Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αύριο Τετάρτη η πληρωμή των δικαιούχων της συνδεδεμένης στο βαμβάκι διαβεβαιώνει ο Αραχωβίτης


Αύριο, Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων – σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά– ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι (περί τα 160 εκατ. ευρώ). Αν και η πληρωμή της αναμενόταν από τα τέλη Φεβρουαρίου η ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων, όπως έγινε γνωστό δεν επέτρεψε τελικά στη διαδικασία να τρέξει νωρίτερα, ενώ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έλλειψη ρευστότητας, που πήγε πίσω την πληρωµή.

Το πριµ υπολογίζεται στα 68,5 ευρώ το στρέµµα, µε τους καλλιεργητές που είχαν ζηµιά λόγω καιρικών συνθηκών και πόρισµα των γεωπόνων του ΕΛΓΑ που να επιβεβαιώνει τη σχετική απώλεια παραγωγής, να µη χάνουν την ενίσχυση λόγω χαµηλότερου πλαφόν.     

Μετά τις αυριανές πιστώσεις αναμένεται να… ξεμπλοκάρουν και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Οργανισµού Πληρωµών απέναντι στους αγρότες. Εκτός από τις συνδεδεµένες του 2018 που πιστώνονται κατά το σύνηθες σταδιακά, τους επόµενους δύο µήνες το βάρος θα πέσει στις εκκαθαρίσεις προγραµµάτων αλλά και εκκρεµοτήτων ενιαίας ενίσχυσης και εξισωτικών. 
Ειδικότερα, θα πιστωθούν και κάποια υπόλοιπα από τις διορθώσεις που έγιναν µετά την πληρωµή των πρώτων 7 συνδεδεµένων ενισχύσεων (σκληρό σιτάρι, βρώσιµα όσπρια, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί µε κέλυφος, µήλα και ζαχαρότευτλα).

Επιπλέον μετά την πληρωμή βάμβακος διοικητικοί από τις Περιφέρειες και τις ∆ΑΟΚ σε συνεργασία µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία των εκκαθαρίσεων, η ροή των οποίων θα εξαρτηθεί προφανώς από την ταµειακή ρευστότητα. Αυτό σηµαίνει δηλαδή ότι οι εκκρεµότητες όσων παραγωγών έχουν απλήρωτα υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση της περσινής χρονιάς, αυτά θα κλείνουν µε σταδιακές πιστώσεις.

Εν τω µεταξύ, µέσα στην εβδοµάδα ή την πρώτη εβδοµάδα του Απριλίου δροµολογείται να πληρωθούν µια εκκαθάριση και οι δικαιούχοι της νιτρορύπανσης, του Κοµφούζιο και της ζιζανιοκτονίας των ορυζώνων. Μάλιστα έχει προηγηθεί η έκδοση σχετικής απόφασης που δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια για τη διάθεση πίστωσης ποσού 15 εκατ. ευρώ που αφορά υπόλοιπα του προγράµµατος για το 2018.
Μέχρι το Πάσχα προγραµµατίζεται να δοθεί και η εκκαθάριση στους δικαιούχους του πρώτου έτους της δράσης των Σπάνιων Φυλών, ενώ για τον Μάιο δροµολογείται η εκκαθάριση του δεύτερου έτους της δράσης του Μέτρου 11 για τη Βιολογική Γεωργία και του πρώτου έτους της αντίστοιχης δράσης  για τη Βιολογική Κτηνοτροφία.
Τέλος, όπως κάθε χρόνο, σταδιακά θα πιστωθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεµένες του 2018, µε τελευταίες αυτές για τα ζωικά που φαίνεται να πηγαίνουν για τον Μάιο, αν και από το υπουργείο αφήνουν να διαρρεύσει ότι γίνεται µεγάλος αγώνας η πληρωµή να τρέξει πριν το Πάσχα.

Πηγή: Agronews

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.