Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μετά το «κράξιμο» από τον Κοινοτικό Επίτροπο άρον άρον έλεγχοι για το κάπνισμα - Βαριά πρόστιμα σε μαγαζιά και θεριακλήδες


Μετά από τον θόρυβο που προκάλεσε το «κράξιμο» από τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο για τη μη εφαρμογή του απαγορευτικού στο κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας υπέγραψαν άρον- άρον την Απόφαση για το Τέλος Καπνιζόντων, προσεγγίζοντας, ωστόσο, το θέμα με μάλλον εισπρακτική διάθεση.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, για τη λειτουργία του χώρου καπνιζόντων σε καζίνο, στεγασμένα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και σε καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, ο χώρος αυτός θα πρέπει:

·         Να έχει μέγιστο εμβαδόν έως το 1/2 των τετραγωνικών του συνολικού εμβαδού του καταστήματος
·         Να διαχωρίζεται σαφώς από τους χώρους μη καπνιζόντων και να φέρει κατάλληλη σήμανση σε εμφανές σημείο ορατό από τους παρευρισκόμενους εντός του χώρου
·         Να είναι εφοδιασμένος με κατάλληλο σύστημα εξαερισμού ώστε να αποκλείεται η ανάμιξη του καπνού και των προϊόντων του με τον υπόλοιπο χώρο της επιχείρησης καθώς και με τον αέρα που κυκλοφορεί στο σύστημα εξαερισμού του υπόλοιπου κτιρίου
·         Να λαμβάνονται εντός του χώρου καπνιζόντων, τα κατάλληλα μέτρα απαγωγής του καπνού καθώς και μέτρα για πρόληψη πυρκαγιάς.

Αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία των παραπάνω χώρων είναι, όμως, η καταβολή Τέλους Καπνιζόντων και κάπου εδώ έρχεται με σχετική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ για να ορίσει τις λεπτομέρειες είσπραξης. Κατ’ αρχάς, το Τέλος είναι ετήσιο και το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντων. Και τι γίνεται με τους υπόχρεους, που έχουν ήδη προβεί στην ανανέωση του λειτουργίας του χώρου καπνιζόντων για την περίοδο από 1/7/2018 έως 30/6/2019; Θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση έως την 31/3 και να καταβάλουν το μισό του αναλογούντος ετήσιου τέλους, δηλαδή 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ και την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, στην περίπτωση που τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης διαπιστώνουν την μη υποβολή δήλωσης Τέλους Καπνιζόντων, ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Αρχές για τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις μη εφαρμογής των διατάξεων περί απαγόρευσης καπνίσματος. Και τα πρόστιμα είναι αρκούντως τσουχτερά.

Για κάπνισμα σε κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι χώροι παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά παράβαση, το οποίο ανεβαίνει στα 600 ευρώ, εφόσον πρόκειται για δημοτικά διαμερίσματα άνω των 2.000 κατοίκων. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει, όμως, «καμπάνα» 50 ευρώ και στους… θεριακλήδες.

Αρμόδια όργανα για τους ελέγχους στην εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι κατά βάση οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ και η δημοτική αστυνομία.

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 σχόλια:

 1. Μαμελούκοι ή Ευρωπαίοι? Ας διαλέξουμε επιτέλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μια ευχαριστηση μας έμεινε όλα μας τα κοψανε σε λίγο θα κόψουμε και την μύτη μας οκ δλδ μόνο τα μαγαζιά 300 τ.μ αν πληρώσουν θα μπορούν δλδ αν πληρώσουμε δεν πειράζει τους υπόλοιπους ο καπνός? Γιατί μιλάμε για τον ίδιο χώρο απλά χωρίζεται νοερά η μάλλον χωρίζεται με 200 ευρώ το τετραγωνικό ωραίο σύστημα διαχωριστικό με € έτσι δεν ενοχλεί και τους φανατικούς αντικαπνιστες τι κόμπλεξ!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΠΑΣ ΝΑ ΦΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΑΝΤΕ ΜΗ ΠΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΤΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΑ ΤΟΝ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ,ΑΣ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΠΙΑ ,ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΕΥΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΝΑ ΠΑΝ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΕΙΑ ,ΟΧΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ,ΕΛΛΕΕΕΕΕΕΟΣ ΠΟΙΑ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν πατάμε στα μαγαζιά που καπνίζουν και....τέλος! Είναι λιγότεροι και φυσικά αυτοί είναι φασίστες! Δεν σέβονται κανέναν γιατί είναι εγωιστές και φυσικά...μόνοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι πιο φανατικοί αντικαπνιστες είναι οι πρώην καπνιστές αι παρατήστε μας αρχκομπλεξικοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο πολάκης ο Πολλά βαρύς θα το κόψει όποτε γουστάρει

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.