Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέες ταυτότητες: Όλες οι αλλαγές και πόσο θα κοστίσουν


Ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ο νέος κανονισμός για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας και των τίτλων της διαμονής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νέος κανονισμός θα θεσπίζει ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφαλείας που θα καθιστούν τα νέα δελτία ασφαλή και αξιόπιστα και έρχεται για να καλύψει τα όποια κενά αφήνουν τα είδη ταυτοτήτων που κυκλοφορούν σήμερα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Στο μέλλον, όλα τα δελτία ταυτότητας και τα έγγραφα διαμονής που εκδίδονται στην ΕΕ θα πρέπει να διαθέτουν τα ίδια ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας» δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίζουμε και να αποτρέπουμε τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες από τη χρήση πλαστών ταυτοτήτων και από τη διέλευση των συνόρων μας, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητάς τους», πρόσθεσε.

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των δελτίων ταυτότητας θα είναι όμοια με αυτά των διαβατηρίων, καθώς και οι δύο τύποι ταξιδιωτικών εγγράφων θα διαθέτουν τώρα ένα τσιπ υψηλής ασφάλειας και ανέπαφης εφαρμογής με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου. Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τα νέα δελτία ταυτότητας σε δύο χρόνια. 

Οι ταυτότητες που κυκλοφορούν σήμερα και δεν είναι σύμφωνες με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός πέντε ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφαλείας τους. Θα υπάρξει εξαίρεση για τα δελτία ταυτότητας των οποίων οι κάτοχοι είναι άνω των 70 ετών.

Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων, καθώς και τα δύο είδη ταξιδιωτικών εγγράφων θα περιέχουν πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές ανεπαφο τσιπ (contactless chip) με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου. 

Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τις νέες ταυτότητες σε δύο χρόνια. Τα δελτία ταυτότητας που που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός πέντε ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειάς τους. Για ταυτότητες των οποίων οι κάτοχοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών θα προβλέπεται εξαίρεση.

Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας: θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου. Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφάλειας. Η πρόταση για τον Κανονισμό αυτό πρέπει τώρα να εγκριθεί οριστικά από το Συμβούλιο.

Στις 17 Απριλίου 2018, η Επιτροπή πρότεινε, στο πλαίσιο των δράσεών της προς μια γνήσια και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας, να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ και των εγγράφων διαμονής των μελών της οικογένειας υπηκόων τρίτων χωρών». 

Καθώς περίπου 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαθέτουν σήμερα δελτία ταυτότητας μη μηχανικώς αναγνώσιμα, χωρίς βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία, στόχος της πρότασης είναι να περιοριστεί η χρήση πλαστών και παραποιημένων εγγράφων που μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των νέεων ταυτοτήτων θα είναι 7 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών.

Οι ψηφιακές προδιαγραφές ασφαλείας χωρίζονται σε 7 Ζώνες:

Εμπρόσθια Όψη

Ζώνη 1: Αριθμός ταυτότητας (card number)
Ζώνη 2: Φύλο/Sex (Άρρεν/Θήλυ-Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
Ζώνη 3: Ημερομηνία λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης
Ζώνη 4: Υπογραφή κατόχου
Ζώνη 5: Φωτογραφία
Οπίσθια όψη

Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/ Machine Readable Zone-MRZ
Στη νέα ταυτότητα έχουν τοποθετηθεί ο Θυρεός Ελληνικής Δημοκρατίας, Όνομα Χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/HELLENIC REPUBLIC), Τύπος Εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ/IDENTITY CARD), Σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για ενσωματωμένο RFID chip.

Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας), στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου. Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (International Civil Aviation Organization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Περιλαμβάνει:

- Ζώνη Οπτικής Εξέτασης
- Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη
- Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης σύμφωνα με πρότυπα ICAO για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Μπορώ να αλλάξω και το όνομα να το κάνω χάσαν χάσαν πχ για να απολαμβάνω τα προνόμια των μεταναστών γιατί σαν Έλληνας μόνο άγχος και πληρώνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορείς να μας αναφέρεις ποια προνόμια έχουν οι μετανάστες στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορώ δωρεάν σπίτια φως τηλέφωνο τροφή γιατρούς κάτι άπιαστο για εμάς θέλεις και άλλα

      Διαγραφή
  3. ΝΑ ΣΕ ΠΩ ΕΓΩ ΚΥΡΙΕ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ,ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΖΑΜΠΑ ΦΑΕΙ ΑΠΟ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΜΕΡΑ, ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΡΟΥΧΑ ΕΠΩΝΥΜΑ,ΚΑΙ ΕΞΤΡΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΘΕΣ ΝΑ ΣΕ ΠΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ,ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ,ΑΑΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ,ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΕΧΟΥΝ,ΜΟΝΟ ΧΑΡΑΤΣΙΑ,ΑΝΤΕ ΞΥΠΝΑ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.