Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δεν πληρώνουν εισφορές οι επαγγελματίες περιμένοντας τη ρύθμιση - Μεγαλώνει η "τρύπα" στα Ταμεία


Μείωση στα έσοδα των ταμείων από εισφορές των επαγγελματιών προκάλεσαν οι κυβερνητικές διαρροές και, έπειτα εξαγγελίες περί της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων. 

Και αυτό γιατί, καθώς φαίνεται, αρκετοί εξ αυτών δεν κατέβαλλαν τις τρέχουσες εισφορές ή αθέτησαν ρυθμίσεις για παλιές εισφορές, περιμένοντας να τις διακανονίσουν όλες μαζί  μέσω της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, η οποία αναμένεται να θεσπισθεί τέλος του τρέχοντος μηνός και να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο.

Αυτό οδήγησε, όμως, σε απώλεια εσόδων για τα ταμεία. Έτσι, πριν οι ασφαλιστικοί φορείς  εισπράξουν έστω και ένα σεντς  από παλιά χρέη μέσω της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, χάνουν τρέχοντα έσοδα. Και αυτό λόγω της παρατεταμένης , επί πολλούς μήνες, φημολογίας και σεναριολογίας από πλευράς κυβέρνησης σε σχέση με τις 120 δόσεις.

Η  ηγεσία του Υπ. Εργασίας είχε, προ μηνών,  δεχθεί εισηγήσεις από στελέχη των ταμείων, να μην μπει στον "πειρασμό" των διαρροών και των πρόωρων εξαγγελιών –ειδικά σε προεκλογική περίοδο- καθώς και στο παρελθόν αυτές έχουν στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία. Ωστόσο,  κάτι τέτοιο δεν έγινε. Και πλέον, τα ταμεία "μετρούν" απώλειες. Μ’ άλλα λόγια, όπως αναφέρουν πηγές του Capital.gr στα ταμεία,  η κυβέρνηση, "θυσίασε" τις εισπράξεις των ταμείων,  προκειμένου να "προεισπράξει" πολιτικά οφέλη από τα σενάρια τα οποία διέρρεε σε σχέση με τη ρύθμιση. Μένει να δει κανείς αν θα αντιστραφεί αυτή η τάση, μετά τις κυβερνητικές διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες για να ενταχθεί ένας επαγγελματίας στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να έχει καταβάλλει τις εισφορές του 2019. Ακόμα πιο κρίσιμο θα είναι το στοίχημα της ίδιας της ρύθμισης, δηλαδή το αν θα καταφέρει να αυξήσει αποφασιστικά τα έσοδα των ταμείων και, μάλιστα, πολύ πάνω από τα αναμενόμενα έξοδα, τα οποία θα προκύψουν από την καταβολή των συντάξεων όσων οφειλετών ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Ωστόσο, το τελικό ταμειακό  αποτέλεσμα από τη ρύθμιση  δεν πρόκειται να φανεί νωρίτερα από τα τέλη του 2019, δηλαδή αφού θα έχει κλείσει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις (σ.σ. Ιούνιος) , θα έχουν αρχίσει να "τρέχουν" κανονικά οι δόσεις και θα έχει ξεκαθαρισθεί πόσες νέες "ρυθμισμένες" συντάξεις θα δοθούν.  Η αίσθηση για μειωμένες εισπράξεις από τις εισφορές των επαγγελματιών, όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr υπήρχε σε αρμόδια στελέχη των ταμείων, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης για τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα από τις κοινωνικές  εισφορές των νοικοκυριών –στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι κρατήσεις τόσο των μισθωτών όσο και  των επαγγελματιών -  έπεσαν στα 814 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2019. Αντίθετα, τον Ιανουάριο του 2018 είχαν ανέλθει στα 840 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, έπεσαν κατά 26 εκατ. ευρώ ή 3%. Είναι για πρώτη φορά από το 2017, οπότε εφαρμόστηκε το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών, κατά την οποία σημειώνεται μείωση των εισόδων των εισφορών των νοικοκυριών. Η διαχρονική αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των νοικοκυριών, βέβαια, οφείλεται, όχι τόσο στις αυξημένες εισπράξεις από τις εισφορές των επαγγελματιών, αλλά από τις εισφορές των εργαζομένων. Φέτος, όμως,  η αύξηση των εργατικών εισφορών δεν στάθηκε αρκετή για να αυξήσει συνολικά τα έσοδα των κοινωνικών εισφορών, τις οποίες καταβάλλουν όχι μόνο οι μισθωτοί, αλλά και οι αυταπασχολούμενοι. Την ίδια ώρα, που "έκατσαν" οι εισπράξεις από τις εισφορές των νοικοκυριών, αυξήθηκαν τα έσοδα από τις εργοδοτικές εισφορές. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2019 ανήλθαν σε 816 εκατ. ευρώ έναντι 726 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018. Η άνοδος  αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ποσοστού των εισφορών κύριας ασφάλισης τις οποίες καταβάλλει το Δημόσιο για τους υπαλλήλους.

capital.gr

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Πρώτος διδάξας ο τσιπρας δεν πληρώνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΩΣΤΑ.......
    ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΡΕΥΣΕΙ Ή ΑΝΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Κ.Λ.Π, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΩΝ.
    ΜΕΤΑ ΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΣΤΡΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΗΘΕΝ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ.
    ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΘΑ ΕΦΕΡΜΟΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΣΙΣΦΟΡΕΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΤΟ ΟΧΙ ΕΓΙΝΕ ΝΑΙ.
    ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΔΟΥΛΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.