Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιώργος Γιόρτσος : «Κλεισθένης»…Για τους πολίτες ή τους πολιτικούς;


Το 2019 έτος εκλογών άρα και αποφάσεων αποτελεί κομβικό σημείο εξελίξεων στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με ένα νέο εκλογικό σύστημα βασισμένο στην απλή αναλογική που στην πράξη δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν σχήματα χωρίς κομματικούς μηχανισμούς και χωρίς προηγούμενη εμπλοκή στον πολιτικό στίβο, βαδίζουμε προς ένα νέο δημοτικό συμβούλιο όπου η πλειοψηφούσα παράταξη είναι βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αυτοδυναμία.
Οι αποφάσεις επομένως θα λαμβάνονται μόνο με τη σύμπραξη τη συνεννόηση και τη κουλτούρα συνεργασίας. Στοιχεία που συνήθως λείπουν από την συνήθη πρακτική μέχρι σήμερα.
Ο «Κλεισθένης» όμως φέρνει τομές ακόμη και στην κατανομή των αξιωμάτων διοίκησης, δίνοντας τη δυνατότητα στον εκάστοτε Δήμαρχο να ορίζει Αντιδημάρχους από τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Ένα μέτρο που σοφά ο νομοθέτης προβλέπει, ώστε να βοηθήσει τον εκάστοτε Δήμαρχο να επιλέξει τους ικανούς ακόμη κι αν αυτοί προέρχονται από άλλο συνδυασμό.
Επιπλέον σημειώστε το ριζοσπαστικό μέτρο των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων στα Τοπικά Συμβούλια (Συμβούλια Κοινότητας). Στα τοπικά λοιπόν, οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι κάτι που τους δίνει το δικαίωμα να έχουν ελευθερία κινήσεων χωρίς τις διχαστικές δεσμεύσεις του παρελθόντος που πλήγωσαν τις τοπικές κοινωνίες.
Έτσι διασφαλίζεται η συνεργασία, απαλλαγμένη από στοιχεία ρεβανσισμού, όσων αναδειχθούν Πρόεδροι (από την πρώτη Κυριακή) και του συνδυασμού του Δημάρχου αφού θα μπορούν κάλλιστα να συνομιλούν και να συνεργάζονται χωρίς το «καπέλωμα» των παρατάξεων.
Οι κάτοικοι των Κοινοτήτων θα ψηφίζουν σε ξεχωριστή κάλπη και δεν χρειάζεται πια να ρωτούν «ποιον υποψήφιο δήμαρχο στηρίζει ο επικεφαλής στο τοπικό;».
 Όσοι μάλιστα επικεφαλής από νωρίς επενδύσουν σε πιο ανοικτή προσέγγιση θα βγουν διπλά κερδισμένοι αφού θα μπορέσουν να εκφράσουν ευρύτερα στρώματα ενισχύοντας τη συνοχή του χωριού τους.
Επέλεξα μερικές μόνο από τις κομβικές αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης ώστε να αναδειχθούν όσα θετικά φέρνει το νέο σύστημα παρόλη την κριτική που έχει δεχθεί.
Σε μια εποχή που η οξεία οικονομική κρίση δεν επιτρέπει ούτε την αποχή, ούτε την απαξίωση της κορυφαίας στιγμής της δημοκρατίας, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μας δίνεται μια χρυσή ευκαιρία να αναδειχθούν με τρόπο παραγωγικό, νέες υγιείς φωνές που θα δώσουν νέα ώθηση στο αυτοδιοικητικό πράττειν.
Ας τολμήσω μια πρόβλεψη….Το παράθυρο ευκαιρίας που μας ανοίγεται με το νέο εκλογικό σύστημα θα αναδιατάξει άρδην το πολιτικό προσωπικό. 
Και πάντως όχι για κακό!

Με εκτίμηση 
Γιόρτσος Α. Γεώργιος
Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

4 σχόλια:

 1. Σωστές παρατηρήσεις αν και ειμαι επιφυλακτικός αν τελικά λειτούργησει ο Κλεισθενης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μας κούρασαν όλοι οι πολιτικάντηδες.
   είναι καιρος για ανθρώπους με ικανότητες
   Φτάνει πια με τους κολλητούς και τα ανίψια
   βαλτωσαμε

   Διαγραφή
 2. Έχετε καταλάβει τι πάνε να κάνουν στους Δήμους;Ο εκλεγμένος Δήμαρχος επειδή δεν θα έχει πλειοψηφία,θα είναι έρμαιο της αντιπολίτευσης.Δεν θα μπορεί ούτε προϋπολογισμό να περάσει.Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί θα είναι συχνό φαινόμενο.Θα υπάρχει ένα συνεχές δούναι και λαβείν.Δείτε τι έγινε με τη συνεργασία Σύριζα_Ανελ.Η διαφορά της κυβέρνησης με τον Δήμο είναι στο εξής,Η κυβέρνηση χάνοντας την πλειοψηφία πέφτει και προκηρύσσονται άμεσα εκλογές.Αν ο Δήμαρχος χάσει την πλειοψηφία και δεν μπορεί να συνεργαστεί με καμιά παράταξη θα υπάρξει ακυβερνησία,δεν θα πληρώνονται οι υπάλληλοι,οι προμηθευτές,οι φοροι,τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π.Αυτά τα ωραία φέρνει ο Καλλικράτης.Καμια ελευθερία κινήσεων,συνεργασίας αλλά μια συνεχή και ψυχοφθόρα συναλλαγή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θεωρώ υπερβολικους τότε φόβους που εκφράζετε
  Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια τίποτα δεν απέδειξε ότι ισχυρές πλειοψηφίες τα κατάφεραν καλά
  Το αντίθετο... Ισχυρές δημοτικές παρατάξεις αποδείχθηκαν λίγες έως ανύπαρκτες σε έργα και δράσεις

  Στον δήμο μας αυτο είναι εμφανές με την διαχρονική οπισθοδρομηση

  Είναι ευκαιρία να μάθουμε να συνεργαζομαστε

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.