Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στον ΕΛΓΑ η Θεοδώρα Τζάκρη με αγρότες για τα πορίσματα της βροχόπτωσης στο Νησί


Το χρονοδιάγραμμα αποστολής των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρευρέθη  σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 στο Κατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας, όπου παρουσία αντιπροσωπείας αγροτών είχε συνεργασία με την Προϊσταμένη κ. Μαρία Παππά και τον Επόπτη της Πέλλας κ. Χρήστο Καρούσο για τα πορίσματα που απεστάλησαν στην Τοπική Κοινότητα του Νησίου για τις βροχοπτώσεις του Ιουνίου 2018 σε κερασοκαλλιέργειες των αγροκτημάτων του οικισμού. 
  Πιο συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη κατά την επίσκεψή της την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στο Νησί έγινε αποδέκτης παραπόνων σχετικά με τα πορίσματα για τις ζημιές στις κερασοκαλλιέργειες από τις  βροχοπτώσεις του Ιουνίου του 2018, καθώς μεγάλο μέρος των παραγωγών που είχαν υποβάλει δηλώσεις ζημίας στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθούν έλαβαν πορίσματα στα οποία το ποσοστό ζημίας κυμαίνονταν από 30 έως 40%, μολονότι δεν είχαν συγκομίσει την παραγωγή τους.
Τα ποσοστά αυτά δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά ποσοστά των ζημιών από τις βροχοπτώσεις που υπέστησαν οι αγρότες, που, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΛΓΑ, άφησαν ασυγκόμιστη την ζημιωθείσα παραγωγή στα χωράφια τους, οι οποίες ζημίες ανέρχονται σε ποσοστό 70% τουλάχιστον κατά μέσο όρο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της περιόδου εκείνης, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση μεταξύ των αγροτών και αίσθηση αδικίας σε αυτούς λόγω των εσφαλμένων εκτιμήσεων.
 Έτσι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής στον ΕΛΓΑ παρουσία της κ. Τζάκρη, όπου η ίδια και αντιπροσωπεία αγροτών του Νησίου μετέφεραν στην προϊσταμένη του ΕΛΓΑ την πραγματική κατάσταση, ήτοι τις έντονες βροχοπτώσεις της κρίσιμης περιόδου, την καταστροφή της κερασοκαλλιέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 70% σε όλες τις όψιμες ποικιλίες (γερμανικά, φεροβίες, LAPΙΝ, μπακιρτσέικα κ.λπ.) και της μη συγκομιδής της παραγωγής λόγω αποκλειστικά της μεγάλης ζημίας που την κατέστρεψε ολοσχερώς, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΛΓΑ, καθώς και της διάχυτης εντύπωσης που επικρατεί σε ένα μέρος των αγροτών ότι τα ποσοστά ζημίας -όπως αποτυπώθηκαν στα πορίσματα που έλαβαν οι παραγωγοί- δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά ποσοστά ζημίας και για αυτό τον λόγο θα κατατεθούν ενστάσεις.
Η κ. Παππά έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις των αγροτών, αναγνώρισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκτιμητικών λαθών και δεσμεύθηκε ότι κατά την εξέταση των ενστάσεων, η οποία θα γίνει πολύ σύντομα αμέσως μετά τις διακοπές του ΠΑΣΧΑ, το  έμπειρο προσωπικό το οποίο θα οριστεί θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή όλα τα στοιχεία των παραγωγών, ούτως ώστε να διορθωθούν τα εκτιμητικά λάθη και να αποκατασταθεί το αίσθημα αδικίας που διέπει τους κερασοπαραγωγούς του Νησίου. 
Κατά τα λοιπά η κ. Παππά ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι συνεχίζεται κανονικά η αποστολή των πορισμάτων στα δημοτικά διαμερίσματα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τις ζημιές στις καλλιέργειες του 2018.  
Ήδη έχουν αποσταλεί σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα τα πορίσματα για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, πολλά εξ αυτών έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις προηγούμενες πληρωμές (βροχοπτώσεις κερασιών, χαλαζοπτώσεις και μέρος από τις δηλώσεις για ζημιά από ανεμοθύελλα κατά τον μήνα Ιούνιο), ενώ συνεχίζεται αδιαλείπτως η αποστολή των εναπομεινάντων πορισμάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα απεστάλη ο πίνακας σε Σαρακηνούς - Κορυφή για τις ζημιές από τη βροχόπτωση του Ιουνίου. Σήμερα Δευτέρα κοινοποιήθηκε στους παραγωγούς ο πίνακας σε Παναγίτσα - Ζέρβη για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Ιουνίου, ακολουθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας η αποστολή του πίνακα για τις χαλαζοπτώσεις σε Κερασιά - Καρυδιά. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας καταβάλλεται επίσης προσπάθεια να κοινοποιηθεί ο πίνακας σε Άγρα - Αγία Φωτεινή - Φλαμουριά για ζημιές από βροχοπτώσεις σε κεράσια και την επόμενη εβδομάδα οι πίνακες για ζημιές από βροχόπτωση στα κεράσια σε Άρνισσα και Άγιο Αθανάσιο.
Η επόμενη πληρωμή έχει προγραμματιστεί στις 9 Απριλίου και θα πληρωθούν οι πρόσφατα κοινοποιηθέντες πίνακες ζημιών, καθώς και όσων οι αποζημιώσεις εκκρεμούσαν μέχρι την εξόφληση της ασφαλιστικής τους εισφοράς και στην πληρωμή της Μεγάλης Τετάρτης θα πληρωθούν οι πίνακες ζημιών που θα κοινοποιηθούν από τον ΕΛΓΑ τις δύο επόμενες εβδομάδες (Άγρας, Άρνισσα, Αγία Φωτεινή, Άγιος Αθανάσιος, Καρυδιά-Κερασιά κ.λπ.).

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ Η ΝΤΟΡΚΑ, Ο ΣΗΦΑΚΑΣ Η΄ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ.
    ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ;
    ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΧΕΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ;
    ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γύρωλογοι άχρηστοι του ελληνικού κοινοβουλίου μηδενός εξαιρουμένου. Έλληνες δε μαθενετε από τα λάθη σας. Ακούτε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TA ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΠΗΡΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ 70 ΜΕ 80% ΕΔΩ ΚΑΤΩ ΣΤ ΚΑΜΠΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ 40 Μ 50% Μ Τ ΖΟΡΙ ΒΑΛΑΝΕ.Ψαχουν ψήφους ΑΛΛΑ παλι ΔΝ θα πάρουν ΠΆΝΤΩΣ μεγαλη αδικία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.