Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νησί Έδεσσας: Ένα «Νησί»… στη στεριά που «πλημμυρίζεται όμως από γλυκά νερά!


Το Νησί (Τοπική Κοινότητα Νησίου - Δημοτική Ενότητα Έδεσσας), ανήκει στον δήμο Έδεσσας της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “το Νησίον”. 
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Νησί ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Νησίου, του πρώην Δήμου Έδεσσας του Νομού Πέλλας.

Tο Nησί είναι κτισμένο σε πλαγιά του Bόρα 

Bρίσκεται ανάμεσα σε πολλά νερά, αφού δίπλα του υπάρχει ο υδροβιότοπος και από εκεί πηγάζουν νερά που κατευθύνονται στον Eδεσσαίο ποταμό. 
Δύο χιλιόμετρα (2 km) νότια του χωριού σώζονται τα ερείπια του μεταβυζαντινού ναού "γενεθλίου της Θεοτόκου". Πρόκειται για αξιόλογο κτίσμα του 1741 με σημαντικές αγιογραφίες στο εσωτερικό του. O επισκέπτης μπορεί να διακρίνει εκεί τα ίχνη παλαιοχριστιανικής βασιλικής και ερείπια βυζαντινών φάσεων του ναού. 
Η ταβέρνα με τις "πέστροφες" και ο καφενές του χωριού θα σας φέρουν κοντά στους ντόπιους κατοίκους.


Το «Νησί» και οι καραβίδες του

Το Νησί δεν είναι τόπος που περιβάλλεται από θάλασσα, όπως θα περίμενε κανείς λόγω ονόματος. Αντίθετα, η περιοχή «πλημμυρίζεται» από γλυκά νερά λόγω του μοναδικού υδροβιότοπου της λίμνης Άγρα Βρυτών. Εκτός από τις δενδρώδεις εκτάσεις με κερασιές, που αποτελούν σχεδόν μονοκαλλιέργεια, το Νησί είναι γνωστό και για τις καραβίδες του, οι οποίες εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής.
«Οι καραβίδες του Νησιού αλιεύονται από τα μέσα Ιουνίου και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και πωλούνται από τους εναπομείναντες ψαράδες περίπου στα 5 ευρώ το κιλό», αναφέρει στην ιστοσελίδα ypaithros.gr ο κερασοπαραγωγός και από τους παλαιότερους αλιείς καραβίδας στο Νησί, Πέτρος Γουνούσης. Όπως σημειώνει ο ίδιος δεν υπάρχουν πια μεγάλες ποσότητες και ένας ψαράς μπορεί να αλιεύσει έως και 20-30 κιλά καραβίδες.
Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70 υπήρχε σημαντικός ιχθυοπληθυσμός καραβίδας και οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Μάλιστα, λειτουργούσαν δύο τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης της καραβίδας και υπήρξε εξαγωγική δραστηριότητα προς τη Γαλλία.
Δυστυχώς, η ρύπανση του νερού της λίμνης και του οικοσυστήματος από απόβλητα εργοστασίου μείωσε αισθητά τον πληθυσμό τους. Έτσι, αν και στο παρελθόν υπήρξε η κύρια επαγγελματική ενασχόληση πολλών κατοίκων στο τρίγωνο των κοινοτήτων Νησίου, Άγρα και Βρυτών και σημαντικός οικονομικός πόρος για την τοπική κοινωνία, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 15 ερασιτέχνες ψαράδες καραβίδας, κυρίως από το Νησί, που εφοδιάζουν με το τοπικό έδεσμα τις ταβέρνες των γύρω περιοχών.
Στο χωριό αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δράση με σημαντικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νησίου Έδεσσας.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στο Νησί ΄Εδεσσας τιμάται η γιορτή του Αγ. Αθανασίου, σε εξωκλήσι που βρίσκεται στην περιοχή με το έθιμο «Κουρμπάνι» μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.
Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νησίου είναι ο Χρήστος Τσαπκίνης και μέλη οι Θεόδωρος Χορόζης και Πέτρος Γκουνούσης.
nisi
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.