Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Σκύδρας Μάγδα Παπαδοπούλου: «Ο χώρος της Τ.Α. είναι ο πλέον κατάλληλος για να αξιοποιήσουν οι γυναίκες τις δυνατότητές τους»


Δηλώνει «ενεργή και μάχιμη υποψήφια Δημοτική σύμβουλος για τις Δημοτικές εκλογές του 2019» καθώς θεωρεί ότι «ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο πλέον κατάλληλος για να αξιοποιήσουν οι γυναίκες τις δυνατότητές τους και τούτο διότι οι γυναίκες  διαφαίνονται για την οργανωτικότητά τους, την επιμονή και ευαισθησία τους σε κοινωνικά θέματα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους».

Ο λόγος για την αντιδήμαρχο του δήμου Σκύδρας, Μάγδα Παπαδοπούλου, η οποία, σε συνέντευξή της στην Η.Ε. karatzova.com, θέτει παράλληλα τις προτεραιότητές της για τους τομείς ευθύνης της όπως η Παιδεία, η  Νεολαία, ο Πολιτισμός και η Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη.

Σε ότι αφορά τον θεσμό που υπηρετεί, υποστηρίζει την αναγκαιότητα όσο ποτέ του ουσιαστικού διαλόγου με την κεντρική πολιτική σκηνή «για να μπορέσει να επιβιώσει  και να λειτουργεί με αυτοτέλεια ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Σχετικά με την απλή αναλογική στην Τ.Α. θεωρεί ότι «στην πραγματικότητα αναδεικνύει τις μειοψηφίες και επιπλέον εγκυμονεί τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης των Δήμων», ενώ ξεκαθαρίζει ότι «δεν την ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή καθώς θεωρεί ότι «στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολλά να προσφέρει ακόμη».

Ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Μάγδας Παπαδοπούλου έχει ως εξής:


Ερώτηση: Κα Παπαδοπούλου, η επιθυμία σας και τελικά η ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από που πηγάζει; Ποιες προσωπικές ή άλλες ανάγκες καλύπτετε;

Απάντηση: Η ενασχόλησή μου με τα κοινά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση πηγάζει από την αγάπη, το πάθος και το μεράκι μου για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου. Η προσπάθειά μου είναι ένας διαρκής και καθημερινός αγώνας και πηγάζει από την εσωτερική μου ανάγκη για προσφορά και δημιουργία στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 

Ερ: Είστε εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στον δήμο Σκύδρας. Αν και η δήμαρχος είναι γυναίκα λειτουργείτε σε ένα «ανδροκρατούμενο» δημοτικό συμβούλιο; Αντιμετωπίζετε κάποιες δυσκολίες;

Απ: Η παρουσία των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει αυξηθεί και είμαι αισιόδοξη ότι στο άμεσο μέλλον θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ο χώρος της Τ.Α. είναι ο πλέον κατάλληλος για να αξιοποιήσουν οι γυναίκες τις δυνατότητές τους και τούτο διότι οι γυναίκες  διαφαίνονται για την οργανωτικότητά τους, την επιμονή και ευαισθησία τους σε κοινωνικά θέματα, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Η γυναίκα πολιτικός σήμερα, αποτελεί ισότιμο μέλος μιας δίκαιης και ισορροπημένης κοινωνίας που λειτουργεί και συμπεριφέρεται κατά κύριο λόγο χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις και έχει αποδείξει την αξία της με καθημερινό  αγώνα, με προσπάθεια και με τις ικανότητές της. Εντούτοις, ας μη κρυβόμαστε, υπάρχει και εκείνο το μικρό ποσοστό- που αποτελεί, βέβαια την εξαίρεση και όχι τον κανόνα- που η νοοτροπία και οι αντιλήψεις δυσκολεύονται να προσαρμοστούν ή να αλλάξουν. Προσωπικά μόνο συνεργασίες και πνεύμα αλληλεγγύης έχω λάβει από τους συναδέλφους μου δημοτικούς συμβούλους.  

