Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη τα μέλη του ΚΑΠΗ Έδεσσας (φωτο)


Σε αποκριάτικους ρυθμούς διασκέδασαν τα μέλη του ΚΑΠΗ του ΝΠΔΔ «ΕΥ ΖΗΝ» Δήμου Έδεσσας, γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 το μεσημέρι, στο κέντρο «Κύκνοι» στον Άγρα. Με διαφορετικές μεταμφιέσεις, ζωντάνια και χαρά, γιόρτασαν με την ψυχή τους.

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος της Έδεσσας, κ. Δημήτριος Γιάννου, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «ΕΥΖΗΝ» κ. Δημήτριος Γιώγας, που απεύθυναν χαιρετισμό. Ιδιαιτέρως ο Πρόεδρος, ενθουσιασμένος έδωσε πολλές ευχές για «ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ». Στο γλέντι επίσης τίμησαν με την παρουσία τους η Προϊσταμένες της Διεύθυνσης Διοίκησης του «ΕΥ ΖΗΝ» κ. Κατερίνα Γκίνη, των Παιδικών Σταθμών κ. Μαρία Κουτσιαρή και της Τρίτης Ηλικίας κ. Σωτηρία Φιλούκατζη, τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΥ ΖΗΝ, η κ. Μαρία Δαλκαλίτση και ο κ. Σωτήρης Δραγούμης.

Επίσης, αναβιώθηκε το έθιμο της «ΛΑΜΚΑΣ», που συνεχίζει να γίνεται έως και σήμερα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με τη συμβολή των ενεργών μελών του ΚΑΠΗ, αδελφούς Σωκράτη, Αντώνη και Χρήστο Γάτση.

Ένα αυγό από σπάγκο δεμένο και στερεωμένο στον πλάστη, που ο γεροντότερος παππούς καθόταν σε κύκλο με την οικογένεια και προσπαθούσε να το φέρει στο στόμα του κάθε ατόμου του σπιτιού. Όποιος το έπιανε με τα δόντια, φιλούσε το χέρι του παππού με σεβασμό που τους έδινε συγχώρεση. Ανταλλάσσονταν ευχές ενόψει της Σαρακοστής και με αυτό τον τρόπο προετοιμάζονταν για την νηστεία. Λέγεται συμβολικά ότι το στόμα σφραγίζει με το αυγό και ανοίγει με το αυγό το Πάσχα (κόκκινο αυγό).

Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και καλή παρέα.

Ο Πρόεδρος του «ΕΥ ΖΗΝ» στηρίζοντας την παράδοση, συμμετείχε και ο ίδιος στην αναπαράσταση του εθίμου με πολλή χαρά, επιβραβεύοντας την.
itsi
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.