Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το 2ο ΓΕΛ Έδεσσας στο Speyer Γερμανίας



Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+  με τίτλο “Healthy Life – Happy Life! – Exploring different aspects of a healthy lifestyle”μαθητές του 2ο ΓΕΛ Έδεσσας  με τις υπεύθυνες καθηγήτριές τους Πελαγία Λιάνδη και Ελένη Στογιάννου βρέθηκαν από τις 7 έως τις 13 Απριλίου 2019 στην πόλη  Σπάιερ (γερμ. Speyer, ελλ. Σπείρα), στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου με περίπου 50.000 κατοίκους. Είναι μία υπέροχη και γραφική πόλη από τις αρχαιότερες της Γερμανίας που απέφυγε το βομβαρδισμό των συμμάχων κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι χτισμένη δίπλα στον ποταμό Ρήνο που αποτελεί το σύνορο του κρατιδίου της Ρηνανίας –Παλατινάτου με  εκείνου της Βάδης Βυττεμβέργης. 

Μέσα σε μια οργιάζουσα και ολάνθιστη ανοιξιάτική φύση, στις εγκαταστάσεις του σχολείου Johann-Joachim-Becher-Schule οι Έλληνες μαθητές συναντήθηκαν με μαθητές από την Ιταλία, τη  Γερμανία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία με αντικείμενο εργασίας το ερώτημα «Χορτοφάγος ή Κρεατοφάγος;». Συζήτησαν με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους τα περιβαλλοντικά, οικονομικά ηθικά καθώς και τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν σε ατομικό και παγκόσμιο επίπεδο από τις διατροφικές μας συνήθειες. Για να έχουν σφαιρική εικόνα μαγείρεψαν όλοι μαζί και απόλαυσαν μέσα σε χαρούμενη ατμόσφαιρα μαζί με τους καθηγητές τους εδέσματα για χορτοφάγους  και κρεατοφάγους που ετοίμασαν στην κουζίνα του σχολείου. Διαπίστωσαν στην πράξη τη σταδιακή μετατροπή και εξέλιξη του επαγγέλματος του  γεωργού και του κτηνοτρόφου σε manager παρακολουθώντας από κοντά τη λειτουργία μιας οικογενειακής κτηνοτροφικής μονάδας. Επισκέφτηκαν ακόμα την περίφημη Pfalz- Markt, που είναι από τις πιο  σημαντικές χονδρεμπορικές αγορές  φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. 

Ενημερώθηκαν  για το σύστημα λειτουργίας του συγκεκριμένου οργανισμού και της αγοράς στην Ευρώπη γενικότερα,  τις αυστηρές προδιαγραφές παραγωγής- σύμφωνα με τις εντολές των μεγάλων αγοραστών-Super Market- που ακολουθούν παραγωγοί φρούτων και λαχανικών από τη Νότια Ευρώπη και τη Γερμανία,  για να γίνουν δεκτά τα προϊόντα τους στην αγορά, τον τρόπο με τον οποίο αυτά πιστοποιούνται και πώς διανέμονται ταχύτατα και φρέσκα σε όλη τη Γερμανία. Εκτός από  το αντικείμενο των εργασιών τους είχαν την  ευκαιρία να ενημερωθούν για την πλούσια ιστορία της περιοχής  επισκεπτόμενοι σημαντικά μνημεία  όπως  τον χτισμένο το 1030 περίπου Καθεδρικό Ναό  ρωμανικού ρυθμού που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Είναι ο μεγαλύτερος ναός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που εξακολουθεί να υπάρχει στον κόσμο.  Στην πόλη της Χαϊδελβέργης ξεναγήθηκαν στο εσωτερικό του περίφημου κάστρου της, ενημερώθηκαν για την ιστορία του και τη ζωή μέσα στο κάστρο.  Είχαν ακόμα την ευκαιρία να περπατήσουν μέσα στα στενά της πόλης με τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα και τα κτίρια με τον υπέροχο εξωτερικό αρχιτεκτονικό διάκοσμο και να χαρούν την  ομορφιά του τοπίου που δημιούργησε ο ποταμός Νέκερ.

Ήταν τόσο έντονες οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν, ώστε μέσα σε μια εβδομάδα όλες  οι ομάδες έγιναν ένα. Αναπτύχθηκαν φιλίες, ανταλλάχθηκαν δώρα, emails. Ήταν βαθύτατα και τα συναισθήματα συγκίνησης που αναπτύχθηκαν κατά την αναχώρηση τους. Το συντονιστικό σχολείο πέτυχε απόλυτα το στόχο του να καλύψει το γνωστικό κομμάτι. 

Επιτεύχθηκε όμως και ο άλλος βασικός σκοπός του προγράμματος Erasmus+ που είναι η αδελφοποίηση και η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.  Οι μαθητές μας διαπίστωσαν ότι δεν υστερούν σε τίποτα από τους ευρωπαίους συμμαθητές τους, αντίθετα μπορούν να εκπροσωπήσουν μετά πολλών επαίνων τη σημερινή σύγχρονη Ελλάδα στις χώρες του εξωτερικού και να κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον τους.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.