Ερ: Δραστηριοποιείστε σε πολύ σημαντικούς τομείς, ως αντιδήμαρχος του δήμου Σκύδρας, μεταξύ των οποίων Παιδείας, Νεολαίας και Πολιτισμού. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας επιγραμματικά σ΄ αυτή την κατεύθυνση; Ο δήμος Σκύδρας έχει πολιτιστική ταυτότητα;

Απ: Αναμφισβήτητα ο πολιτισμός αποτελεί κεντρικό στοιχείο για την ταυτότητα της Δημοτικής Αρχής και της Δημάρχου μας. Οι δημότες μας αποτελούν πλέον παραγωγοί πολιτισμού και όχι μόνο αποδέκτες. Επιδιώξαμε και πετύχαμε συνεργασίες με όλους τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους του Δήμου μας, πετύχαμε άρτια οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενισχύσαμε τα μουσικά σύνολα και την Φιλαρμονική μας ώστε να γίνουν αγγελιοφόροι πολιτισμού για την τοπική μας κοινωνία. Πραγματοποιήσαμε πολύμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις (χορευτικές, εικαστικές, μουσικές) με την αρωγή εκπαιδευτικών και σχολείων σ’ όλη την διάρκεια του έτους σε κάθε γωνιά του Δήμου μας. Καθιερώσαμε μόνιμους πολιτιστικούς θεσμούς (χριστουγεννιάτικο χωριό, καρναβάλι, ανθοέκθεση, εμποροπανήγυρη κλπ). Επί ημερών της δημοτικής μας αρχής αναβίωσαν τοπικά έθιμα στις τοπικές μας κοινότητες, αλλά και στην πόλη της Σκύδρας. Λειτουργήσαμε προγράμματα επιμόρφωσης και πολλές ακόμη δράσεις. Στον τομέα του αθλητισμού ενθαρρύνουμε και διεξάγουμε αθλητικές διοργανώσεις με λαϊκή συμμετοχή (Λαϊκός Αγώνας Δρόμου), πραγματοποιούμε κατασκευαστικές βελτιώσεις κοινοχρήστων χώρων( σχολεία κλπ) για την εφαρμογή προγραμμάτων ομαδικού αθλητισμού, συντηρούμε και αναβαθμίζουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (κλειστά γυμναστήρια, αποδυτήρια), κινητοποιούμε φορείς και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για αναψυχή και συμμετοχή σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αθλητικών διοργανώσεων τοπικού χαρακτήρα (ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας, ημέρα ποδηλάτου κλπ). 
Η Δημοτική μας αρχή και η Δήμαρχός μας επιθυμεί τα σχολεία  του Δήμου μας από άκρη σε άκρη να αποτελέσουν το κύτταρο μόρφωσης και πολιτισμού, χώρος καλλιέργειας ανθρώπινων σχέσεων, ανάπτυξης δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό λοιπόν επενδύσαμε στην παιδεία με την ανέγερση σχολικών μονάδων (Ειδικό σχολείο Ανύδρου), πραγματοποιήσαμε επεμβάσεις σ’ όλες τις σχολικές μονάδες και εξοπλίσαμε σε πολλά απ’ αυτά υλικοτεχνική υποδομή. Με όλες μας τις δυνάμεις και σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας στηρίζουμε τα σχολεία μας και περιφρουρούμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης με ημερίδες και επιμορφώσεις( ημερίδες για θέματα νέων π.χ μέθη, σεξουαλική παρενόχληση, προσωπική υγιεινή κ.α.


Ερ: Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα, έχει αυξηθεί κατά πολύ φτώχεια και η ανέχεια σε πολλά νοικοκυριά. Ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, ποιες πρωτοβουλίες λαμβάνει ο δήμος σας για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους;

Απ: Ο Δήμος Σκύδρας αποδεικνύει έμπρακτα το κοινωνικό του πρόσωπο και έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που  πλήττει καίρια την τοπική μας κοινωνία. Μεταξύ των δράσεων αυτών συγκαταλέγονται η συλλογή τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών σε συμπολίτες μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αγοράς ειδών, διοργάνωση δράσης «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», συντήρηση αίθουσας συσσιτίου, οικονομική ενίσχυση συσσιτίου του Ι.Ν Αγίου Στεφάνου Σκύδρας, δωρεάν οδοντιατρικός, οφθαλμολογικός και παιδιατρικός έλεγχος σε 105 παιδιά με την κινητή μονάδα «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του «Χαμόγελου του Παιδιού» που φιλοξενήσαμε στην Σκύδρα, δωρεάν εξέταση μαστού σε 99 γυναίκες με την κινητή μονάδα μαστογράφου που επίσης φιλοξενήσαμε στην Σκύδρα, δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας σε δημότισσες μας, δωρεάν μαθήματα πρώτων βοηθειών, ημέρα αιμοδοσίας, Ίδρυση Σχολής Γονέων(Συμβουλευτική), ικανοποίηση αιτήματος οικονομικής στήριξης σε ανήλικο τέκνο δημότη μας σε συνεργασία με μη κερδοσκοπική οργάνωση, ίδρυση και λειτουργία ΚΈΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ και ΚΕΠ Υγείας. Τέλος, να αναφερθεί ότι έως σήμερα έχουν κατατεθεί συνολικά και εξετασθεί 25 αιτήσεις επανασύνδεσης για κομμένο ρεύμα ή για ρεύμα που έχει κοπεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών από άπορους συνδημότες μας από τις οποίες έχουν γίνει δεκτές οι 20 και αντιστοιχούν στο ποσό των 62.500 ευρώ!!!

