις από τις αποθήκες του, σκουπίδια με ποντίκια και εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας κάνουν πάρτι, η απόλυτη ξεφτίλα. Και ξέρεις και κάτι ότι και να κάνει τώρα είναι αργά 8 χρόνια μας απέδειξε ότι ούτε για κλητήρας δεν κάνει.

   Διαγραφή
  4. έμενα με ενδιαφέρει η πόλη να είναι καθαρή και είναι το παραδέχτηκες, τώρα αν το ντερε η το καραμαν δεν ειναι μικρο το κακό το 90% είναι καθαρό
   υγ σε σύγκριση με την εποχή Γιαννάκη τώρα ο επόμενος πιστεύω να είναι καλύτερος

   Διαγραφή
  5. Μάλιστα κύριε από το Παρίσι, προφανώς θα έπρεπε να σου απαριθμήσω όλες τις γειτονιές και θα έβλεπες ότι μόνο το 30% είναι καθαρό, ούτε καν το πάρκο καταρρακτών έχει την πρέπουσα καθαριότητα. Με εργολάβους από την Κρήτη και την Αθήνα γιατί άραγε, η πόλη δεν ξεβρωμά. Την άλλη φορά δεν θα ψηφίσουμε δήμαρχο αλλά εργολάβο. Τα πούλησε όλα ο δήμαρχος εργολάβος.

   Διαγραφή
 4. Σας ταΐζουμε τζάμπα δεν θα σας ψηφίσουμε κιόλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πολυ καλη ενημερωση κ.Σιωνη ... τις μασκες ποτε θα τις βγαλετε???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φίλε Τσιώνη. Ο Γιάννου εκτός από τις φωτογραφίες στους ΧΥΤΑ της Γερμανίας εχει αποδείξει πόσο μικρός είναι πολιτικά. Απλά απέτυχε και σε αυτόν τον τομέα. Αλλά και εσεις κολλυμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα γίνεται το δεκανίκι του για να ξαναβγει. Συνεννοηθείτε μεταξύ σας και μην του στρώνετε χαλί. Αλλα πέντε χρόνια σε κρίσιμο σημείο της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας να μην πάνε τον τόπο μας χρόνια πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΟΦΑ: "όπου φυσάει ο άνεμος", έτσι τους λέγαμε παλιά όλους αυτους τους τύπους. Σήμερα με τους τυφώνες και τους κυκλώνες, τους παίρνει και τους σηκώνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΔΙΩΞΑΤΕ ΤΟΝ ΔΑΛΚΑΛΙΤΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΛΩΝΙΖΕΤΕ. ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΟΙ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστό και ενημερωμένο σε βρίσκω, όντως ο Δαλκαλίτσης κρατούσε το γραφείο προπαγάνδας, ο Γιάννου έμεινε με τα τσικό γιατί ακόμα και ο Τζωρτζ ήταν β Εθνική. Οσο για τον Βλάχο ο μόνος δήμαρχος που έστειλε εργαζόμενους στα δικαστήρια, που έκοψε μισθούς παράνομα γιατί έτσι γούσταρε και ανάγκασε εργαζόμενους να φύγουν από την δουλειά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει άγιος μπροστά σε αυτά που έχει κάνει σε ανθρώπους. Όλοι μαζί να φύγει αυτή η παρέα ΟΜΕΡΤΑ. Ο Θεός να του ανταποδώσει το φέρσιμο σε αυτόν και την παρέα του. ΑΜΗΝ

   Διαγραφή
 9. αγαπητε 10¨35 που με αποκαλεις τσιρακι του γιαννου ,μαλλον δεν ζεις στην εδεσσα..πιο καθαρη η πολη μας δεν ηταν ποτε...και εχω δουλεψει οχταμηνο στην καθαριοτητα ,και επεισης βλεπω τους δρομους ...οσο για τον καθε γιαννου υποψηφιο τους εχω γραμμενους στο ενδοξοτερο ζωτικο σημειο του σωματος μου...καταλαβε οτι ο εν λογω κυριος ,οπως και ο βαγγελακος ο θωμας ,ο τσεπκεντζης ,διαφορα αλλα νεαρα ατομα που θηθεν ενδιαφερονται για την πολη και τους πολιτες,μας εχουν επισης γραμμενους στα ενδοξοτερα ζωτικα σημεια του σωματος τους...πλουσιοπαιδα που δεν εχουν βγει απο την πολη τους και αναλλαμβανουν δραση και καλα .....κοροιδο,ε κοροιδο,να σε δω και να με δεις ,πως θα πληρωσουμε το πετρελαιο και αυτο τον χειμωνα και τα φροντηστηρια των παιδιων μας,αν εχεις παιδια...εκτος αν εισαι και εσυ παιδαρελι σαν και δαυτους,οποτε μην ασχολεισαι με τετοιες ανοησιες,φαε τα λεφτα σου σε γουστα ,παλληκαρι μου ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. O GIANNOY EINAI KAMMENO XARTI. OYTE SYNDIASMO DE THA KANEI

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.