Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στο Κτηματολόγιο η Ελλάδα αναστενάζει – Οι κίνδυνοι να χαθούν περιουσίες


Θέατρο του παραλόγου με το Κτηματολόγιο που... στήνεται στο πόδι. Κακή ενημέρωση, απουσία εγγράφων και άλλες ιστορίες ελληνικής τρέλας. 
Μπορεί να είμαστε σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο το θέμα που κυριαρχεί σε πολλές περιοχές της επαρχίας δεν είναι οι επερχόμενες εκλογές (περιφερειακές, δημοτικές και εθνικές), αλλά το… κτηματολόγιο.
Μετά από 10ετίες πλήρους νιρβάνας και υπό την δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών το επίσημο ελληνικό κράτος αποφάσισε επιτέλους να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο για την δημιουργία κτηματολογίου.
Δυστυχώς όμως όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, έτσι και το κτηματολόγιο στήνεται στο… πόδι. Με ελάχιστη προετοιμασία και χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κάποιους, αν δεν πράξουν τα δέοντα να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία.
Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την προσπάθεια καταγραφής της περιουσίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, άνοιξαν οι ντουλάπες με τους… σκελετούς: κακή ενημέρωση των πολιτών για την ενεργοποίηση της τελικής φάσης κτηματογράφησης, έλλειψη τοπογραφικών, αδυναμία ακριβούς απεικόνισης της περιουσίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, δυσκολίες στις κατοχυρώσεις ιδιοκτησιών που έχουν μεταβιβαστεί «δια λόγου», απουσία εγγράφων που να αποδεικνύει την κυριότητα του ακινήτου, διπλές και τριπλές διεκδικήσεις των ίδιων περιουσιακών στοιχείων.
Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία, το σχέδιο ολοκλήρωσης προχωράει άτακτα, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς οργάνωση. Ακόμη και στον ίδιο νομό, μπορεί να ισχύουν διαφορετικές ημερομηνίες για διαφορετικές πόλεις ή χωριά του ίδιου νομού ενώ οι νομοί της ίδιας περιφέρειας δεν εντάσσονται σε έναν ενιαίο σχεδιασμό.
Έτσι, ακόμη και η ενημέρωση των πολιτών καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής. Δεν υπάρχει ούτε μια στοιχειώδης βάση δεδομένων με τους δήμους όλης της χώρας ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν συγκεντρωμένες τις προθεσμίες, τις παρατάσεις που ανακοινώθηκαν –και οι οποίες θα γίνουν πολύ περισσότερες μέσα στις επόμενες ημέρες- ενώ ακόμη και η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσω της πλατφόρμας, δόθηκε αφού είχαν ξεκινήσει να «τρέχουν» οι προθεσμίες.

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Κτηματολογίου, γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Taxis. Οι δημιουργοί της πλατφόρμας υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι εύκολη καθώς παρέχονται online οδηγίες, διευκρινήσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης. Επίσης, τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί ώστε οι αιτήσεις να μην προχωρούν χωρίς να γίνονται οι απαιτούμενες διορθώσεις. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε βήματα τα οποία έχουν ως εξής:

1. Πληκτρολογείτε για να εισέλθετε στην ιστοσελίδα του φορέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr. Η σύνδεση γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis. Στο πρώτο βήμα, εντοπίζεται τον νομό και τον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο.
2. Στο 2οβήμα δηλώνονται τα στοιχεία του δικαιούχου.
3.Στο 3οβήμα γίνεται ο εντοπισμός του ακινήτου ο οποίος είναι υποχρεωτικός.
4. Εκτός από τον εντοπισμό ο οποίος είναι υποχρεωτικός, πρέπει να υποβληθούν και τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ο εντοπισμός του ακινήτου

Το πιο δύσκολο είναι να γίνει ο εντοπισμός του ακινήτου. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο ιδιοκτήτης, έχει στη διάθεσή του τις ακόλουθες εναλλακτικές μεθόδους:
• Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (εφόσον υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος.
• Μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής /αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
• Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF).
• Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.
• Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολύγωνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα.
• Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.