Ερ: Ποια θέματα πιστεύετε ότι πρέπει να απασχολήσουν το θεσμό της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Είστε ικανοποιημένη από τις αρμοδιότητες που έχει ο θεσμός;

Απ: Θεωρώ κ. Μπουλουσάκη πως η κεντρική διοίκηση έχει μεταφέρει υπερβολικές αρμοδιότητες στους Ο.Τ.Α χωρίς ωστόσο την ανάλογη πρόνοια για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων. Με συνέπεια οι Δήμοι να λειτουργούν υποστελεχωμένα, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε σε υποδομές. Είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο ουσιαστικός διάλογος με την κεντρική πολιτική σκηνή για να μπορέσει να επιβιώσει  και να λειτουργεί με αυτοτέλεια ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ας μη λησμονούμε άλλωστε το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον καθημερινό δέκτη παραπόνων και απαιτείται μόχθος, θέληση και μεγάλος αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων που άπτονται της καθημερινότητας και όχι μόνο. 

Ερ: Είστε υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; 

Απ: Άποψη μου είναι ότι ενώ η απλή αναλογική δίνει την εντύπωση ότι αποτελεί δίκαιο μέσο για την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πραγματικότητα αναδεικνύει τις μειοψηφίες και επιπλέον εγκυμονεί τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης των Δήμων και τούτο διότι οι Δήμοι διαχειρίζονται πολύπλοκα θέματα, αλλά και θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και της ασφάλειας των δημοτών.  Πολλές φορές απαιτούνται άμεσες, έκτακτες και γρήγορες αποφάσεις. Η απλή αναλογική και θαρρώ πως θα δυσχεράνει έτι περαιτέρω την λήψη τέτοιων αποφάσεων. 

Ερ: Πως σχολιάζετε την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας μας; Πιστεύετε ότι είμαστε στο τέλος της δύσκολης διαδρομής ή η απόσταση για να βγούμε από το «τούνελ» είναι ακόμη πολύ μεγάλη;

Απ: Εκφράζω την μετριοπαθή αισιοδοξία  μου ότι η κοινωνία μας θα βγει σε εύλογο χρόνο από την κρίση που την επηρέασε βαρύτατα. Χωρίς να επιθυμώ να μετριάσω την σοβαρότητα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η κρίση ‘ωρίμασε’ την κοινωνία μας, αφύπνισε συνειδήσεις, σημειώθηκε σημαντική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς μας. Καλλιεργήθηκε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός , η βοήθεια στον συνάνθρωπο και η αγάπη προς τον πλησίον. 

Ερ: Δηλώνετε «πιστή» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σας ενδιαφέρει και η κεντρική πολιτική σκηνή; Θα είστε και πάλι υποψήφια δημοτική σύμβουλος; Με ποιό τρόπο πιστεύετε ότι γενικότερα η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να αποκτήσουν και πάλι την χαμένη αξιοπιστία τους;

Απ: Δηλώνω ενεργή και μάχιμη υποψήφια Δημοτική σύμβουλος για τις εκλογές του 2019. Θέτω ως πρωταρχικό στόχο να συμβάλλω τα μέγιστα για την βελτίωση της τοπικής μου κοινωνίας. Με κερδίζει μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο μέσω της καθημερινής επαφής μου με τους συνδημότες μου η Tοπική Aυτοδιοίκηση. Δεν με ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή. Θαρρώ πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχω πολλά να προσφέρω ακόμη, εξάλλου διάγω την πρώτη μου θητεία ως δημοτική σύμβουλος. Η χώρα μας χρειάζεται πολιτικούς που να μπορούν να εμπνεύσουν τον πολίτη, να ακούσουν πραγματικά τους προβληματισμούς και τα παράπονά του. Να κάνουν την αυτοκριτική τους και να λειτουργούν  βάσει των γενικών  αρχών της δημόσιας διοίκησης, της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, της ισότητας και της διαφάνειας.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment